Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mi lehet egy egynapos baba bűne? A léte. 2015 első magyar babáját megtámadta a jobbikos Novák Előd – az Egymillióan Rácz Péter Rikárdóért Facebook-csoport alapítójával beszélgettünk arról, mit lehet tenni a gyűlölet és az előítéletek ellen. A család pedig közleményt adott ki.

Kedves olvasó, képzelje el a következő jelenetet: a kórházban hosszas várakozás és aggodalom után megszületik a gyermeke. A baba és a mama egészséges, csodálatos, nagy az öröm. Aztán egy napra rá a jelenleg második legnépszerűbb párt egyik prominens tagja megalázza-megtámadja önt és egynapos gyerekét, aki senkinek nem vétett, egyetlen bűne, hogy megszületett.

Ön mit tenne?

Mit tenne akkor, amikor a kismama, a felesége a hírek hallatán összeroppanna? Ökölbe szorulna a keze? Káromkodna? Átkozódna?

 

A DK is kifejezte szimpátiáját

A közösségi oldalon hamar megalakult az Egymillióan Rácz Péter Rikárdóért mozgalom, amelynek – névtelenséget kérő – alapítója nyilatkozott a hvg.hu-nak. A csoport ötletét az elemi felháborodás ihlette: „Megdöbbentőnek tartottam, hogy egy újszülött kisbaba ellen ilyen gyűlöletkampány indulhat a Facebookon, és szerettem volna, ha ilyen módon minél többen kiállunk a család mellett, egyúttal a rasszizmus ellen.” Az oldal folyamatosan hírt ad Ráczékról, arról is, hogy a makói család megbecsültségnek örvend környezetében, s általában hiteles hírforrásként is szolgál az ügyben, mert rengeteg rosszindulatú feltételezés látott napvilágot. Ráczék nem segélyből élnek, soha senkivel nem volt konfliktusuk, a makói polgármester asszony is kiállt mellettük.

Most pedig ezzel a sajtóközleménnyel állnak a nyilvánosság elé:

„Novák Előd kérjen bocsánatot!

Amióta megjelentek az interneten a gyermekünket támadó írások, köztük egy parlamenti párt alelnökének, a jobbikos Novák Elődnek a bejegyzése, sem én, sem a feleségem nem tudunk aludni. Képtelenek vagyunk feldolgozni, hogy pici babánkat minden ok nélkül bántják.
Novák Előd nem ismer minket! Mi nem segélyen élünk, nem voltunk soha büntetve, van szakmám, nehézgépkezelő vagyok, csak azért nem tudok a szakmámban elhelyezkedni, mert még le kell tennem a KRESZ-vizsgát, amire most gyűjtjük a pénzt. Jelenleg az önkormányzatnál közmunkásként dolgozom, adót fizetek, a köz javát szolgálom, munkámmal eddig mindenki elégedett volt. Ezért is történhetett, hogy környezetemben, aki csak ismer, kiáll mellettünk.
Rettenetes volt olvasni nemcsak Novák Előd, hanem mások gyűlölködő megjegyzéseit is az interneten, amelyre nem szolgáltunk rá!
Orvosi papírokkal tudjuk azt is igazolni, hogy nem időzítettük a szülést, a császármetszést és annak idejét a szülész szakorvos szakmai megfontolás alapján döntötte el.
Mélységesen elszomorít, hogy gyermekemnek és családomnak pusztán, mert január elsején elsőként jött a világra 2015-ben, ilyen gyűlöletet kell elszenvednie.
Ugyanakkor az nagyon jó érzés, hogy sokan kiállnak mellettünk, és Makón és országosan is érezzük az emberek szeretetét, ami felénk irányul. Velünk vannak nemcsak a barátok és ismerősök, hanem az orvosok, az önkormányzat dolgozói, sőt a polgármester asszony is, amit ez úton is köszönünk mindannyiuknak!
Akik viszont nem így állnak hozzánk, azokat arra kérjük, kisfiunk, családunk, de az egész magyarországi cigányság érdekében is, hogy fejezzék be a gyűlölködést! Ilyet mi még nem tapasztaltunk, és egy világ dőlt össze bennünk, hogy egy újszülöttel ilyen történhet Magyarországon. Novák Elődöt pedig felszólítjuk, hogy a nyilvánosság előtt kérjen bocsánatot a kisfiunktól!
A család nevében:

Rácz Péter, Rácz Péter Rikárdó édesapja”

Az oldal, bár nem szervezője a szerdára, este fél hatra az újbudai Jobbik-székház elé meghirdetett tiltakozó akciónak, egyetért vele. „Kiemelném, hogy az apuka sokkal józanabb, mint azok, akik sokszor név és kép nélkül álregisztrációk mögül gyűlölködnek, egy kisbaba irányába. Az apuka sem a Facebookon, sem más fórumokon nem ment bele a konfrontációba, nagyon higgadtan kezeli a dolgokat, és én rettenetesen büszke vagyok rájuk, hogy ilyen méltósággal viselik azt a nagy fokú gyűlölethullámot, ami napok óta tapasztalható a család irányába! Azt hiszem, hogy Novák Előd soha sem fogja megérteni azt, hogy mit jelent gyűlölet nélkül élni...” – mondta a hvg.hu-nak az oldal elindítója, aki azt is hozzátette, hogy a család rengeteg pozitív üzenetet, megerősítést kap az oldalon, de aki úgy érzi, egy baba születése nem lehet bűn, maga is kiállhat a család mellett, és bízhat benne, hogy eljut az üzenete Rácz Péter Rikárdóhoz és szüleihez. Azt is leszögezte, hogy nincs szó semmiféle pénzgyűjtésről, hiszen bár nyilván sokat segítene a családnak, ez csak további gyűlöletet és előítéleteket gerjesztene.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyar női topmenedzser került a Vodafone vezérigazgató-helyettesi székébe

Magyar női topmenedzser került a Vodafone vezérigazgató-helyettesi székébe

Gábor Sára: "Egyre szűkül az élhető kulturális tér"

Gábor Sára: "Egyre szűkül az élhető kulturális tér"

Máté Bence: "A természet érdekes pillanatait keresem"

Máté Bence: "A természet érdekes pillanatait keresem"

Itt egy applikáció, amely megmondja, hamis-e a bankjegy

Itt egy applikáció, amely megmondja, hamis-e a bankjegy

Egy nagyon fontos képességünk fog kihalni az utolsó paraszti kultúrákkal

Egy nagyon fontos képességünk fog kihalni az utolsó paraszti kultúrákkal

Letartóztatták az iskolásokat, akiket a budai rablásokkal gyanúsítanak

Letartóztatták az iskolásokat, akiket a budai rablásokkal gyanúsítanak