szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A második Orbán-kormány négy évéről tartott konferenciát a XXI. Század Intézet a Terror Házában. A meghívóban már előre jelezték, hogy a mérleg pozitív, jó kormányzás zajlott az elmúlt négy évben, tehát nem vitázni kívántak a minikonferencia keretében. Schmidt Mária igazgató komolyabb elemzésbe nem is bocsátkozott, felsorolta, hogy Orbán miért lehet a legjobbak között.

Schmidt Mária, a Terror Háza vezetője erősen ironizáló hangvétellel kritizálta végig a fél világot, Magyarország az Orbán-kormány alatti időszakban már-már bezzegországnak tűnt. Schmidt szerint a liberális demokrácia világszerte válságtüneteket mutat, amit nem tud palástolni. Ebből fakadó pánikreakció volt, ahogy Orbán Viktornak az illiberális demokrácia koncepciójára reagált a Nyugat, például Obama elnök.

Az USA és Németország médiagépezete is felpörgött, mert a pánik eluralkodott Whasingtonban és Berlinben Orbán szavaira – ott, ahol a status quo fenntartásában érdekeltek. A nyugati politika és médiaelit elszokott az orbáni kritikus hangnemtől, miközben a miniszterelnök csak gondolkodásra hívja a hallgatóit, mert ő maga is gondolkodik. Schmidt szerint azért is pánikolnak, mert bennük nincs meg az a bátorság, ami Orbánt jellemzi, mint mondja „Ne csodálkozzunk, ha irritáltak lesznek a szabadságharcos Orbántól.”

©

Ezt követően felsorolta azokat a tetteket az eltelt három évtizedből, amelyek Orbán bátorságát jellemzik. Bátor tett volt szerinte a pártállam ellenében szervezkedni, pártot alakítani, bátor dolog volt a Nagy Imre temetésén elmondott beszéd, aztán az is, hogy szakított a liberálisokkal és a Fideszt a keresztény-konzervatívok közé vezette. Bátor volt szövetségbe szervezni a jobboldalt az FKGP-vel együtt 1998-ban. Orbánt akkor is mindig támadták, de az idő őt igazolta.

Mindezek analógiáját alkalmazta a legutóbbi kormányzásra is: amit Orbán tett, minden bejött. Bátorság kellett ahhoz, hogy vállalja a felelősséget, amit a kétharmaddal kapott és bátorság volt szembefordulni a médiaelittel, hogy egy új médiát szervezzen. Pluszjelet tett az egykulcsos adó és a rezsicsökkentés, valamint az államosítás mellé, amit több ország is átvett (annak ellenére, hogy korábban kifejezetten privatizációpárti volt).

Schmidt szerint Orbán Európa egyik legbefolyásosabb politikusa lett, az ellene irányuló megszólalások mind abból a félelemből erednek, hogy Orbán precedenst teremthet a demokrácia újraértelmezésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamvay Péter: Újraírnák

Hamvay Péter: Újraírnák

Egy krónikus betegnek 160 kilométert kellene utaznia a hétvégi oltásért, van, akinek még ennél is többet

Egy krónikus betegnek 160 kilométert kellene utaznia a hétvégi oltásért, van, akinek még ennél is többet

A szakmai szervezet szerint a webáruházak március 8-a után is zavartalanul működhetnek

A szakmai szervezet szerint a webáruházak március 8-a után is zavartalanul működhetnek