szerző:
MLF

Hetek óta keresi Orbán Viktor kommunikációs stábja a gyógyírt a Fidesz népszerűség-csökkenésére. A hvg.hu információi szerint ennek jegyében dobták be a drogteszt ötletét abban bízva, hogy a kábítószer-fogyasztókkal szembeni félelem mozgósító erejű, megnyerhetők az ügynek a gyerekeiket a drogoktól féltő szülők. Csakhogy még a Fidesz-frakcióban is úgy vélik, az egész egy PR-fogás.

A miniszterelnök kommunikációs stábja ötölte ki azt a kötelező drogtesztre vonatkozó javaslatot, amit pénteken dobott be a köztudatba a Facebookon Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója – értesült több, a döntéshozatalra rálátó forrásból a hvg.hu. Úgy tudjuk, a stábban jó „politikai terméknek” tartják az ötletet, amellyel legalább a párt törzsbázisánál, szerencsésebb esetben pedig szélesebb rétegeknél ismét a Fidesz tematizálhatja a közbeszédet. Vagyis olyan témát tudnak így napirenden tartani, amely februárig hatással lehet a politikai vitákra.

Kocsis pénteken azt vetette fel, vezessenek be rendszeres drogkontrollt a 12-18 év közöttiekre, a választott politikusokra és az újságírókra. A Fidesz frakciója azonnal közölte, az ötletet máris napirendre tűzik, már hétfőn megvitatja a képviselőcsoport. A frakció ülése után Rogán Antal be is jelentette, bizonyos feltételekkel, de támogatják Kocsis ötletét: nem biztos, hogy a politikusoknál és az újságíróknál jogilag kivételezhető a terv, de ezt is meg fogják vizsgálni és legkésőbb február végére előállnak egy törvényjavaslattal, amit meg fog vitatni a parlament. (A veszprémi időközi választást február 22-én tartják – a szerk.) Rogán többször hangsúlyozta hétfői sajtótájékoztatóján, hogy aki ellenzi a drogtesztet, az a drogfogyasztás mellé áll, veszélyezteti a gyerekeket.

Cél: a „támadássorozat” hatástalanítása

A hvg.hu két forrásból úgy értesült, a kormányfői stábban megvizsgálták a felvetést, és kommunikációs szempontból használható ötletnek tartották, olyan javaslatnak, amelynél szerintük a jó szándékot – a gyerekek védelme – nem lehet elvitatni. Ugyanakkor a terv ellenzőit magyarázkodásra lehet kényszeríteni – ahogy az egyik forrás fogalmazott –, „be lehet vinni őket egy olyan utcába”, hogy „a drogozás”, a „drogkereskedelem mellé állnak”, a családokkal, a „gyerekeiket féltő szülőkkel” szemben.

Habony Árpád - visszalő
©

Egy másik forrás egyenesen azt állította: a kampányait rendszerint egy kommunikációs menetrend szerint felépítő stáb eleve nem gondolta komolyan a politikusok és az újságírók bevonását (azt hétfőn Rogán is elismerte, hogy ezeket a csoportokat nehéz jogilag meghatározni, de keresik a megoldást). Viszont a média munkatársait is megcélozva elérték, hogy a teljes sajtó napokig részleteiben ezzel a témával foglalkozzon. Nemcsak a hazai: még a Fox News amerikai csatorna is beszámolt a honlapján az ötletről.

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor a nyár végén döntött úgy, hogy újraszervezi az áprilisi és a májusi választást megelőző kampányokban jól teljesítő kommunikációs stábját. Két héttel ezelőtt egy, a stábhoz tartozó forrás arról beszélt, a miniszterelnök azt is belátta, a népszerűség csökkenése, a folyamatossá vált tüntetések miatt „helyzet van”. Ezért azzal bízta meg stábját, hogy dolgozzanak ki forgatókönyveket, vizsgálják meg, miért szorult védekező helyzetbe a Fidesz, több fronton indítsanak offenzívát, hogy a párt visszanyerje kezdeményező szerepét a kommunikációban. Ugyanakkor több fideszes politikus is azt állította, nagy a nyomás a párt- és frakcióvezetésen, hogy „hatástalanítsák” valahogy a médiából érkező nyomást, mert az érintett képviselők úgy érzik, hogy az utazásaival, a családtagok ingatlanvásárlásaival foglalkozó sajtó „le akarja járatni őket”, ez szerintük a Fidesz ellen zajló „támadássorozat” része.

