szerző:
MLF
Tetszett a cikk?

Hetek óta keresi Orbán Viktor kommunikációs stábja a gyógyírt a Fidesz népszerűség-csökkenésére. A hvg.hu információi szerint ennek jegyében dobták be a drogteszt ötletét abban bízva, hogy a kábítószer-fogyasztókkal szembeni félelem mozgósító erejű, megnyerhetők az ügynek a gyerekeiket a drogoktól féltő szülők. Csakhogy még a Fidesz-frakcióban is úgy vélik, az egész egy PR-fogás.

A miniszterelnök kommunikációs stábja ötölte ki azt a kötelező drogtesztre vonatkozó javaslatot, amit pénteken dobott be a köztudatba a Facebookon Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója – értesült több, a döntéshozatalra rálátó forrásból a hvg.hu. Úgy tudjuk, a stábban jó „politikai terméknek” tartják az ötletet, amellyel legalább a párt törzsbázisánál, szerencsésebb esetben pedig szélesebb rétegeknél ismét a Fidesz tematizálhatja a közbeszédet. Vagyis olyan témát tudnak így napirenden tartani, amely februárig hatással lehet a politikai vitákra.

Kocsis pénteken azt vetette fel, vezessenek be rendszeres drogkontrollt a 12-18 év közöttiekre, a választott politikusokra és az újságírókra. A Fidesz frakciója azonnal közölte, az ötletet máris napirendre tűzik, már hétfőn megvitatja a képviselőcsoport. A frakció ülése után Rogán Antal be is jelentette, bizonyos feltételekkel, de támogatják Kocsis ötletét: nem biztos, hogy a politikusoknál és az újságíróknál jogilag kivételezhető a terv, de ezt is meg fogják vizsgálni és legkésőbb február végére előállnak egy törvényjavaslattal, amit meg fog vitatni a parlament. (A veszprémi időközi választást február 22-én tartják – a szerk.) Rogán többször hangsúlyozta hétfői sajtótájékoztatóján, hogy aki ellenzi a drogtesztet, az a drogfogyasztás mellé áll, veszélyezteti a gyerekeket.

Cél: a „támadássorozat” hatástalanítása

A hvg.hu két forrásból úgy értesült, a kormányfői stábban megvizsgálták a felvetést, és kommunikációs szempontból használható ötletnek tartották, olyan javaslatnak, amelynél szerintük a jó szándékot – a gyerekek védelme – nem lehet elvitatni. Ugyanakkor a terv ellenzőit magyarázkodásra lehet kényszeríteni – ahogy az egyik forrás fogalmazott –, „be lehet vinni őket egy olyan utcába”, hogy „a drogozás”, a „drogkereskedelem mellé állnak”, a családokkal, a „gyerekeiket féltő szülőkkel” szemben.

Habony Árpád - visszalő
©

Egy másik forrás egyenesen azt állította: a kampányait rendszerint egy kommunikációs menetrend szerint felépítő stáb eleve nem gondolta komolyan a politikusok és az újságírók bevonását (azt hétfőn Rogán is elismerte, hogy ezeket a csoportokat nehéz jogilag meghatározni, de keresik a megoldást). Viszont a média munkatársait is megcélozva elérték, hogy a teljes sajtó napokig részleteiben ezzel a témával foglalkozzon. Nemcsak a hazai: még a Fox News amerikai csatorna is beszámolt a honlapján az ötletről.

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor a nyár végén döntött úgy, hogy újraszervezi az áprilisi és a májusi választást megelőző kampányokban jól teljesítő kommunikációs stábját. Két héttel ezelőtt egy, a stábhoz tartozó forrás arról beszélt, a miniszterelnök azt is belátta, a népszerűség csökkenése, a folyamatossá vált tüntetések miatt „helyzet van”. Ezért azzal bízta meg stábját, hogy dolgozzanak ki forgatókönyveket, vizsgálják meg, miért szorult védekező helyzetbe a Fidesz, több fronton indítsanak offenzívát, hogy a párt visszanyerje kezdeményező szerepét a kommunikációban. Ugyanakkor több fideszes politikus is azt állította, nagy a nyomás a párt- és frakcióvezetésen, hogy „hatástalanítsák” valahogy a médiából érkező nyomást, mert az érintett képviselők úgy érzik, hogy az utazásaival, a családtagok ingatlanvásárlásaival foglalkozó sajtó „le akarja járatni őket”, ez szerintük a Fidesz ellen zajló „támadássorozat” része.

