szerző:
MLF
Tetszett a cikk?

Bár nagy dérrel-dúrral jelentették be, mára a Fidesz szeretne túllépni a nem túl népszerű drogtesztes ötleten. Az eredeti tervek szerint februárban már vitathatta volna a parlament a törvénytervezetet, de szöveg még el sem készült, a frakció a kormányra, a kormány pedig az egyik minisztériumára vár. Közben már a párt vezetői is úgy látják, a kommunikációs stáb „kapkodásban fogant ötlete” sok kárt okozott.

Csúszik a drogtesztről szóló törvényjavaslat, miután a Fidesz frakciója a kormányra, a kormány a drogellenes stratégia vitájára vár. Egy biztos, májusnál hamarabb nem lesz belőle törvényjavaslat, mert addig nem tárgyal róla a kabinet. A kormánypárt jelentős késésben van, Rogán Antal decemberben még január végére, február elejére ígérte, hogy az ötletet törvénytervezetbe foglalják.

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté december 5-én vetette fel, vezessenek be rendszeres drogkontrollt a 12–18 év közöttiekre, a politikusokra és az újságírókra. A párt parlamenti frakciója közölte, az ötletet azonnal napirendre tűzik, három napon belül meg is vitatta a képviselőcsoport. A frakció ülése után Rogán Antal be is jelentette, támogatják Kocsis ötletét: nem biztos, hogy a politikusoknál és az újságíróknál jogilag kivitelezhető a terv, de ezt a lehetőséget is megvizsgálják.

Dobálják a forró krumplit

A párt kommunikációjában a kötelező drogteszt a 2014-es év utolsó heteiben főszerepet kapott, még Orbán Viktor is megszólalt az ügyben. A miniszterelnök egy decemberi rádióinterjújában azzal magyarázta a politikusokra, újságírókra kiterjesztendő drogtesztet, hogy „aki drogot fogyaszt, arra nem lehet számítani a drogmaffia elleni küzdelemben”. „Tisztázni kell, ki hol áll” – hangsúlyozta.

Rogán Antal - elvetélt ötlet
©

Ám a karácsonyi ünnepeket követően szinte teljesen eltűnt a Fidesz kommunikációjából a drogteszt emlegetése. Az MTI archívuma szerint utoljára december 22-én hozták szóba utoljára, a fidesz.hu keresője szerint a „drog” szó utolsó említése december 13-i, amikor az Országgyűlés alelnöke, Gulyás Gergely arról beszélt, hogy nem kell módosítani az alkotmányt a drogteszt bevezetéséhez.

Mivel Rogán legkésőbb februárra ígérte a törvénytervezetet, március elején megkerestük a frakció sajtóosztályát azzal, hogy mikor teszi közzé a javaslatot, kiket érint majd, és mi a magyarázata a csúszásnak. Egy héttel később kétmondatos választ kaptunk, melynek az érdemi része ez volt: „a drogstratégiát a kormány tárgyalni fogja, a frakció várja a kormány javaslatát”. Tény, hogy Rogán decemberben azt nyilatkozta, a tervezet elkészítése előtt még kikérik a kormány, illetve az adatvédelmi hatóság véleményét is, hogy milyen technikai feltételei vannak, és mennyibe kerül egy ilyen teszt.

Szerdán megkerestük a kormányszóvivő irodáját, ahonnan egy napon belül kaptunk választ. Ez már csak egymondatos volt, és feltételes módban említi a drogtesztet. „A kormány a tervek szerint áprilisban tárgyalja a Nemzeti Drogellenes Stratégia végrehajtásának cselekvési tervét, és ehhez kapcsolódóan vitathatja meg a drogtesztre vonatkozó felvetést” – írta az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóreferense. Ez azt jelenti, hogy ezt követően alakíthatja ki a kormány az álláspontját, majd küldheti át a frakciónak, mely megszövegezi és benyújthatja a tervezetet a parlamentnek. Ezt követheti az országgyűlési vita, kérdés tehát, hogy a június 15-re tervezett utolsó ülésnapig szavazni fognak-e a törvényről a képviselők.

Az ellenzék biztosan ellene szavazna, hiszen a Jobbik, az MSZP és a PM is jelezte, nem támogatja az ötletet. Még a drogok ellen nulla toleranciát hirdető radikális jobboldali párt is inkább a megelőzésre és az alkoholizmus elleni küzdelemre költené a pénzt. Ugyanakkor névtelen kormányzati forrásból úgy értesültünk, a kabinetben már nem lelkesednek annyira az ötletért, és legszívesebben elsüllyesztenék.

