szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Egészen elképesztő fordulatokat vesz a Balla-ügy. Hiába ismerte be Balla Irma volt fideszes képviselő megölését D. Lajos, nyolc éven át nem kezelték őt lehetséges tettesként a hatóságok. Ehelyett a nő fiát vádolták, akit azonban 2013-ban felmentett a bíróság. Most DNS-nyomokra bukkant a rendőrség, és már D. Lajos a gyanúsított – ráadásul a nyomok lelőhelye ott volt a kezükben évekig. Ártatlanul börtönben töltött évek, megfeleléskényszerben dolgozó rendőrség, érdekes bírói gyakorlat, kafkai fordulatok.

Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 húsvétján gyilkolták meg lakásában. A gyilkossággal az ügyészség az áldozat fiát, ifj. Schönstein Sándort vádolta meg, később felmentették (lásd keretes írásunkat). A felmentés után új eljárás kezdődött, és ennek keretében kezdett vizsgálódni a rendőrség, amely most új bizonyítékot talált.

Így most új gyanúsítottja van a gyilkosságnak, állítólag a Balla Irma ruházatán megtalált DNS-minta buktatta le. Az új gyanúsított nem ismeretlen: az a D. Lajos, aki kétszer bevallotta a gyilkosságot – tudta meg a hvg.hu a nő fiának, Schönstein Sándornak az ügyvédjétől, Magyar Györgytől. A ruhákat Schönstein felmentése után kiadták, visszaadták a családnak, de az új nyomozás miatt az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) munkatársai visszakérték. Vélhetően a ruhákat lepecsételve, érintetlenül kapták vissza, hisz csak így volt értelme a DNS-vizsgálatnak. Március 3-án jelentette be a rendőrség, hogy új bizonyítékot, DNS-nyomokat találtak.

Schönstein Sándor vádlott (középen) a Balla Irma-gyilkosság megismételt eljárásának másodfokú tárgyalásán a Debreceni Ítélőtábla tárgyalótermében 2013. szeptember 12-én
©

Bűnösnek gondolták, mert túl nyugodtnak tűnt

Schönstein felmentése
Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a férfit különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítélte. A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla azonban új eljárást rendelt el. A megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottat. Az ítéletet az ismételten másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla jóváhagyta, így az jogerőre emelkedett.

De miért terelődött a gyanú az áldozat fiára? Erről Magyar György, Schönstein ügyvédje ezt nyilatkozta a hvg.hu-nak: „Már akkor, amikor hét évvel ezelőtt belekerültem az ügybe, azt mondtam, hogy el kellett volna venni az ügyet a debreceni nyomozóktól, mert úgy láttam, hogy megfelelési effektusból gyanúsították meg Balla Irma fiát. Kellett nekik egy tettes, és őt találták a legalkalmasabbnak."

Az ügyvéd elmondta, hogy a gyanúsítás okára rákérdezve azt a választ kapta a rendőröktől, hogy a fiú túl szenvtelen, túl nyugodt. „Ugyanakkor volt alibije a gyilkosság idejére, nem is volt indítéka, a helyszínen nem találták meg a vérét. Az elég volt, hogy édesanyjára rátalálva úgy jelentette be a történteket a rendőrségen, mintha pizzát rendelne” – tette hozzá. (Az ügyész ugyanakkor 2012-ben, a megismételt elsőfokú tárgyaláson Schönstein személyiségzavarát hozta fel bizonyítékként, illetve azt a tényt, hogy az áldozat bugyiján, pólóján megtalálták fia DNS-ét, körme alatt pedig a fiától származó vérnyomokat.)

Ellenben D. Lajos már a nyomozás kezdetekor szerepelt a lehetséges gyanúsítottak között, hiszen alkalmanként dolgozott az asszonynak. „Az első beismerő vallomást még a nyomozás során tette. Videóra és magnóra mondta, hogy a lakásban miként ölte meg Balla Irmát egy pajszerral, amit 2011-ben már vizsgált a rendőrség. Hogy mégis miért vonta vissza ezt a vallomást? Amikor rákérdeztem a bírósági tárgyaláson, ahol D. Lajost tanúként hallgatták meg, azt felelte, hogy a rendőrök nem tartották be azt az állítólagos ígéretüket, hogy találkozhat a barátnőjével” – mondta Magyar. Vallomást minden indok és következmény nélkül vissza lehet vonni ugyanis.