Forrásaink szerint a miniszterelnök konkrét feladatokat osztott ki a stáb tagjainak, melynek egyik meghatározó szereplője ismét a kormányfő főtanácsadója, Habony Árpád lett: ő a közép- és hosszú távú kommunikációs stratégiáért felel, de visszahívták a kormányzatba a korábbi kormányszóvivőt, Giró-Szász Andrást és csapatát, akinek az egyes intézkedések pozitív hatásait kell elmagyaráznia forrásaink szerint. A közvélemény-kutatások, az elemző anyagok tekintetében kifejezetten a Századvégre támaszkodnak, és bevonták a munkába a korábbi csapat azon tagjait is, akik a választások után „szétszéledtek”, és egyes minisztériumoknak, fideszes politikusoknak adtak tanácsot. Úgy tudjuk, a stáb péntekenként szokott összeülni, forrásaink szerint nem véletlen, hogy Kocsis péntek este dobta be az ötletét. Egyébként ő a párt kommunikációs igazgatójaként maga is tagja ennek a csapatnak, és korábban még a Fidesz által jelölt és a parlamenti frakció által megszavazott állampolgári jogok biztosával is vitába szállt, miután ellehetetlenítette a kerületében a civilek által működtetett tűcsereprogramot. (Kocsis Máté Józsefváros polgármestere – a szerk.)

Kikérték maguknak

Korábban lapunknak többen is állították, várhatóan a külföldi tulajdonú élelmiszerláncok, a Magyarország „szuverenitását” veszélyeztető Egyesült Államok lesznek az új offenzíva célpontjai, ám a drogfogyasztás elleni fellépést hirtelen jött ötletnek tartják a hvg.hu által megkeresett, magas rangú fideszes források. (Egyébként a miniszterelnök a pénteki rádiós interjújában nem is cáfolta, hogy a kormány amerikaiak „ellenkitiltására” készülne. Rogán pedig hétfőn a parlamentben már élesen bírálta az amerikai ügyvivőt, André Goodfriendet, illetve arra figyelmeztetett, hogy a tüntetőknek és az ellenzéknek meg kellene gondolnia, kinek az oldalára állnak, mert az USA nagyhatalmi érdekeit követve beavatkozik az ország belügyeibe.)

Rogán a családjával szavaz - félti a gyerekeket?
©

Bár többen is hangsúlyozták, hogy Kocsis már korábban is nulla toleranciát hirdetett a kerületében a drogozás ellen, ennek ellenére úgy vélik, pénteki felvetése, az országos kampány meghirdetése „hirtelen jött ötlet”, hiszen még a Fidesz magasabb rangú képviselőit sem értesítették róla, ők is a sajtóból szereztek tudomást a kezdeményezésről. Rogán a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, az ügy jogi előkészítését a parlament törvényalkotási alelnökére, Gulyás Gergelyre bízták. A hvg.hu kereste a politikust, aki gyakorlatilag tőlünk tudta meg, hogy őt bízták meg a törvény-előkészítéssel. Igaz, a frakcióvezető hétfőn többször hívta, de nem tudtott vele beszélni, mert éppen Németországban tartózkodott a Fidesz testvérpártjának, a CDU-nak a kongresszusán.

Egy névtelenséget kérő magas rangú kormányzati forrás szerint a stábnak „bizonyítás kényszere” van a miniszterelnök felé, aki nagyon elégedetlen a nyári-őszi kommunikációval, így forrásunk szerint gyorsan előkaptak egy ötletet, hogy a párt újra befolyásolni tudja a közbeszéd alakulását. A Fidesz egyik kommunikációs szakembere szerint a stáb arra épít, hogy Magyarországon az emberek többségének szegényesek az ismeretei a drogokkal kapcsolatban, félnek a kábítószer-fogyasztóktól, akikről az az általános kép, hogy vénásan lövik magukat, fizikailag leépültek, lopnak az adagért.

Nem fogadta egyöntetű támogatás a frakcióban sem a kommunikációs stáb ötletét. A tanácskozást közvetlenül a parlament plenáris ülését megelőző órában tudták csak összehívni, ugyanis a képviselők a bizottsági értekezleteken vettek részt, így többek között nagy érdeklődés övezte Szijjártó Péter külügyminiszter délelőtti beszámolóját. Végül a frakció erős „biztonsági intézkedések” közepette tanácskozott, nehogy kiszivárogjon a vitáról bármi is: a párt sajtókapcsolatokért felelős munkatársai igyekeztek távol tartani az újságírókat a helyszíntől és a képviselőktől arra hivatkozva, hogy a parlament felsőházi termében „rendezvény van”.

