szerző:
hvg.hu

Az új ülésrendnek megfelelően két órán keresztül interpellálhatták a képviselők a kormányt. Orbán Viktornak is válaszolnia kellett, többek között Simicskáról és Putyinról kérdezték.

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Orbán: Nem szeretjük, ha a kommunista milliárdosok pártja kioktat minket

Nem szeretjük, ha a kommunista milliárdosok pártja kioktat minket, ha a zöldbárók pártja kioktatna minket – reagált Orbán Viktor.

Orbán a konkrét üggyel kapcsolatban azt mondta, a Kehi lefolytatta a vizsgálatot, javaslatot tettek az illetékeseknek a pályázati rendszer módosítására. De véleménykülönbség alakult ki a Kehi és az agrártárca között. Végül meghatározták: 14 esetben a szerződéseket fel kell bontani, és "újra meg kell pályáztatni a birtoktestet".

Harangozó ezután arra kérte Orbánt, utasítsa Lázár Jánost, hogy folytassák le minden egyes esetben a Kehi-vizsgálatokat. A kormányfő szerint viszont hátrább kell lépni az agarakkal.

Kié a föld?

Harangozó Gábor Ángyán József szavaira emlékeztette Orbán Viktort. Az egykori államtitkár azt mondta, maffiacsaládok kezében van a magyar föld.

Az MSZP-s politikus arra is emlékeztette a kormányfőt, hogy a hortobágyi családi gazdálkodókkal szemben olyan vállalkozók nyerték a földeket, akik csaltak. Orbán azt ígérte, hogy kivizsgálják az esetet, és tájékoztatást adnak. "De nem lehet tudni még mindig, hogy kié a föld" – mondta.

Orbán: Miért fáj a Jobbiknak, hogy tízmillió embernek sikerült összefognia?

Hogyan lesz itt jólét? – kérdezte a jobbikos Volner János.

Orbán Viktornak deja vu érzése van, mert ezt a vitát lefolytatták párszor. Szerinte a Jobbik rossz helyre fordul, mert a Fidesz az, ami megpróbálja helyrehozni a tönkretett országot. A miniszterelnök nem érti, miért okoz az örömöt a Jobbiknak, ha elvitatják a kormány sikereit.

Nem a kormánynak köszönhető, hanem az embereknek, hogy az ország kilábalt a válságból – mondta Orbán. "Miért fáj önöknek az, hogy tízmillió embernek sikerült összefognia?" – kérdezett vissza.

Volner szerint viszont Orbánnak nem kéne az ország mögé bújnia, főleg, hogy az ország igyekszik kibújni a Fidesz mögül.

Orbán viszonválaszában azt mondta, nem szereti, ha megtámadják azokat az embereket, akik külföldre mentek dolgozni. Elismerés illeti ezeket az embereket, az ellenzék pedig folyamatosan negatív kontextusban beszél róluk.

Orbánt Simicskáról és Putyinról faggatták

Orbán Viktort Simicskáról és Putyinról kérdezte az MSZP.

Orbán Viktor szerint nem lehet méltatlan helyzetbe hozni a magyar választókat és közvéleményt, ezért egy szint alá nem lehet lemenni. A Putyin által megkoszorúzott szovjet '56-os emlékművel kapcsolatban pedig annyit mondott, hogy Magyarország tudomásul veszi, ha az orosz állami vezetők kegyeletüket fejezik ki egy síremléknél.

A Simicskával kapcsolatos kérdésekbe nem ment bele.

Vége az interpellációknak

Így jönnek az azonnali kérdések. Orbánnak válaszolnia kell.

Lázár ismét a rejtélyes útjáról beszélt

Az MSZP-s Demeter Márta az Origo által tavaly robbantott (és a lapot amiatt szétverő) Lázár János-féle útról beszélt. Mik azok a titkos államügyek, amiket állítólag saját pénzén intézett külföldön? – kérdezte.

Lázár János úgy válaszolt, hogy a saját pénzéből fizetettt magánútjaiba nem akarja belevonni Demeter Mártát. Amúgy meg ugyanazt elmondta: több alkalommal előfordul, hogy a hivatali kötelezettségek miatt utazott. Nem érdeke Magyarországnak, hogy feltárja, milyen célból volt ott.

Mi lesz a kisgazdákkal?

Mikor jön el a kisgazdálkodók Magyarországa? – kérdezte Sallai R. Benedek, aki szerint az olyan nagyvállalkozók, mint Csányi Sándor, rengeteg támogatást kaptak, bezzeg a kisemberek alig.

Nagy István államtitkár szerint az őstermelők, fiatal agrárvállalkozók több támogatást kapnak.

Újabb fideszes érv a vasárnapi zárva tartás mellett

Tállai András szerint olyan kérdésről beszél, ami nincs bevezetve, csak elfogadva. Hogy ezzel mit akart mondani, azt nem értjük. Mindenesetre az államtitkár szerint a dolgozók mellett állt ki a kormány, a családanyák mellett, akik dolgozni kényszerülnek ahelyett, hogy a házi feladatot kérdeznék ki a gyerektől, vagy készítenék fel az iskolára.

Tállai szerint kiállnak a döntésük mellett.

Hogy vesznek a gyereknek cipőt, ha zárva a bolt vasárnap?

A vasárnapi boltbezárásokkal kinek az érdekeit képviselik? – tette fel a kérdést Gúr Nándor. Az MSZP-s politikus szerint a legnagyobb foglalkoztató a kiskereskedelmi kör és a legnagyobb adófizetők is. Szerinte 200-250 milliárd forintos kieséssel kell számolni a vasárnapi boltbezárással.

Gúr szerint el kell gondolkodni, hogy jó-e a vasárnapi boltbezárás a családoknak? Merthogy hétvégén vannak együtt a családok, de ha kell venni a gyereknek cipőt, akkor azt hétvégén tudják megtenni. "Önök atyáskodni kívánnak az emberek felett" – mondta.

Tanácsot is adott: ha megváltoztatják, akkor a népszerűségük is nőhet.

Pár percig pihenjen

Öninterpelláció jön: Az eddigi széles összefogáson túl, milyen további kormányzati intézkedések várhatók a rákbetegségek megelőzésére, leküzdésére?

1 2 3 4

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A köztévében Kálmán Olga győzelmét jósolják

A köztévében Kálmán Olga győzelmét jósolják

A „vérfertőző femme fatale”, aki nem szabadult az ellenfelei propagandájától

A „vérfertőző femme fatale”, aki nem szabadult az ellenfelei propagandájától

Lasszóval sem lehet óvó nénit fogni

Lasszóval sem lehet óvó nénit fogni

Bagaméri is megirigyelné: villanyautó, amiből fagyit árulnak

Bagaméri is megirigyelné: villanyautó, amiből fagyit árulnak

Tényleg akkora veszély leselkedett Magyarországra, amekkoráról a Csernobil-sorozatban beszélnek?

Tényleg akkora veszély leselkedett Magyarországra, amekkoráról a Csernobil-sorozatban beszélnek?

Tőrdöféssel érhet fel a lakásáfa emelése az ingatlanfejlesztők szerint

Tőrdöféssel érhet fel a lakásáfa emelése az ingatlanfejlesztők szerint