szerző:
MLF
Tetszett a cikk?

Bár Veszprém hosszú évek óta a Fidesz erős bástyája, a csillagok kedvező együttállása esetén legyőzhető februárban a kormánypárt. Ám ehhez az ellenzéknek nagyon sokat kell dolgoznia, pusztán a közhangulat romlása nem elég. Megnéztük, mi kell a kétharmad lebontásához, és vannak-e olyan állapotban az ellenzéki pártok, hogy a maguk malmára hajtsák a Fidesz népszerűség-csökkenését. Az MSZP már az elején botot dobott a küllők közé.

Bármekkorát is változott a közhangulat az októberi önkormányzati választás óta, nagyon nehéz lesz nyernie Veszprémben az ellenzéknek. Ha mégis győznek, akkor nemcsak a Fidesz kétharmada olvad el, de a megismételt ózdi polgármester-választás, a kormányellenes tüntetéssorozat és az újpesti szocialista győzelem után az ellenzék már mondhatja azt is, hogy itt a politikai trendforduló.

Mivel az európai biztosnak választott Navracsics Tibor lemondott az áprilisban elnyert parlamenti mandátumáról, a veszprémi választókerületben időközi választást fognak tartani: a Nemzeti Választási Bizottság február 22-re tűzte ki a voksolás időpontját. Bár még nem zárult le a jelöltállítás – a Jobbik még nem nevezte meg a jelöltjét és az LMP is tárgyal az esetleges összefogásról –, hetek óta nagy figyelem övezi az előkészületeket – nemcsak a kétharmad miatt. Előbb Török Gábor jelentkezett be, majd viharos gyorsasággal fújt visszavonulót, amikor röviddel a politikai elemző feltűnése után a Fidesz egykori pártpénztárnoka, a miniszterelnökkel hónapok óta vitában álló Simicska Lajos közölte, gondolkodik az induláson.

A Fidesz a város alpolgármesterét, Némedi Lajost indítja. Ugyan az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, a Liberálisok és a Moma beállt a korábbi Fidesz-tag Kész Zoltán mögé, a hvg.hu úgy tudja, még változhat a baloldal álláspontja, újabb jelöltek tűnhetnek fel, akik megkavarhatják még az erőviszonyokat. Ellenzéki és kormánypárti politikusokkal beszélgetve, a korábbi választások és a nyilvánosságra került felmérések eredményeire alapozva összeszedtük, min múlhat a veszprémi választás.

  • A megfelelő jelölt kiválasztása

Ez elsősorban az ellenzék számára kulcskérdés. Ebben a körzetben az elmúlt évtizedekben nem sok babér termett a baloldalnak, ráadásul 2010-ben úgy tudott erősödni a Fidesz, idén tavasszal pedig úgy tudta megőrizni a mandátumát, hogy közben a Jobbik támogatottsága növekedett. Ez arra utal, hogy a baloldal korábbi választóinak egy része ma már inkább a nemzeti radikális pártra voksol.

Navracsics Tibor voksol áprilisban
©

A tavaszi eredmények alapján az LMP társelnökének van igaza. Schiffer András azért nem támogatja a lehetséges közös ellenzéki indulóként felbukkant Kész Zoltán indítását, mert úgy véli, a liberális nézeteire büszke jelöltre sem a balos gazdaságpolitikát hirdető LMP, sem pedig a Jobbik választói nem szavaznának. Pedig Schiffer bejelentette, ha megtalálnák a megfelelő embert, pártja hajlandó lenne visszaléptetni hivatalos jelöltjét, Gerstmár Ferencet, aki áprilisban jobb eredményt ért el, mint az LMP országosan. Matematikailag ez igaz is: ha összeadódtak volna a baloldali pártok, az LMP és a Jobbik tavaszi szavazatai, akkor Navracsics veszített volna, pedig a volt miniszter így is 4 százalékkal jobb eredményt ért el Veszprémben, mint a pártja országosan.

Más is azt mutatja, hogy szükség lenne a jobbikosokra az ellenzéki győzelemhez. A májusi európai parlamenti és a polgármester-választás adatai alapján még egy teljes ellenzéki összefogás sem lett volna képes legyőzni a Fideszt: a kormánypárt mindkét voksoláson 50 százalék feletti eredményt ért el. Ám ezek az adatok csak a városi szavazókörök eredményeit tartalmazzák, az országgyűlési választókerületben további 23 kistelepülés található. Egyetlen falu kivételével ezekben tavasszal a Fidesz tudott győzni, viszont a szavazókörök 68 százalékában a Jobbik – és nem a baloldali összefogás vagy az LMP – végzett a második helyen. Márpedig a szavazásra jogosultak 34 százaléka ezeken a településeket lakik.

Bár az MSZP-ben gyakran hivatkoznak arra, hogy 2002-ben és 2006-ban győzni tudott az akkori jelöltjük, Pál Béla – nyolc éve még Navracsicsot is megverte –, elfelejtik hozzátenni, hogy a választási rendszer átalakítása során a kormánypártok lényegében összevontak két kerületet. A másik veszprémi kerületben pedig 1998 óta verhetetlen a Fidesz. Tavasszal az ötpárti baloldali összefogás a város 54 szavazóköréből mindössze 7-ben tudott győzni, és csak 3-ban volt képes megszorongatni Navracsicsot, a többiben tetemes volt a különbség.

Az MSZP elkapkodta a jelölést

Az MSZP a párt elnökhelyettesét, Gőgös Zoltánt bízta meg azzal, hogy egyeztessen a többi szervezettel, és találjon alkalmas jelöltet, lehetőleg olyasvalakit, aki nem csak a szocialista szavazókat képes megszólítani. Gőgös az áfacsalásokat feltáró volt NAV-dolgozóval, Horváth Andrással tárgyalt először – őt az LMP is elfogadta volna –, de egyeztetett a helyi kórház vezetőjével, egykori egészségügyi miniszterrel, Rácz Jenővel is, ám ők nem vállalták. Amikor Török Gábor bejelentette a Facebookon, hogy indulna, a Jobbik máris beállt mögé, de forrásaink szerint az MSZP elnökségében is komolyan felmerült, támogatniuk kéne az elemzőt. Ráadásul az LMP is kész volt melléállni.

Több forrásból is úgy tudjuk, Schiffer az elején időt kért a szocialistáktól, hogy az LMP is kereshessen egy, a többi pártnak elfogadható jelöltet. De amikor Kész a színre lépett és a DK, illetve az Együtt tárgyalni kezdett vele, az MSZP sem várt tovább – ezért aztán az LMP (egyelőre) kimarad az összefogásból. Egy magas rangú szocialista politikus úgy vélte, még ha ki is hátrálnak Kész mögül a széles körű összefogás jegyében, a volt fideszes politikus rendkívül elszánt, szinte biztos, hogy függetlenként elindul.

Ugyanakkor betehet a baloldalnak, ha valóban elindul Dióssy László, aki 1990 és 2006 között a város SZDSZ-es polgármestere volt. Az atv.hu-nak múlt pénteken elismerte, hogy folynak tárgyalások az indulásáról, de azt nem árulta el, kikkel egyeztet. A Készt támogató pártoknál és az LMP-nél kizárták, hogy velük, az MSZP-ben azzal gyanúsítják, hogy a Fideszből kapacitálják azzal a céllal, hogy megosszák a baloldali szavazókat.

A kormánypárt soraiban okozhat zavart Debreczenyi János feltűnése, aki 2006 és 2010 között volt a város fideszes polgármestere, de arra hivatkozva, hogy a Fidesz „tönkreteszi az országot”, 2013-ban kilépett a pártból. Szintén bekavarhat Simicska, bár a vs.hu a múlt héten arról írt, Orbán Viktor megnyugtatta a párt elnökségét: informálódott és megtudta, egykori barátja mégsem indul.

  • Jól eltalált kampány

Navracsics Tibor Némedi bemutatásakor a múlt héten azt mondta, a helyiek szempontjából a kétharmad "álpolitikai kérdés", mert olyan képviselőre van szükség, akit lokálisan ismernek és elfogadnak.

Némedi Lajos - a Fidesz jelöltje
©

Az Ipsos mérésen alapuló Republikon-elemzés szerint kulcskérdés, ki és mivel dominálja majd a kampányt. Ugyanis a veszprémiek elégedettek a város fejlődésével, viszont a lakosság kétharmada úgy érzi, az országban rossz irányba mennek a dolgok. Itt megvan az esélye annak, hogy az LMP-sek a pártok közötti egyezkedésektől függetlenül átszavazzanak a baloldalra: többségük ugyanis elégedetlen a kormánnyal. Viszont a Jobbik választói már megosztottak, sokan ugyanúgy vélekednek, mint a fideszesek, tehát őket inkább a jelölt személye motiválhatná.

Helyi fideszes források szerint a párt a fejlesztésekre, a helyi sikerekre építi majd a kampányát, és elejét veszik annak, hogy az országos közhangulat lecsapódjon a voksoláson. Ezzel magyarázták a hvg.hu-nak, hogy visszalépett Ovádi Péter, Navracsics titkára: az Ipsos mérése szerint ő nem igazán ismert a városban, 35 százalékon áll, ráadásul nem is túl népszerű (47 százalék). Némedi viszont városfejlesztési alpolgármesterként ismert, ám az Ipsos nem mérte a népszerűségét, mivel a kutatás az indulásáról szóló bejelentés előtt készült. Viszont az 59 éves alpolgármester már a rendszerváltás előtt is az önkormányzatnál dolgozott, többen is úgy emlékeznek, hogy a pártállamnak is tagja volt.

Kész Zoltán a hátrányát egy jó kampánnyal előnnyé formálhatja. Őt csak a választók szűk harmada ismeri, a listát Dióssy és Simicska vezeti 80 és 79 százalékkal, de még Gerstmár is jobban áll (41 százalék). Csakhogy ők az ismertségük ellenére népszerűtlenek, Kész viszont 52 százalékot ért el ezen a listán. Tehát a többiekhez képest a kampány során könnyebben tudná úgy növelni az ismertségét, hogy közben ne csökkenjen a népszerűsége. Igaz, a Bors már azt pedzegette, hogy a volt tanár egykori tanítványát vette el feleségül, Kész pedig már a bemutatkozó sajtótájékoztatóján is arról beszélt, tudomása van arról, hogy „le akarják járatni”.

