szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Befejeződött a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) harmadik, és egyben utolsó felhívására érkezett pályázatainak értékelése: megszületett a támogatási döntés, és ezzel az alap forrásai szinte maradéktalanul kiosztásra kerültek.

A NCTA hét témakörében összehívott bíráló bizottságok a múlt hét folyamán meghozták támogatási javaslatukat, amelyet a lebonyolító jóváhagyott. A támogató országok és a magyar kormány (az Emberi Erőforrás Minisztérium) képviselői megfigyelőként minden bizottsági ülésen részt vettek – a kiválasztási folyamat tisztaságát érintő kritika most sem hangzott el.

Ennek eredményeként újabb 146 civil projekt részesül támogatásban összesen több mint 3,36 millió euró értékben: 56 közepes (pályázatonként elnyerhető maximális összeg 50 000 €) és 90 kisprojekt (pályázatonként elnyerhető maximális összeg 15 000 €) megvalósítása indulhat el az elkövetkező hetekben. A projektek hét témakör szerint érkeztek: demokrácia és emberi jogok, női jogok és esélyegyenlőség, közösség- és szervezetfejlesztés, ifjúsági és gyermek ügyek, környezetvédelem és fenntartható fejlődés, jóléti szolgáltatások nyújtása, társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése.

A legtöbb támogatott projekt a közösségfejlesztés, a környezetvédelem és a női jogok és egyenjogúság témaköréből került ki. Többek között támogatásban részesül az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetnek az iskolai politizálással, illetve a Történelemtanárok Egyesületének a tankönyvekkel kapcsolatos projektje, de számos melegjogi, LMBTQ szervezet is kap támogatást, valamint sok a támogatott környezetvédelmi egyesület és a hátrányos helyzetű, vagy beteg csoportokat segítő szervezet is.

A támogatott szervezetek több mint fele nem fővárosi székhelyű, de még ennél is több tevékenység zajlik majd vidéki térségekben. A közepes projektek közül négy valósul meg norvég vagy izlandi szervezetekkel együttműködésben.

A támogatási feltételek, a jóváhagyott részletes munka- és költségtervek egyeztetése után az Ökotárs Alapítvány a következő két hónap folyamán köt szerződést az új nyertesekkel, akiknek legfeljebb 14 hónapjuk van projektjeik végrehajtására, amelyeket legkésőbb 2016. április végéig kell befejezniük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A PDSZ megakadályozná az iskolák április 19-re tervezett újranyitását

A PDSZ megakadályozná az iskolák április 19-re tervezett újranyitását

Egyelőre kivárnak a Sziget Fesztivállal

Egyelőre kivárnak a Sziget Fesztivállal

A közmédia a "balliberális" sajtó összefogását vizionálta, mert beszámolt a provokációs ügyről

A közmédia a "balliberális" sajtó összefogását vizionálta, mert beszámolt a provokációs ügyről