szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?

Soha nem tárgyaltak a kormánnyal a reklámadó részleteiről, így javaslatokat sem fogalmaztak meg, hogy mit változtasson a kabinet, mindössze jelezték: a törvény diszkriminatív és korlátozza a versenyt – állítja az RTL Group regionális alelnöke, a magyar RTL ideiglenes igazgatója. Andreas Rudas a hvg.hu-nak adott interjúban azt mondja, nemcsak a Híradó tartalma, de a tévétársaság vezérigazgatójának esetleges leváltása sem került szóba a cég és a kormány vezetőinek találkozóin, azon meg saját bevallása szerint csak nevetett, amikor azt olvasta, hogy Lázár János Berlinben „megzsarolta".

hvg.hu: Mikor találkozott utoljára Orbán Viktorral?

Andreas Rudas: Pár héttel ezelőtt, amikor Thomas Rabe, a Bertelsmann igazgatótanácsának, illetve az RTL Group felügyelőbizottságának elnöke itt járt Magyarországon. Elkísértem a miniszterelnökhöz, de csak kezet ráztunk, mert a kettőjük beszélgetésén már nem voltam jelen.

hvg.hu: Csak értesült arról, hogy a reklámadó, illetve az RTL ügyében milyen ígértet tett a kormányfő, illetve a magyar kormány?

A. R.: Nagyrészt én is a sajtóból tájékozódom, nyomon követem a kormányzati nyilatkozatokat, a kormánypárti politikusok bejelentéseit. Ezek rendre arról szólnak, hogy a kormány változtatni akar a reklámadó szabályozásán, illetve az adókulcsokon. Ők maguk is elismerték, hogy a német kormány és az Európai Unió komoly nyomást fejtett ki Magyarországra. Bizonyára az olvasók is értesültek róla, hogy az Európai Bizottság a múlt héten vizsgálatot indított, mert azt gyanítja, az 50 százalékig terjedő adókulcsok tisztességtelen versenyelőnyt teremthetnek bizonyos vállalatoknak. Az eljárás lezárásáig meg is tiltották az adó beszedését. Őszintén megmondom, ennél többet én sem tudok a reklámadóról.

Andreas Rudas, az RTL Group regionális alelnöke, az RTL Klub ideiglenes vezetője
©

hvg.hu: Ez azt jelenti, hogy még mindig nem egyeztek meg a kormánnyal? Nem zárultak le a tárgyalások?

A. R.: Fontos tisztázni valamit. Soha nem voltak tárgyalások a reklámadóról az RTL és a kormány között, legalább is abban az értelemben semmiképp nem, hogy alkudoztunk volna az adó mértékéről. Mindig jókat nevetek, amikor azt olvasom a sajtóban, hogy mikor milyen egyeztetések voltak és miben állapodtunk meg.

hvg.hu: Bocsánat, akkor miről beszélgetett legutóbb Orbán Viktor és Thomas Rabe?

A. R.: Minden találkozó alkalmával két dolgot mondtunk el a kormánynak. Ez az adó nemcsak az RTL-nek, hanem az egész országnak rossz, nagyon nagy károkat okoz. Nem fest jó képet Magyarországról, hogy így bánik a külföldi befektetőkkel. Másrészt hangsúlyoztuk: mi minden országban, ahol jelen vagyunk, megfizetünk minden olyan adót, amit a törvények előírnak, de ez a törvény diszkriminatív, nemcsak az RTL érdekeit sérti, hanem szembemegy az Európai Unió elveivel is.

hvg.hu: Hány tárgyalási forduló volt?

A. R.: Nem volt sok, ráadásul egy fél óránál többet soha nem beszélgettünk.

hvg.hu. Állítólag Lázár János ebben az ügyben Bécsbe, Berlinbe és Luxembourgba is kiutazott.

A. R.: Biztos, hogy Lázár Luxembourgban nem tárgyalt az RTL-lel. Persze, még azt is olvastam, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter Berlinben „megzsarolt” engem valami Strabag-üggyel (nevet). Kezdjük rögtön azzal, hogy én soha nem tárgyaltam Lázárral Berlinben, arról nem is beszélve, hogy semmi közöm az osztrák útépítő céghez. Ebből az egészből csak annyi igaz, hogy egyetlen alkalommal összefutottunk Németországban, és nagyjából 10 percig beszélgettünk. Úgy tudom, Lázár nem is ezért utazott Németországba, így csak összefutottunk.

Soha nem tárgyaltam Lázárral Berlinben.
©

hvg.hu: De azt csak közölték a kormánnyal, hogy az RTL milyen adókulcsot tartana üdvözítőnek?

