szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit The Economist arról ír, hogy Oroszország Kárpátalján is támogatná a szeparatista mozgalmakat, de a magyarokat Orbán és főleg a Jobbik is tüzelni próbálja.

Az orosz állami sajtó "találta ki" az etnikai alapú szeparatizmust Kárpátalján - írta az Economist pénteken honlapján. Orosz propaganda Ukrajnában felcímű írásában a The Economist mértékadó brit gazdasági hetilap azt írja, hogy Ukrajna nyugati, kárpátaljai régiójának megvannak a maga problémái, de az etnikai szeparatizmus nem tartozik a fő gondok közé. Ennek ellenére a térség ruszin és magyar közössége az Ukrajna megosztását célzó orosz propaganda célpontjává vált.

Az ukrán sajtó március közepén átvett egy jelentést arról, hogy kárpátaljai ruszin szervezetek (a ruszin egy kis szláv népcsoport, amely Ukrajna, Szlovákia és Lengyelország területén elszórtan él) kongresszust tartottak, amelyen "nemzeti identitásuk és területi autonómiájuk elismerését követelték". Kiderült, hogy a kongresszus teljes egészében a TASZSZ orosz állami hírügynökség "koholmánya" volt, mert bár a hamis hírek felbolydulást okoztak Kárpátalján, a helyi ruszinok azt állítják, hogy Petro Geckót - a TASZSZ által idézett "ruszin vezetőt", aki a Kárpátaljai Rusz miniszterelnökének nevezi magát - évek óta nem látták, Ukrajnában körözés alatt áll, és vélhetően Oroszországban él.

Jevhen Zsupan, a munkácsi gyerekkórház orvosa azt nyilatkozta a lapnak, hogy Oroszország megpróbálja kijátszani a ruszin kártyát Kárpátalján, de az Economist rámutat, hogy a kárpátaljai ruszin szervezeteknek viszonylag szerény követeléseik vannak és több a feszültség Ukrajna 156 ezer fős magyar kisebbségének státusa körül, de ez elsősorban Ukrajnán kívülről ered. 

"Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik jóbarátja Európában többször is autonómiát kért az ukrajnai magyarok számára" - írja a lap, amely kitér arra, hogy Orbán szövetségesre talált a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőjében, a Petro Porosenko ukrán elnök pártjához tartozó Brenzovics Lászlóban, aki viszont soha nem ment olyan messzire, mint a Jobbik, "Magyarország szélsőjobboldali pártja", amely azt vallja, hogy az ukrán válság jó alkalom arra, hogy végre rendezzék a kárpátaljai magyarok helyzetét.

A lap megemlíti: Beregszászon rengeteg magyar zászlót látni, kétnyelvűek a feliratok és magyarul is lehet ügyet intézni, a közeli ungvári központú KMKSZ viszont már elejtette, hogy szimpatizál az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárokkal, igaz, békés megoldást sürget a konfliktusra és több kisebbségi jogot, valamint etnikai alapú adminisztratív körzeteket követel a magyaroknak, valamint szembeszáll a katonai mozgósítással, eközben pedig a lap szerint a Jobbik retorikáját követi.

Az Economist ennek kapcsán azt állapította meg, hogy Kárpátalja ügye lehetőséget ad a Jobbiknak arra, hogy támadja a kormányzó Fideszt, Orbán viszont bár tovább játssza a politikai játékát, nem áll érdekében az erőszak kiprovokálása. 

A gazdasági hetilap végül megjegyezte, hogy amennyiben az orosz sajtó jelentős etnikai szeparatista mozgalmakat akar találni Kárpátalján, akkor továbbra is fel kell találnia azokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Változtatnának amerikai demokraták a YouTube, a Facebook és a Twitter legfontosabb algoritmusán

Változtatnának amerikai demokraták a YouTube, a Facebook és a Twitter legfontosabb algoritmusán

Giugiaro cége hozná vissza a Vissza a jövőbe autóját?

Giugiaro cége hozná vissza a Vissza a jövőbe autóját?

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul