szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Házról házra járva próbálja meggyőzni a veszprémieket a baloldali pártok támogatta Kész Zoltán, hogy voksoljanak rá, pontosabban szavazzanak a Fidesz ellen. Ugyan Kész és az őt támogató pártok ideológiájában alig van közös elem, a proteszthangulat egyelőre az ő malmára hajtja a vizet. Kérdés, hogy a puszta Fidesz-ellenesség elég lesz-e ahhoz, hogy a jelölt győzni tudjon a hagyományosan jobboldali választókerületben.

Nemrég még a Fideszre szavaztak, de nagyon elegük van, február 22-én a kormánypártok ellen fognak voksolni – gyakran találkoztunk ilyen kijelentésekkel, amikor a hvg.hu megnézte, hogyan kampányol a baloldali pártok támogatásával induló Kész Zoltán három veszprémi településen, Tésen, Jásdon és Szápon.

Az időközi választás fő kérdése, hogy a Fidesz kihívóinak – akár Késznek – összejön-e az a bravúr, ami a Jobbiknak sikert hozott tavaly Ózdon és a múlt héten Mezőtúron. A szavazati arányok mindkét településen arra utalnak, a Fidesszel elégedetlen szavazókat nem érdekelte a politológusok táborlogikája, a pártok közötti ideológiai különbségek, és arra voksoltak, akiről elhitték, le tudja győzni a kormánypárt jelöltjét. Ózdon az MSZP korábbi választói a megismételt önkormányzati választáson inkább a nemzeti radikális Janiczak Dávidra szavaztak, csak ne nyerjen újból a Fidesz.

A veszprémi központú választókerületben azért kellett újabb választást kiírni, mivel az áprilisi választáson 47 százalékkal győző Navracsics Tibor az Európai Bizottság tagja lett és lemondott parlamenti mandátumáról. A választás tétje a Fidesz kétharmados többsége, így a kormánypárt és az ellenzék is nagy energiákat fektet a kampányba.

Csak ne a Fidesz!

Kész igyekszik is kihasználni a proteszthangulatot. A többnyire nyugdíjasok lakta településeken mindig független jelöltként mutatkozott be, csak utána tette hozzá, hogy több párt is támogatja, esetenként meg is nevezte ezeket a pártokat.

Kész Zoltán kampányol
©

A helyi angoltanár, a Polgári Platform nevű szervezet elnöke nem erőltette az ideológiai kérdéseket, azt viszont szóba hozta, hogy felszólalt a november 17-ei Közfelháborodás napjának elkeresztelt tüntetés veszprémi helyszínén. Erre büszke is, a hvg.hu-nak azt mesélte, hogy körülbelül ötszázan jelentek meg, ami a hatvanezres Veszprémben olyan tömeg, amire egy rendőr azt mondta, ennyi embert még nem látott egy helyen a csendes városban. „Tényleg felháborodtam, nagyon rossz irányba mennek a dolgok itthon. Ennek fő oka az, amit barátaimmal úgy hívunk, hogy ‘haveri kapitalizmus’.”

„Már fideszes barátaim is azt mondják nekem, hogy ‘Elég volt!’ Úgy látják, a kormány nem él, hanem visszaél a kétharmados felhatalmazásával” – magyarázta a hvg.hu-nak Kész, miért számít arra, hogy olyanok szavazatait is megszerezheti, akik egy ellenzéki párt jelöltjére még fintorogva sem húznák be az ikszet. Ezekre a szavazatokra rá is szorul, ugyanis a körzetben az elmúlt évtizedekben nem sok babér termett a baloldalnak. Ráadásul 2010-ben úgy tudott erősödni a Fidesz, idén tavasszal pedig úgy tudta megőrizni a mandátumát, hogy közben a Jobbik támogatottsága növekedett.

Ez arra utal, hogy a baloldal korábbi választóinak egy része ma már inkább a nemzeti radikális pártra voksol. Ugyanakkor azt még a Fideszben is elismerték a hvg.hu-nak, Veszprém polgáriasult város, ezért nem számítanak arra, hogy a Jobbik átütő sikert érne el, inkább a baloldal jelöltjét tartják a fő ellenfélnek. Hasonlóan látják a helyzetet a radikális pártban: a Jobbik egyik neve elhallgatását kérő megyei vezetője a hvg.hu-nak azt mondta, ők is érzékelik a proteszthangulatot a Fidesszel szemben, de arra számítanak, hogy a pártnak inkább a másik időközin, az április 12-i tapolcain lehet esélye. Ezért forrásunk szerint azzal kalkulálnak, ha a baloldal másfél hét múlva megtöri a Fidesz lendületét Veszprémben, akkor ez az „ellenzéki” fordulat a megye déli választókerületében majd az ő malmukra hajtja a vizet.

Az MSZP elaludt

Bár Kész élvezi a tavaly áprilisban még összefogó, közös listán induló pártok – MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd Magyarországért, MLP és a Bokros Lajos féle MoMa – támogatását, így számíthat az aktivistáik segítségére is a kampányban, egyedül Bokrosék emelték ki a hvg.hu-nak küldött válaszukban, hogy a jelölt nézeteivel is egyetértenek.

Kész indítása – ebben több MSZP-s forrás is egyetértett – jól mutatja a baloldal bénultságát, ötlettelenségét. A szabad piaci eszméket valló, leginkább a már letűnt SZDSZ gazdaságpolitikáját idéző Kész ugyanis nem lehetett volna jelölt, ha az MSZP nem kapkodja el a jelöltállítást. A párt vezetése Gőgös Zoltán elnökhelyettest bízta meg azzal, hogy találja meg azt az embert, aki a többi baloldali szervezet számára is elfogadható, és elég távol van a pártoktól ahhoz, hogy képes legyen megszólítani a bizonytalan szavazókat.

Gőgösnek jó lesz
©

Ebben közös platformra kerülhetett volna az LMP-vel, amely most először vállalkozott volna arra, hogy együttműködjön a többi baloldali párttal. Schiffer András ráadásul olyan jelöltet akart, aki ha nem is élvezi a Jobbik formális támogatását, de elfogadható a nemzeti radikális párt híveinek is. Amikor Török Gábor jelezte indulási szándékát, Vona Gábor be is jelentette, hogy a Jobbik nem indít saját jelöltet, beáll a politológus mögé. (Végül Simicska Lajos is belengette, hogy indul a Fidesszel szemben, mire Török – arra hivatkozva, hogy nem akar beszállni a háborúba – visszalépett. Aztán végül Simicska sem indult.)

Még javában folyt a jelöltkeresgélés, amikor a veszprémi tüntetésen feltűnt Kész bejelentette az indulását. Pár nappal később viszont a Gyurcsány Ferenc vezette DK, majd Fodor Gábor pártja és az Együtt is támogatásáról biztosította. Attól tartva, hogy lemaradt a baloldali vetélytársaival folytatott versenyben, ráadásul a szocialisták miatt marad el az újabb baloldali összefogás, az MSZP is beállt Kész mögé. Egy magas rangú szocialista politikus a hvg.hu-nak azt mondta, amikor az MSZP közölte, hogy Készt támogatja, megkérdezték Gőgöstől, hogy utánanézett-e, nincs-e valami kellemetlen a múltjában, ami a kampányban kiderülhet, mire az elnökhelyettes bevallotta, még nem nézett utána.

Ezt követően az LMP és a Jobbik is önálló jelöltet állít a startvonalhoz. Schiffer ki is jelentette, Kész egy „szabadpiaci fundamentalista”, akit az LMP nem tud elfogadni, így ha februárban nem sikerül megbontani a parlamenti kétharmadot, az szerinte a baloldal bűne lesz. Kész azt mondja, sajnálja, hogy az LMP-t nem tudta meggyőzni. „Egyedül a Jobbikra nem számítok, nem köpném magam szembe az eddigi rasszizmus elleni fellépéseim után” – magyarázta.

De ki is Kész Zoltán?

Az angoltanár a Fidesz ifjúsági szervezetében kezdett el politizálni. A hvg.hu-nak azt mesélte, 2004-ben kereste meg Navracsics Tibor, hogy legyen a veszprémi Fidelitas elnöke, mert „rendet kell tenni”. Nyolc hónapig töltötte be a posztot, azonban azt tapasztalta, hogy még egy Fidesz–MSZP-focimeccs leszervezése is akadályokba ütközik. Mivel nem számított ilyen ellenségeskedésre „egy ilyen kis közösségben”, és zavarta a pártalapú széthúzás, lemondott a tisztségéről.

Négy évvel ezelőtt az egykori SZDSZ-es, majd MDF-es tanácsadóval, Somogyi Zoltánnal megalapította a Szabad Piac Alapítványt. „Az Alapítvány célja, hogy képviselje, hirdesse, megvédje Magyarországon a szabadpiaci értékeket” – hirdeti a szervezet honlapja. Ennek érdekében könyveket adnak ki, előadásokat tartanak, működtetik a Kapitalizmus blogot, és különböző projekteket támogatnak.

Kész a hvg.hu-nak azt mondta, az amerikai politika és közgondolkodás iránti rajongása nagy hatással volt politikai útkeresésére. „Először 16 évesen jártam az USA-ban ösztöndíjjal, ez 1990-ben volt, pont a rendszerváltás után” – mondta, hozzátéve: akkoriban abban reménykedett, ha majd az ő gyereke lesz 16 éves, akkor Magyarországon is hasonló állapotok lesznek, mint az USA-ban. „A fiam most 13 és fél éves, és nem gondolom, hogy a közeljövőben ez valóra fog válni” – többek között ez is arra ösztökélte, hogy elinduljon a választáson. Nézetei miatt az elmúlt hetekben még a baloldalon is bírálták. Pogátsa Zoltán közgazdász a múlt héten a blogján ostorozta a Polgári Platform vezetőjét, amit a jobboldali sajtó azóta többször is idézett. Pogátsa szerint Kész olyan amerikai szervezettekkel szimpatizál, melyek nem támogatják az átlátható kampányfinanszírozást, a nagyvállalatok lobbistái, környezetromboló pozíciót foglalnak el. A közgazdász emlékeztetett arra, hogy az ellenzéki pártok támogatta jelölt nézetei messze esnek a „baloldali fordulatot” hirdető MSZP, a zöld PM, vagy a magyar nagyvállalatokat, és a nemzeti „oligarchákat” támadó DK és Együtt eszméitől.

Akárhogy is vált jelöltté Kész, akármilyen nézeteket is vall, egy január végén készült felmérés szerint a proteszthangulat az ő malmára hajtja a vizet. Az Ipsos által a jelölt megrendelésére 600 fős mintán végzett, reprezentatív kutatás eredményei szerint a fideszes Némedi Lajos és Kész Zoltán között mindössze hat százalékpontos különbség van. Az Index úgy tudja, a felmérésről a Fideszben is tudnak, ezzel magyarázható, hogy a kormánypárti jelölt lecserélte a „Bízzon a Fideszben!” szlogent a plakátjain.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Az amerikai kormány szerint alapvető fontosságú, hogy a fegyverboltok nyitva maradhassanak

Az amerikai kormány szerint alapvető fontosságú, hogy a fegyverboltok nyitva maradhassanak

Index: Lélegeztetőgépre került egy háziorvos, aki elkapta a koronavírust

Index: Lélegeztetőgépre került egy háziorvos, aki elkapta a koronavírust

Megölte a gyerekét egy tiszakécskei nő

Megölte a gyerekét egy tiszakécskei nő