A. R.: Éppen ezt szeretném tisztázni. Nem egyeztettünk a reklámadó kulcsairól. Az nem kérdés, hogy az RTL a kezdetek kezdetén világossá tette: a 40-50 százalékos adókulcs elfogadhatatlan, hiszen ilyen sehol a világon nincs. Bármelyik céget is adóztatnák így, az biztos, hogy sokáig nem bírná, tönkremenne. Azt viszont kértük, hogy az adó ne legyen diszkriminatív, és ne korlátozza a piaci versenyt, mert elfogadhatatlan, hogy egyes cégekre 30-40-50 százalékot, a vetélytársaikra 10 százalékot vetnek ki. Nézze, ha azt kérdezi, hogy mit gondolok az adókulcsokról, akkor osztrákként az osztrák példát veszem elő. Ausztriában van reklámadó, az ottani 5 százalékos kulcs a legmagasabb Európában. Bár az osztrák közszolgálati tévé főtitkáraként harcoltam a bevezetése ellen, ez a kulcs talán még elfogadható számunkra.

hvg.hu: Tavaly júniusban azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy nemcsak a magasabb kulcsokkal van gond, hanem általában a reklámadóval van baj. „Szabályosan megöli a média nagy részét!” – így fogalmazott tavaly nyáron. Figyelembe véve a magyar médiapiac 2008 óta tartó válságát, figyelmeztették a kormányt a találkozókon arra, hogy nemcsak az RTL-re nézve diszkriminatív, hanem a média egészére nézve rossz?

A. R.: Az RTL nincs szereptévesztésben. Nekünk nem dolgunk javaslatokat tenni egy szabadon megválasztott kormánynak, hogyan alakítsa az adórendszert, kivéve, ha a szabályok ellentétesek az EU legfőbb elveivel. Viszont örömmel olvastam, hogy Lázár János felvetette, a kisebb médiacégeknek ne kelljen fizetniük. Ez jó hír, ezt csak támogatni tudjuk.

hvg.hu: Visszavonta-e már az RTL a panaszát az Európai Bizottságnál?

A. R.: Természetesen, ha a kormány változtat a szabályozáson, akkor az Európai Bizottság ezt a vizsgálat során értékelni fogja.

Rudas az RTL nézettségi adatait figyeli a liftben elhelyezett monitoron a tévé székházában
©

hvg.hu: Az kiderült ezeken az egyeztetéseken, hogy mi volt a reklámadónak a célja?

A. R.: Azt mondták, többször hangsúlyozták, hogy kizárólag gazdasági okai voltak, semmi politika.

hvg.hu: Miért váltották le a múlt héten az RTL Klubot 14 éven keresztül sikeresen irányító Dirk Gerkenst? Mi volt az indok?

A. R.: Kezdjük azzal, hogy Dirk Gerkensnek az RTL Group hálával tartozik. Egy sikeres céget épített fel, egy kiváló stábot, csapatot hozott össze. Itt van Európa egyik legjobb programigazgatója, Kolosi Péter, ahogy a hírigazgató, Kotroczó Róbert munkáját sem nélkülözhetjük. De a kérdésére válaszolva: három okot lehet felsorolni. 14 év hosszú idő, 2001 óta volt vezérigazgató. Már korábban is felmerült, hogy ideje lenne a változásnak. Azt is érzékeltük, hogy Dirket ez a harc megviselte, kimerítette. Közölte velünk is, hogy megfenyegették, külföldre vitte a családját, testőröket fogadott. Ahhoz, hogy valaki jól tudjon dolgozni a csapatával, az is kell, hogy jól érezze magát Magyarországon, itt éljen a családjával.

hvg.hu: Pályája kezdetén Gerkens szintén hotelben lakott, és mégis jól irányította az RTL-t.

A. R.: Az nagyon régen volt, közvetlenül vezérigazgatóvá való kinevezése után. Később lakást vett, itt telepedett le. A horvát RTL vezérigazgatója német származású, az ő esetében is fontosnak tartottuk, hogy életvitelszerűen az országban lakjon.

hvg.hu: Tett egyébként akár ő, akár az RTL feljelentést a fenyegetések ügyében?

A. R.: Nézze, mint az RTL-csoport régióért felelős alelnöke, nem tehettem mást, mint hiszek a vezérigazgatónknak. Ő kérte, hadd legyenek mellette testőrök. Nem nyomozhattam utána, azt pedig nem tudom, hogy ő tett-e feljelentést. Visszatérve a távozás körülményeire. Jó ideje úgy érzem, hogy a kereskedelmi tévéknek nem jó az imidzse Magyarországon. Úgy gondoltuk, itt az ideje annak, hogy ezen változtassunk, és erre talán a legjobb megoldás egy magyar vezérigazgató kinevezése, aki ismeri a magyar kultúrát, a helyi viszonyokat, megtalálja a szót a társadalom minden csoportjával. A német RTL-t állítottuk ebben példaként magunk elé. Ott most állt fel egy tanácsadó testület a vezérigazgató mellett, amely konzultál a civilekkel, az egyes társadalmi csoportokkal. Ezt az ötletet épp ma fogom felvetni az RTL-t irányító stábnak.

Ő kérte, hadd legyenek mellette testőrök
©

hvg.hu: Ez jelentheti azt, hogy közszolgálatibb lesz az RTL Klub?

A. R.: A Híradót tekintve mindenképpen, de erre eddig sem panaszkodhattam. De ez így van a belga, a német, a francia RTL-nél is. Azt senki nem mondhatja ránk, hogy pártosak vagyunk, részrehajlóak. Azt igen, hogy kritikusak, de ez a közszolgálatiság lényege. Nekünk egyetlen célunk van: a nézők azt érezhessék, amit az RTL Híradójában látnak, az összhangban van a saját tapasztalataikkal, a valósággal.

hvg.hu: Normális esetben egy vezérigazgató leváltása az adott cég belügye. Ám mivel az utóbbi hetekben arról írt a sajtó, hogy a kormánnyal való találkozók összefüggésben vannak Gerkens leváltásával, ezért közügy, vissza kell térnünk erre. Mikor járt le a szerződése?

A. R.: Ahogy ő is elmondta már, 2017-ben.

hvg.hu: Mikor újították meg ezt a szerződést? Mert lehetett arról is hallani, hogy tavaly, ami a mostani menesztését mindenképpen érdekes megvilágításba helyezné.

A. R.: Ez egy ötéves szerződés volt, tehát 2012-ben hosszabbítottuk meg.

hvg.hu: Ha öt évre terveztek vele, akkor most mi változott hirtelen, hogy a szerződés lejárta előtt menesztik?

A. R.: A harmadik elemét a távozásának még nem említettem. Azon felül, hogy a magyar RTL-t is szeretnék megújítani sok tekintetben, a cég új piacokon is terjeszkedik, és mint az Afrikáért és Ázsia egy részéért felelős alelnöke, szerettem volna, ha Gerkens segítene továbbépíteni az RTL Groupot. Felajánlottuk, hogy Luxembourgból irányítsa vezérigazgatóként a nemzetközi építkezést. (Gerkens azt mondta a múlt héten az Origónak, hogy ezt a posztot végül nem fogadta el – a szerk.)

Rudas a Híradó stúdiójában: eddig valóban haragudtak ránk
©

hvg.hu: Azért négyszemközt a Fidesz politikusai elismerték a hvg.hu-nak, hogy nagyon dühösek az RTL Híradójára. Úgy érzik, hogy szándékosan próbálja „lejáratni” őket, a családtagjaikat „támadja”. Ez szóba került a találkozókon?

A. R.: Lázár miniszter úr kétszer is leszögezte, hogy egy gazdasági ügyről akar velünk beszélgetni, nem akar tartalmi, műsorpolitikai kérdésekbe belemenni, ahogy az RTL vezetőinek sorsáról sem akar tárgyalni. Thomas Rabe-nak és Guillaume de Posch-nak is elmondta ezt. Egy dologban látok változást. Eddig valóban haragudtak ránk, kerülték, hogy az RTL-nek nyilatkozzanak, nem akartak szóba állni velünk. Viszont úgy nem lehet igazán kiegyensúlyozott Híradót csinálni, hogy a másik fél, az érintett politikus kerüli a kameránkat, nem hallhatjuk az ő álláspontját, de ez nem a mi hibánk volt! Most már nyitottabbak, és ennek mi örölünk, mert a demokratikus országokban így viszonyul egy politikus a független, pártatlan médiához.

hvg.hu: Tudják már, ki lesz a vezérigazgató?

A. R.: Én csak két hónapig leszek itt, a fő feladatom, hogy az átmeneti időszakon átsegítsem a céget, illetve megnézzem, hogy működik a csapat, kik lehetnek alkalmasak a vezérigazgatói posztra. Tény, nem pályázat útját szeretnénk betölteni a posztot. A kereskedelmi tévéknél, az RTL-nél a vezérigazgató elsősorban a gazdasági kérdésekkel foglalkozik. Hasonlóan fontos szempont, ahogy említettem, hogy a jövendőbeli vezető magyarországi legyen.

hvg.hu: Rákérdezhetek? Vidus Gabriella, az RTL kereskedőházának, az R-Time-nak a vezetője kap lehetőséget?

A. R.: Még nem született meg a döntés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
M. László Ferenc Itthon

Kemény alkudozással váltották le az RTL nagyhatalmú vezetőjét

Két hónapos alkudozás után távozott az RTL éléről a magyar média legbefolyásosabb személyisége, Dirk Gerkens, miután a neki felajánlott új posztot nem fogadta el. A Fidesznek jól jött a leváltása, vannak, akik úgy vélik, végül a kormány és a cég az ő fejében egyezett ki. Mások úgy gondolják, ideje volt a váltásnak, az RTL Group új alapokra akarja helyezni a magyar társaság üzletpolitikáját.

Rendőrök lőttek le Minneapolisban egy fekete férfit igazoltatás után

Rendőrök lőttek le Minneapolisban egy fekete férfit igazoltatás után

Operatív törzs: házi diszkóra, kerti partira, zenekari próbára csapott le a rendőrség a hétvégén

Operatív törzs: házi diszkóra, kerti partira, zenekari próbára csapott le a rendőrség a hétvégén

A rióinál is hatalmasabb Krisztus-szobor épül

A rióinál is hatalmasabb Krisztus-szobor épül