szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Felvette a küzdelmet a téllel, az árvízzel, a katasztrófákkal és a szúnyogokkal szemben, irányította a vörösiszap-katasztrófát követően a Mal Zrt.-t, és még a közszolgálati életpályamodell kidolgozásáért is ő felelt – de most távozik Bakondi György az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) éléről. A hvg.hu úgy tudja, ennek egyszerű oka van, a tábornok elérte a nyugdíjkorhatárt. Bakondi György a hírt megerősítette a hvg.hu-nak, és azt mondta, majd később kitalálja, hogy mihez kezd, miután már nem lesz a szervezet parancsnoka.

Távozik Bakondi György a katasztrófavédelem éléről április 15-ével, mert elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt – tudta meg a hvg.hu. Utódja a szervezet gazdasági helyettese, Tollár Tibor lesz, aki tudomásunk szerint egyelőre megbízottként veszi át az Országos Katasztrófa-védelmi Főigazgatóság irányítását. A szervezet felügyeletét ellátó Belügyminisztérium részéről egyelőre nem reagáltak szerkesztőségünk megkeresésére, de Bakondi György megerősítette a hvg.hu-nak a távozásáról szóló hírt. Arra a kérdésre, hogy utána ügyvédként dolgozik-e majd, mint kinevezése előtt, azt felelte, majd kitalálja.

Az altábornagyi rendfokozattal is bíró Bakondi György neve korábban belügyminiszterként és honvédelmi miniszterként is szóba került. De arról is lehetett hallani, hogy a katasztrófavédelem külön minisztérium lehet, amelynek az élén ő állna. Amikor erről a hvg.hu kérdezte, kitért a válasz elől, mondván, ha felkérik, átgondolja.

©

2010-től Bakondi mindent besöpört

A tábornok nyugdíjazásáig számos címet és posztot besöpört magának. Bakondi György a Kossuth Lajos Katonai Főiskola határőr szakát végezte el, és Röszkén kezdett el dolgozni; majd 1990-től 1999-ig a határőrség országos parancsnokának helyettese volt. Amikor 2000-ben létrehozták az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot (OKF), Pintér Sándor Bakondit tette meg a szervezet vezetőjévé. Nem sokáig lehetett a szervezet parancsnoka, mert a  2002-es kormányváltást követően még abban az évben a szocialisták leváltották. Menesztése után ügyvédként dolgozott, illetve az UD Zrt. felügyelőbizottságának volt a tagja, és a cég jogi ügyeit is ő intézte.

A 2010-es fülkeforradalom után Bakondi György újra előterébe került. Az OKF főigazgatója lett, továbbá az árvízi védekezésért és újjáépítésért felelős miniszteri biztosi, illetve katasztrófavédelmi biztosi posztot is rátestálták. Az újabb feladat októberben jött, amikor a vörösiszap-katasztrófát követően katasztrófavédelmi biztossá nevezték ki, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy a MAL Zrt. állami felügyeletét látta el: klasszikus cégvezetői feladatokat is kapott, irányította az ajkai üzem termelésének megindítását, javaslatokat készített a vállalat jövőjéről, gondoskodott "a munkahelyek megőrzéséről".

Érdekes küzdelem a tél ellen

Jelölték a Civil Citromdíjra is

Ezt azért kapta – mint a hvg.hu is megírta –, mert valamennyi hivatásos önkormányzati tűzoltóság az OKF-hez került. A jelölők szerint Bakondi "elfogadhatatlan viszonyban” volt a szakszervezetekkel és a szakmai szövetségekkel.

Miután a kormány 2012 év végén felfedezte, hogy a tél „komplex, társadalmi probléma", ami rendkívüli felkészülést igényel, Bakondi megkapta a télügyi biztos posztot is, így lett belőle Tél tábornok. Másfél hónap múlva a havazás miatt hatalmas közlekedési káosz alakult ki a fővárosban, Tél tábornok pedig órákra elérhetetlen volt, a katasztrófavédelem és a közterület-fenntartó pedig elégtelenre vizsgázott. Bakondi minderre csak úgy reagált, nem a havazás, hanem a balesetek miatt volt káosz Budapesten. Két hónappal később, a március 15-i országos nagy havazáskor sem volt sokkal jobb a helyzet: különösen a hivatalos információáramlás volt gyatra.

Azonban a hó sem állíthatta meg Bakondit, csakhamar a dunai árvízi védekezésnek is az irányítója lett, majd miniszterelnöki megbízottként felelt a helyreállításért, végül a szúnyogirtás egységes, állami irányítását is megnyerte magának a katasztrófavédelem. Tavaly augusztusban a közszolgálati életpályamodell kidolgozásáért felelős miniszteri biztosnak is megtették, amiért külön javadalmazásban nem részesült. A tábornok jövő heti nyugdíjazása miatt már nem kapja meg a Magyarország főtűzoltója cím mellé az ország főkéményseprője titulust. Ugyan az OKF-hez kerülő új feladatról szóló törvényjavaslatot már márciusban tárgyalták a képviselők, szavazni azonban csak most, április közepén fognak. Ha elfogadják, 2016-tól a lakosságnak az állam söpri a kéményét ingyenesen.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Itthon

Bakondi szembeszáll a szúnyoginvázióval

Az önkormányzatok helyett az állam fizeti a szúnyogirtás költségét, 1,5 milliárdot szánnak erre. 450 ezer hektáron légi kémiai, 350 ezer hektáron földi kémiai és 20 ezer hektáron biológiai módszerrel irtják majd a szúnyogokat.

Cs. B. Itthon

Miniszteri posztot kaphat Bakondi György?

Miniszteri posztot szeretne Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője a harmadik Orbán-kormányban – tudta meg a hvg.hu. Értesüléseink szerint akár a katasztrófavédelem, akár a honvédelmi tárca élén jól érezné magát. Bakondi György a szerkesztőségünknek annyit mondott, ha felkérik, átgondolja.

MTI Itthon

Bakondiék több ezer járművel készülnek, de sms-t nem küldenek

Az elkövetkező napok rendkívüli téli időjárására felkészült a katasztrófavédelem – közölte Bakondi György főigazgató. A figyelmeztető SMS drága és pontatlan, ezért ilyet most nem küldenek, de egyébként melegedőhelyekkel és több ezer járművel készülnek az ítéletidőre.

Péntektől ismét engedélyezik az autós koncerteket

Péntektől ismét engedélyezik az autós koncerteket

Támogatások és jogállam: a németek lépnének, Gulyás Gergely mást gondol

Támogatások és jogállam: a németek lépnének, Gulyás Gergely mást gondol

Megmentették a 91 éves bácsi Ladáját, amit összetörtek Szombathelyen

Megmentették a 91 éves bácsi Ladáját, amit összetörtek Szombathelyen