Ha az országosan tapasztalható elégedetlenség Veszprémben is mozgósító erejű lesz, akkor megtörténhet az, ami a megismételt polgármester-választáson Ózdon: az MSZP-szavazók tömegesen voksoltak a jobbikos jelöltre, csak hogy ne a Fidesz nyerjen. Kérdés, hogy Simicska indulásának lesz-e bármilyen hatása a kampányra. A bejelentés hírére korábban egy magas rangú fideszes forrás mindenesetre úgy reagált, "hát ezek után nem sok plakáthely marad nekünk" (Simicska több plakátcégben is érdekelt).

  • Mozgósítás

Itt kell elővenni az elmúlt hetekben megjelent közvélemény-kutatásokat. Bár a Századvég volt az egyetlen, amely nem közölte, hogy áll a Fidesz a teljes népesség körében – az összes többi jelentős csökkenést mért –, abban a kabinetnek dolgozó kutatóknak igazuk van, hogy az ellenzék nem tudott érdemben profitálni a kormánypártok zuhanásából (ezt a többi intézet is igazolja).

Kész Zoltán
©

Csakhogy az újpesti választás azt mutatja, hogy lehet még egy csavar a dologban: nem kell hirtelen megszeretniük a bizonytalanoknak a baloldalt vagy a Jobbikot ahhoz, hogy veszítsen a Fidesz. Bár Újpest a 2010 és a 2014 közötti ciklust leszámítva erős baloldali bástya volt, ez nem magyarázza azt, miért maradtak távol olyan nagy arányban a választástól a Fidesz törzsszavazói. Hollósi Antal, a kormánypárt jelöltje ugyanis az áprilisi eredményéhez képest több mint 10 ezer szavazatot veszített a november 23-i időközi választáson. Pedig az MSZP-nek nem volt igazán erős indulója: sőt, a helyben önkormányzati képviselőként valóban ismert Horváth Imréről a Magyar Nemzet írta meg a kampányban, hogy egy olyan képzésen vett részt a Szovjetunióban, melyet a KGB szervezett.

Viszont szocialista források szerint itt sem egyértelmű a képlet. A párt egyik kampányszakembere szerint utólag alaposan kielemezték az eredményeket, és arra jutottak, hogy a közhangulat alig számít, ha a Fidesz odateszi magát és mozgósít. Elemzésük szerint a kormánypárt pont a mozgósítást szúrta el novemberben, megelégedtek azzal, hogy a választóik napokkal korábban nyugtázták, el fognak menni. És még valami: míg a szocialisták az adatbázis-építésben nagyon jól álltak Újpesten – ahol Kiss Péter volt kancelláriaminiszter mindig is fontosnak tartotta a szavazókkal való kapcsolat ápolását –, Veszprémben az utóbbi években nem végezték el ezt a munkát, a szimpatizánsok listája elavult, legalábbis nem építették újjá annyira, hogy az nagyszabású mozgósítást tegyen lehetővé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Index: Beáll a baloldal a volt Fidesz-tag mögé Veszprémben

Várhatóan Kész Zoltánt támogatja az MSZP, a DK és az Együtt is a veszprémi időközi választáson februárban. Kész egykor a Fidesz tagja volt, most pedig a veszprémi kormányellenes tüntetések fő szervezője lett – írja az Index.

hvg.hu Itthon

Még a Jobbikkal is egyeztetett az LMP Veszprém ügyében

Nem támogatja az LMP Veszprémben Kész Zoltánt. Schiffer Andrásék pártja inkább egy olyan jelöltet keresne, aki az összes ellenzéki párt szavazójának is elfogadható, köztük az MSZP-nek és a Jobbiknak is. Az LMP-nél úgy látják ugyanis, hogy most egy különleges pillanat jött el – írja az Index.

hvg.hu Itthon

VS: Nem Simicska lesz a veszprémi induló, Orbán biztos ebben

Ovádi Péter, Navracsics titkára visszalépett a jelöltségtől, a VS.hu szerint így nagy valószínűséggel Mihalovics Péter, Navracsics korábbi közigazgatási minisztériumi kabinetfőnöke indulhat a veszprémi időközi választásokon a Fidesz színeiben. Simicska Lajos indulását Orbán állítólag kizárta.

Müller Cecília: Fontos lépést tettek a magyar vakcina fejlesztése felé

Müller Cecília: Fontos lépést tettek a magyar vakcina fejlesztése felé

Kigyulladt egy jászberényi akkumulátorgyár, tíz város tűzoltói dolgoznak az oltáson

Kigyulladt egy jászberényi akkumulátorgyár, tíz város tűzoltói dolgoznak az oltáson

Világjárvány ide vagy oda, a pusztuló környezet tehet be a leginkább a világgazdaságnak

Világjárvány ide vagy oda, a pusztuló környezet tehet be a leginkább a világgazdaságnak