Kocsis Máté
©

Úgy tudjuk, többen is – például Balla Mihály, Révész Máriusz, Bencsik János – is kifogásokat fogalmaztak meg. Az ülésen többen is azt vetették fel, hogy ez egy kommunikációs fogás, viszont az ügy fontosabb annál, hogy ennek jegyében „beáldozzák”. Volt, aki felvette: hogyan magyarázzák meg a labordiagnosztikai eredményekre adott esetben több napot váró betegeknek, hogy ilyen ötletekre soron kívül jut erőforrás, ahelyett, hogy a már meglévő tesztek kiértékelését gyorsítanák. Mások szerint csak meg kellene hallgatni, mit mondanak minderről a szakértők, orvosok, és beépíteni az elképzeléseiket. Bár Kocsis Máté már nem parlamenti képviselő, a hvg.hu-nak több fideszes politikus azt mondta, elvárták volna, hogy beüljön és elmagyarázza nekik, mit szeretne. Helyette a kommunikációs stábban fontos szerepet játszó frakcióvezető védte az ötletet, aki forrásaink szerint ugyanúgy érvelt, mint később a nyilvánosság előtt: aki a felvetést támadja, az a drogozás mellé áll. Ezt viszont többen is kikértek maguknak arra hivatkozva, hogy ez egy szakpolitikai kérdés, nem lehet ilyen kommunikációs panelekkel „csak úgy letudni az érveiket”. De nemcsak a fideszesek egy része háborog: a KDNP-s Rubovszky György a Népszabadságnak azt mondta, a javaslat alkotmányellenes, „ezer sebből vérzik”, még az unokája is azt mondta neki, hogy elhagyja az országot, mert ő nem „hajlandó idegenek jelenlétében pisilni”. Rogán a sajtótájékoztatón azt mondta, a gyerekeket egyébként is sokszor viszik orvoshoz például a kötelező oltások miatt, ezért nem gondolja, hogy a szakember előtt végzett teszt ijesztő lenne számukra.

Ugyanakkor hétfőn a hvg.hu által a parlamentben megkérdezett képviselők azt mondták, azzal, hogy a frakcióvezető ilyen vehemensen beállt a vitába, megértették, Orbán Viktor támogatását bírhatja a javaslat, így végül támogatták azt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Rogán: Támogatjuk a kötelező drogteszt ötletét

Feltételekkel ugyan, de a Fidesz-frakció többsége támogatja Kocsis Máté szombati javaslatát az évenkénti drogteszt bevezetéséről. Rogán Antal frakcióvezető azt mondta: kiskorúak esetében nem lehet jogkövetkezménye az esetleges pozitív tesztnek és csakis a szülők tudhatnak az eredményéről, az meg még nem eldöntött, hogy kikre terjesztenék még ki a kötelező tesztet. Az is egy eldöntendő kérdés, hogy kötelezővé és általánossá tegyék-e a tesztet a kiskorúaknál, Rogán személy szerint jobban örülne, ha általános lenne a vizsgálat. A törvénytervezetet februárra dolgoznák ki, de Rogán szerint társadalmi konzultációnak kell megelőznie a javaslatot.

hvg.hu Itthon

Drogtesztet akar az újságíróknak, politikusnak és tiniknek Kocsis Máté

Józsefváros fideszes polgármestere szerint érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára, így javasolni fogja a Fidesz-frakciónak, hogy készítsen jogszabály-tervezetet a 12-18 év közöttiekre, a választott politikusokra és az újságírókra vonatkozó évenkénti kötelező drogtesztre. A Fidesz hétfőn foglalkozik az üggyel.

MTI Itthon

Rendesen osztják a pártok Kocsis drogtesztes ötletét

Az Együtt felháborítónak tartja, és elutasítja Kocsis Máté valóságtól elrugaszkodott javaslatát, mely kötelező drogtesztet vezetne be a fiatalok, a politikusok és az újságírók körében. A Polgári Konzervatív Párt szerint a Fidesz bevatkozik a családok életébe, ahol a kábítószer-fogyasztás megelőzésének valójában történnie kellene.

hvg.hu Nyüzsi

Fotók: Kocsis Máté drogtesztje beindította a mémcunamit

Beindult a mémgyár arra a hírre, hogy Kocsis Máté józsefvárosi polgármester szerint érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára, így javasolni fogja a Fidesz-frakciónak, hogy készítsen jogszabálytervezetet a 12-18 év közöttiekre, a választott politikusokra és az újságírókra vonatkozó évenkénti kötelező drogtesztre. A Fidesz-frakció hétfőn tárgyal a javaslatról.

Kómában van az örkényi férfi, aki a vasúti sínekre hajtott Dabason

Kómában van az örkényi férfi, aki a vasúti sínekre hajtott Dabason

In memoriam: Egy Szomjas-filmből csakis egy Szomjas-film bontakozhatott ki

In memoriam: Egy Szomjas-filmből csakis egy Szomjas-film bontakozhatott ki

Már a Google Earthben is látható, mit művelt eddig a bolygóval a klímaváltozás

Már a Google Earthben is látható, mit művelt eddig a bolygóval a klímaváltozás