Ám a különös fordulatok nem értek véget: a visszavont vallomással egy időben a férfi kitartott amellett, hogy ő a tettes. „Ám azzal a bíró szerint azért nem kellett foglalkozni, mert a tanú nem köteles magára nézve terhelően nyilatkozni” – mondta Magyar György, megjegyezve, hogy a bíró szerint azért sem lehetett D. Lajos a tettes, mert tolvajtípusú, nem „ölő ember”. „Most is ül egyébként a váci börtönben, mert öt évet kapott lopások elkövetése miatt.” Az ügyész pedig úgy látta, azért nem kell foglalkozni a férfival, mert egy ügynek csak egy gyanúsítottja lehet.

Ki a hibás?

Arra a kérdésre, hogy a férfi DNS-e miként került elő most, nyolc évvel a gyilkosság után, az ügyvéd azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy a Schönstein Sándor jogerős felmentő ítélete után kiadott, majd az ORFK által visszakért ruházatról rögzítették a nyomokat, és elképzelhető, hogy más bizonyítékok is rendelkezésre állnak.

A hvg.hu megkereste a nyomozás felügyeletét ellátó Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészséget, hogy megtudjuk, miért – szakmai hibából vagy gondatlanságból – nem került elő eddig a DNS-minta. A szervezet szóvivője, Szilágyi László azt közölte, hogy a nyomozás érdekei miatt egyelőre nem nyilatkoznak az ügyben.

Volt és jelenlegi rendőrök a hvg.hu-nak név nélkül elmondták, hogy szerintük az történhetett, hogy a szemlén rögzített nyomokat nem vizsgálták meg elég alaposan, ezért nem akadtak rá a DNS-mintára sem. Akadt olyan volt parancsnok, aki szerint a nyomozóktól elvárták, hogy minél előbb megtalálják a tettest, s azok ráverték a balhét a fiúra. A megkérdezettek egyöntetűen úgy vélekedtek, hogy a legnagyobb baj az, hogy nem lesz felelősségre vonás, s nem lesz annak semmilyen következménye, hogy éveken át ártatlanul hurcoltak meg egy embert.

Magyar György megjegyezte, hogy ügyfele húszmillió forintot szeretne kapni a börtönben ártatlanul töltött két évért. „Amennyiben minden napvilágra kerül, perújítást kezdeményezek, hogy a bizonyítottság hiányában hozott felmentő ítéletet változtassák át bűncselekmény hiányára, és ha ez megtörtént, akkor másik kártérítési igényt is benyújthatunk mindazért, amit Balla Irma fiának el kellett szenvednie a hatóságok eljárása miatt.”

Rohác DNS-e is furcsa módon került elő

Nem ez lenne az első eset, hogy a DNS éveken keresztül bújócskát játszik a rendőrséggel. Négy évvel ezelőtt a Fővárosi Főügyészség tájékoztatást kért a szakértői intézettől és a Nemzeti Nyomozó Irodától amiatt, hogy tisztázódjon, kit terhel felelősség azért, hogy csak hónapokkal Jozef Rohác 2010. októberi szabadlábra helyezése után derült ki, hogy Fenyő János gyilkosának sapkájában az ő DNS-ét találták meg. Fenyőt 1998-ban lőtték le autójában.

Emlékezetes, Rohácot 2008-ban adták ki Magyarországnak, miután az ellene kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján Prágában elfogták. Ide hozták, emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel vádolták, a bíró azonban csak az utóbbiért ítélte el, így két évet kapott. Az ítélethirdetésig már két évet előzetes letartóztatásban ült, így a bíróságról szabadon távozhatott. Nem telt el fél év és előkerült a férfi DNS-mintája.

A válaszokkal első körben nem volt elégedett a Fővárosi Főügyészség, de hogy miért, azt nem hozták nyilvánosságra. Annyi derült csak ki végül sajtóértesülések alapján, hogy  személyi felelősséget állapítottak meg a DNS-bizonyítékok időleges eltűnésének ügyében, s ennek több érintettje is lehetett a kutatóintézetben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálra késeltek egy 19 éves fiatalt a IX. kerületben

Halálra késeltek egy 19 éves fiatalt a IX. kerületben

Már a harmadik hullámra készül Hollandia, először vezetnek be kijárási tilalmat

Már a harmadik hullámra készül Hollandia, először vezetnek be kijárási tilalmat

A Debreceni Egyetem szenátusa csont nélkül megszavazta a modellváltást

A Debreceni Egyetem szenátusa csont nélkül megszavazta a modellváltást