szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Súlyosan agresszív pszichiátriai kezeltek részére hozna létre egy központot a Norvég Alap pénzeiből az Emmi, de azért nem lesz belőle egyelőre semmi, mert a kormány háborút indított az alapok ellen, és nem jön pénz – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

A Norvég Alap támogatásával szeretett volna az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) olyan pszichiátriai osztályt létrehozni és felszerelni, ahol súlyosan agresszív betegek elkülönítését és biztonságos kezelését tették volna lehetővé, de a terv egyelőre nem valósulhat meg – írja a Magyar Nemzet.

A cikk szerint a pszichiátriai ellátórendszer egyetlen igazi gyenge pontja jelenleg a tartósan violens, vagyis tartósan agresszív betegek elhelyezése, ehhez dolgozott ki megoldást az Emmi, amely szerint a hagyományos pszichiátriai osztályon biztonsággal nem kezelhető betegek számára valamelyik kórház területén kiépítenének egy biztonsági fokozatok szerint három részre osztott pszichiátriai egységet 15-15 ággyal. Ezen az osztályon a kezelt az állapotának megfelelően kerülne egyre enyhébb biztonsági fokozatú részlegbe, majd további javulás esetén a normál pszichiátriára. Emellett az otthonukban nem kezelhető visszatérően agresszív betegeket tartósan egy erre a célra ugyancsak létrehozott húszágyas egységben állítanák fel – írja a Nemzet.

Tehát ezek lennének a tervek, amelyekből semmi nem valósulhat meg jelenleg, mégpedig azért, mert a kormány tavaly tavasszal megpróbálta letámadni a Norvég Civil Alap (amely a norvég alapok által osztott pénzeknek csak kisebbik, civil tevékenységekre szánt részét kezeli) pénzeit kezelő Ökotárs Alapítványt (először azzal, hogy LMP-sek, aztán azzal, hogy szabálytalankodnak, ami a pénzt adó norvégok szakértői szerint nem igaz). Miután a kormány politikai támadást indított a norvégok által a saját pénzük szétosztására saját maguk által kiválasztott szervezetek ellen, a norvég kormány leállította a Norvég Alapok pénzeinek utalását, amely azt jelenti, hogy 40 milliárd forintot tartanak vissza.

Az Emmi a Magyar Nemzetnek mindenesetre azt írta, hogy keresik a megoldást és a pénzt a helyzet megoldására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a BMW 128tii, a maga nem szerény 313 lóerejével

Itt a BMW 128tii, a maga nem szerény 313 lóerejével

Biden bejelentette: szeptember 11-ig kivonulnak az amerikai katonák Afganisztánból

Biden bejelentette: szeptember 11-ig kivonulnak az amerikai katonák Afganisztánból

Vadon élő óriáspandák ádáz küzdelmét kapták lencsevégre Kínában – videó

Vadon élő óriáspandák ádáz küzdelmét kapták lencsevégre Kínában – videó