„Kapkodásban fogant ötlet”

Nemcsak a kormány, a Fidesz vezetése sem repes a saját ötletéért. „Voltak értelmetlen felvetéseink is, amelyek szerepet játszottak a népszerűség-csökkenésben. (…) A kötelező drogteszt javaslata szerintem végiggondolatlan volt (…) Egy-egy ilyen kapkodásban fogant ötlet több kárt okoz, mint amennyi haszonnal esetleg a bevezetése járna" – nyilatkozta a Heti Válasznak a héten a párt országos választmányát vezető Kövér László, az Országgyűlés elnöke. 

Képünk illusztráció
©

Forrásaink szerint ezzel a véleményével Kövér nincs egyedül, többen is úgy gondolják, hogy a drogteszt illeszkedik azon kommunikációs elemek sorába, melyek népszerűtlennek és sikertelennek bizonyultak. Pedig a drogteszt javaslata a miniszterelnöki kommunikációs stábban született. Mint arról decemberben beszámoltunk, jó „politikai terméknek” tartották az ötletet, amellyel legalább a párt törzsbázisánál, szerencsésebb esetben pedig szélesebb rétegeknél ismét a Fidesz tematizálhatta volna a közbeszédet. Orbán a nyár végén döntött úgy, hogy újraszervezi választási kampányokban jól teljesítő stábját. Ugyanis a miniszterelnök azzal bízta meg az embereit, hogy dolgozzanak ki forgatókönyveket, vizsgálják meg, miért szorult védekező helyzetbe a Fidesz, több fronton indítsanak offenzívát, hogy a párt visszanyerje kezdeményező szerepét a kommunikációban.

A drogszűrésre komoly és hosszabb kampányt akartak építeni. A milliárdos kormányzati megbízásokkal rendelkező Századvég december 11-e és 15-e között még egy felmérést is készített, megállapítva, hogy a lakosság többsége támogatja az ötletet, és szeretné, ha a drogfogyasztásra vonatkozó szabályozást szigorítanák. A drogteszt „elhalása” után egyébként a frakcióvezetés az illegális – a párt szóhasználatában „megélhetési” – bevándorlás ellen kampányolt. Arra építve, hogy a miniszterelnök a párizsi merényletek után kijelentette: „nincs értelmes érv amellett, hogy miért kellene beengedni az országba más kultúrából, civilizációból érkező emberek tömegeit, akik kizárólag a megélhetéséért jönnek ide”. 

Senki nem akar pisilni

A drogtesztet egyébként sem támogatta egyhangúlag a frakció. Amikor decemberben Rogán felvetette nekik az ötletet, többen is kifogásokat fogalmaztak meg. Az ülésen azt vetették fel, hogy ez egy kommunikációs fogás, viszont az ügy fontosabb annál, hogy ennek jegyében „beáldozzák”. Mások szerint csak meg kellene hallgatni, mit mondanak minderről a szakértők, orvosok, és beépíteni az elképzeléseiket.

Lévai Anikó - ő sem vállalta
©

A kommunikációs stábban fontos szerepet játszó frakcióvezető védte az ötletet, aki forrásaink szerint ugyanúgy érvelt, mint később a nyilvánosság előtt: aki a felvetést támadja, az a drogozás mellé áll. Ezt viszont többen is kikértek maguknak arra hivatkozva, hogy ez egy szakpolitikai kérdés, nem lehet ilyen kommunikációs panelekkel „csak úgy letudni az érveiket”.

A KDNP-s Rubovszky György az ötlet közzététele után azt nyilatkozta, a javaslat alkotmányellenes, „ezer sebből vérzik”, még az unokája is azt mondta neki, hogy elhagyja az országot, mert ő nem „hajlandó idegenek jelenlétében pisilni”. Az Index tavaly év végén arról írt, még a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó is felhívta Kocsis Mátét, hogy a Magyar Konyha szerkesztőbizottsági elnökeként neki is kell majd pisilnie.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Jól áll a Mininek a villany? Kipróbáltuk az első elektromos autójukat

Jól áll a Mininek a villany? Kipróbáltuk az első elektromos autójukat

Fasiszta diktátorként ábrázolja Orbánt egy holland újság

Fasiszta diktátorként ábrázolja Orbánt egy holland újság

Koronavírus-autokrácia lett Magyarország a The Washington Post szerzője szerint

Koronavírus-autokrácia lett Magyarország a The Washington Post szerzője szerint