szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította Ékes Ilona volt fideszes képviselőnek a HVG hetilap karácsonyi számának címlapja miatt indított keresetét. Ékes arra hivatkozott, hogy az illusztráció őt keresztényi mivoltában sértette; ezen a jogcímen 500 ezer forintot követelt a laptól.

Ez volt az első olyan per, amely a Ptk. tavaly elfogadott új passzusa alapján indult, s amely lehetővé teszi, hogy magánszemély sérelemdíjat követelhessen, ha azt a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget, amelyhez ő maga is tartozik, a nagy nyilvánosság előtt súlyosan sértő vagy kifejezésmódjában indokolatlanul bántó jogsérelem érte.

A kifogásolt címlap a klasszikus Betlehem-ábrázolások képi világát idézte, a Szent Család és az újszülött Jézus előtt hódoló pásztorok arcának a helyére kormánytagok, és más közszereplők – például Vida Ildikó NAV-elnök, Habony Árpád – arcmása került. Hódolatuk tárgya helyén, a jászolban, nagy halom aranypénz volt látható.

©

Bár a felperes a sztálini időkből származó, a papokat „népnyúzóként” bemutató illusztrációkkal próbálta párhuzamba állítani a HVG címlapját, a bíróság maradéktalanul elfogadta a lap jogi képviselője, Nehéz-Posony Márton ügyvéd érvelését. Eszerint a kifogásolt ábrázolás nem sértett, nem is sérthetett egyetlen vallási közösséget – így annak tagját – sem, mivel az nem a vallási közösséggel vagy annak tevékenységével kapcsolatban fogalmazott meg bírálatot (amelynek esetében a kifejezésmód indokolatlan bántó jellege egyáltalán vizsgálandó lenne). A pénzhalom előtti hódolatot ábrázoló jelenet a hatalmat gyakorló közszereplők vagyonosodásával kapcsolatban fogalmazott meg kritikát, mint akik úgy tekintenek a pénzre, ahogy a vallásos ember az istenére.

A bíróság szerint az, hogy a politikusok magatartásának bemutatása során a lap készítői vallási jelképeket felhasználtak, nem értelmezhető vallásellenes támadásként. Ha így lenne – hangsúlyozta Kovaliczky Ágota bíró –, akkor azzal a szólásszabadság olyan mértékű sérelmet szenvedne, hogy a vallási szereplőket, történeteket még a képzőművészetben, az irodalomban vagy a mesékben sem szabadna felhasználni.

Ékes Ilona fellebbez az ítélet ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!