Forrásaink szerint a miniszterelnök konkrét feladatokat osztott ki a stáb tagjainak, melynek egyik meghatározó szereplője ismét a kormányfő főtanácsadója, Habony Árpád lett: ő a közép- és hosszú távú kommunikációs stratégiáért felel, de visszahívták a kormányzatba a korábbi kormányszóvivőt, Giró-Szász Andrást és csapatát, akinek az egyes intézkedések pozitív hatásait kell elmagyaráznia forrásaink szerint. A közvélemény-kutatások, az elemző anyagok tekintetében kifejezetten a Századvégre támaszkodnak, és bevonták a munkába a korábbi csapat azon tagjait is, akik a választások után „szétszéledtek”, és egyes minisztériumoknak, fideszes politikusoknak adtak tanácsot. Úgy tudjuk, a stáb péntekenként szokott összeülni, forrásaink szerint nem véletlen, hogy Kocsis péntek este dobta be az ötletét. Egyébként ő a párt kommunikációs igazgatójaként maga is tagja ennek a csapatnak, és korábban még a Fidesz által jelölt és a parlamenti frakció által megszavazott állampolgári jogok biztosával is vitába szállt, miután ellehetetlenítette a kerületében a civilek által működtetett tűcsereprogramot. (Kocsis Máté Józsefváros polgármestere – a szerk.)

Kikérték maguknak

Korábban lapunknak többen is állították, várhatóan a külföldi tulajdonú élelmiszerláncok, a Magyarország „szuverenitását” veszélyeztető Egyesült Államok lesznek az új offenzíva célpontjai, ám a drogfogyasztás elleni fellépést hirtelen jött ötletnek tartják a hvg.hu által megkeresett, magas rangú fideszes források. (Egyébként a miniszterelnök a pénteki rádiós interjújában nem is cáfolta, hogy a kormány amerikaiak „ellenkitiltására” készülne. Rogán pedig hétfőn a parlamentben már élesen bírálta az amerikai ügyvivőt, André Goodfriendet, illetve arra figyelmeztetett, hogy a tüntetőknek és az ellenzéknek meg kellene gondolnia, kinek az oldalára állnak, mert az USA nagyhatalmi érdekeit követve beavatkozik az ország belügyeibe.)

Rogán a családjával szavaz - félti a gyerekeket?
©

Bár többen is hangsúlyozták, hogy Kocsis már korábban is nulla toleranciát hirdetett a kerületében a drogozás ellen, ennek ellenére úgy vélik, pénteki felvetése, az országos kampány meghirdetése „hirtelen jött ötlet”, hiszen még a Fidesz magasabb rangú képviselőit sem értesítették róla, ők is a sajtóból szereztek tudomást a kezdeményezésről. Rogán a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, az ügy jogi előkészítését a parlament törvényalkotási alelnökére, Gulyás Gergelyre bízták. A hvg.hu kereste a politikust, aki gyakorlatilag tőlünk tudta meg, hogy őt bízták meg a törvény-előkészítéssel. Igaz, a frakcióvezető hétfőn többször hívta, de nem tudtott vele beszélni, mert éppen Németországban tartózkodott a Fidesz testvérpártjának, a CDU-nak a kongresszusán.

Egy névtelenséget kérő magas rangú kormányzati forrás szerint a stábnak „bizonyítás kényszere” van a miniszterelnök felé, aki nagyon elégedetlen a nyári-őszi kommunikációval, így forrásunk szerint gyorsan előkaptak egy ötletet, hogy a párt újra befolyásolni tudja a közbeszéd alakulását. A Fidesz egyik kommunikációs szakembere szerint a stáb arra épít, hogy Magyarországon az emberek többségének szegényesek az ismeretei a drogokkal kapcsolatban, félnek a kábítószer-fogyasztóktól, akikről az az általános kép, hogy vénásan lövik magukat, fizikailag leépültek, lopnak az adagért.

Nem fogadta egyöntetű támogatás a frakcióban sem a kommunikációs stáb ötletét. A tanácskozást közvetlenül a parlament plenáris ülését megelőző órában tudták csak összehívni, ugyanis a képviselők a bizottsági értekezleteken vettek részt, így többek között nagy érdeklődés övezte Szijjártó Péter külügyminiszter délelőtti beszámolóját. Végül a frakció erős „biztonsági intézkedések” közepette tanácskozott, nehogy kiszivárogjon a vitáról bármi is: a párt sajtókapcsolatokért felelős munkatársai igyekeztek távol tartani az újságírókat a helyszíntől és a képviselőktől arra hivatkozva, hogy a parlament felsőházi termében „rendezvény van”.

Kocsis Máté
©

Úgy tudjuk, többen is – például Balla Mihály, Révész Máriusz, Bencsik János – is kifogásokat fogalmaztak meg. Az ülésen többen is azt vetették fel, hogy ez egy kommunikációs fogás, viszont az ügy fontosabb annál, hogy ennek jegyében „beáldozzák”. Volt, aki felvette: hogyan magyarázzák meg a labordiagnosztikai eredményekre adott esetben több napot váró betegeknek, hogy ilyen ötletekre soron kívül jut erőforrás, ahelyett, hogy a már meglévő tesztek kiértékelését gyorsítanák. Mások szerint csak meg kellene hallgatni, mit mondanak minderről a szakértők, orvosok, és beépíteni az elképzeléseiket. Bár Kocsis Máté már nem parlamenti képviselő, a hvg.hu-nak több fideszes politikus azt mondta, elvárták volna, hogy beüljön és elmagyarázza nekik, mit szeretne. Helyette a kommunikációs stábban fontos szerepet játszó frakcióvezető védte az ötletet, aki forrásaink szerint ugyanúgy érvelt, mint később a nyilvánosság előtt: aki a felvetést támadja, az a drogozás mellé áll. Ezt viszont többen is kikértek maguknak arra hivatkozva, hogy ez egy szakpolitikai kérdés, nem lehet ilyen kommunikációs panelekkel „csak úgy letudni az érveiket”. De nemcsak a fideszesek egy része háborog: a KDNP-s Rubovszky György a Népszabadságnak azt mondta, a javaslat alkotmányellenes, „ezer sebből vérzik”, még az unokája is azt mondta neki, hogy elhagyja az országot, mert ő nem „hajlandó idegenek jelenlétében pisilni”. Rogán a sajtótájékoztatón azt mondta, a gyerekeket egyébként is sokszor viszik orvoshoz például a kötelező oltások miatt, ezért nem gondolja, hogy a szakember előtt végzett teszt ijesztő lenne számukra.

Ugyanakkor hétfőn a hvg.hu által a parlamentben megkérdezett képviselők azt mondták, azzal, hogy a frakcióvezető ilyen vehemensen beállt a vitába, megértették, Orbán Viktor támogatását bírhatja a javaslat, így végül támogatták azt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Rogán: Támogatjuk a kötelező drogteszt ötletét

Feltételekkel ugyan, de a Fidesz-frakció többsége támogatja Kocsis Máté szombati javaslatát az évenkénti drogteszt bevezetéséről. Rogán Antal frakcióvezető azt mondta: kiskorúak esetében nem lehet jogkövetkezménye az esetleges pozitív tesztnek és csakis a szülők tudhatnak az eredményéről, az meg még nem eldöntött, hogy kikre terjesztenék még ki a kötelező tesztet. Az is egy eldöntendő kérdés, hogy kötelezővé és általánossá tegyék-e a tesztet a kiskorúaknál, Rogán személy szerint jobban örülne, ha általános lenne a vizsgálat. A törvénytervezetet februárra dolgoznák ki, de Rogán szerint társadalmi konzultációnak kell megelőznie a javaslatot.

hvg.hu Itthon

Drogtesztet akar az újságíróknak, politikusnak és tiniknek Kocsis Máté

Józsefváros fideszes polgármestere szerint érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára, így javasolni fogja a Fidesz-frakciónak, hogy készítsen jogszabály-tervezetet a 12-18 év közöttiekre, a választott politikusokra és az újságírókra vonatkozó évenkénti kötelező drogtesztre. A Fidesz hétfőn foglalkozik az üggyel.

MTI Itthon

Rendesen osztják a pártok Kocsis drogtesztes ötletét

Az Együtt felháborítónak tartja, és elutasítja Kocsis Máté valóságtól elrugaszkodott javaslatát, mely kötelező drogtesztet vezetne be a fiatalok, a politikusok és az újságírók körében. A Polgári Konzervatív Párt szerint a Fidesz bevatkozik a családok életébe, ahol a kábítószer-fogyasztás megelőzésének valójában történnie kellene.

hvg.hu Nyüzsi

Fotók: Kocsis Máté drogtesztje beindította a mémcunamit

Beindult a mémgyár arra a hírre, hogy Kocsis Máté józsefvárosi polgármester szerint érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára, így javasolni fogja a Fidesz-frakciónak, hogy készítsen jogszabálytervezetet a 12-18 év közöttiekre, a választott politikusokra és az újságírókra vonatkozó évenkénti kötelező drogtesztre. A Fidesz-frakció hétfőn tárgyal a javaslatról.

Egyesülhet az eMag és az Edigital

Egyesülhet az eMag és az Edigital

Karácsony a Tiborcz-adóról: Már készül a jogszabály

Karácsony a Tiborcz-adóról: Már készül a jogszabály

Radar 360: a szemetesben landolt Trump levele, elmaradhat a rendezetlen Brexit

Radar 360: a szemetesben landolt Trump levele, elmaradhat a rendezetlen Brexit

Kocsis Máté: Jó, hogy Borkai Zsolt kilépett a Fideszből, csak kicsit későn

Kocsis Máté: Jó, hogy Borkai Zsolt kilépett a Fideszből, csak kicsit későn

Gomperz: Szex, hazugság, videó

Gomperz: Szex, hazugság, videó

Viccből férje ágyéka felé rúgott egy nő, de nagyon rossz vége lett

Viccből férje ágyéka felé rúgott egy nő, de nagyon rossz vége lett