szerző:
Stemler Miklós

Az újabb különadók kivetését és a „harcművészetben jártas fiatalok” állami regisztrálását követelő Péleusz Oktatási Központ kapná friss, saját bejelentése szerint a Raoul Wallenberg Középiskola épületét. A markáns kormánypárti nyilatkozatokat tevő, valaha valóban létezett nyelviskola és kormánypárti társegyesülete leginkább jól sikerült netes trollkodásnak tűnik.

„Az ország vezetése a lehető legjobban végzi az oktatási intézmények átszervezését. A Raoul Középiskola épületében kap helyet a most újjáalakuló Országos Péleusz Nyelviskola központ mely a Nemzeti Közszolgálati Egyetem partnere lesz. A Raoul Középiskola diákjai tudnak más helyet is találni. A kormány új oktatási stratégiája hosszabb távon nem kíván meg annyi közép és felsőfokú végzettséggel rendelkező polgárt, hogy indokolt lenne a Raoul Középiskola fenntartása. A diákok fognak tudni új iskolát találni maguknak, az élet meg nem a kényelemről szól” – mondta a Raoul Wallenberg Középiskola megmentése érdekében indított online petíció alatt a váci székhelyű Péleusz Oktatási Központ két állítólagos dolgozója, gondosan megadva a nyelviskola elérhetőségét is. 

Tüntetés a Raoul Wallenberg Középiskoláért
©

A Pest megyei nyelviskola igen aktívan és markánsan nyilvánult meg közéleti kérdések terén az elmúlt években, ám erős kételyeink lehetnek azzal kapcsolatban, hogy egy valóban létező és némi szereptévesztésben leledző oktatási intézményről van-e szó, avagy ügyes internetes trollkodásról.

Szereptévesztő nyelvtanárok vs. kreatív trollok

Honlapja tanúsága alapján a váci Péleusz Oktatási Központ igen széles körű oktatási portfólióval és referenciakörrel rendelkezik, több nemzetközi vállalattal és magyar felsőoktatási intézménnyel is együttműködnek. Az impresszív lista második ránézésre azonban már némileg állottnak tűnik, hiszen például a Vitéz János Katolikus Tanítóképző Főiskola hét éve, 2008-ban olvadt bele a Pázmány Péter Katolikus Tudományegyetembe, a részvénytársaság (rt.) megnevezés pedig 2006 óta nem használatos a magyar cégjogban, helyette a zrt. és a nyrt. van forgalomban.

Az oldal fórumán két bejegyzés található, a frissebb ezek közül hatéves, és a nyelviskola csődjéről tudósít minket. Az elérhetőségek menüpontban megadott e-mail cím nem létezik, a telefonszám kicseng, de nem veszik fel, és a cég esztergomi és pilisvörösvári irodája sem elérhető, bár netes adatbázisokban mindkettő megtalálható. Úgy tűnik tehát, hogy a Péleusz Oktatási Központ valóban jobblétre szenderült, ám az iskola ennek ellenére épp az elmúlt időszakban futott be óriási netes karriert.

A Péleusz-nyelviskola, pontosabban annak állítólagos tanárai, Csongrádi Eszter és Vámos Edina a legkülönbözőbb kérdésekben nyilvánítottak véleményt az elmúlt évek során. Ezek közös pontja mindegyik esetben az Orbán-kormány és a Fidesz védelme volt (bár ahogy látni fogjuk, egyáltalán nem biztos, hogy ez annyira jót tett a kormányzatnak), legyen szó akár a nyelvoktatástól igen távol álló kormányellenes tüntetésekről, akár olyan valóban szakmai jellegű kérdésről, mint a 2014-es angol érettségi. Az utóbbi kapcsán Csongrádi Eszter például egyike volt azon igen kevés pedagógusnak, aki vehemensen védelmébe vette a diákok szerint rosszul hallható szövegértés feladatot, és a cikk kapcsán kialakult heves vitában felbukkant az állítólagos pécsi Jövő Generációja Egyesület is, amely perrel fenyegette meg a HVG oktatási portálját, az Eduline-t.

Ami még a fociultráknak is kínos

A saját bevallásuk szerint több nyelvtanárt is tagjai között tudó Jövő Generációja Egyesület (JGE) a pécsi közéletben volt igen aktív az elmúlt években, többek között a felsőoktatási reform ellen tiltakozó diákokat fenyegették saját bevallásuk szerint az Ultras Liberivel közösen, ám az ultrák azonnal el is határolódtak a történettől. A hír pedig akár igaz is lehetett volna, hiszen Debrecenben nem sokkal korábban valóban fociultrák zavartak meg egy hallgatói fórumot. Néhány hónappal később a szervezet az Emberi Erőforrás Minisztériuma nevében levelezett, felsőoktatási reformjavaslatuk egyik pontja az volt, hogy a diploma kiadását a tárca kösse a házasság és legalább egy gyerek feltételéhez.

Tavaly december elsején a kormány és Vida Ildikó mellett szervezett szimpátiatüntetést a szervezet Pécsett, ám ennek komolyságából sokat levont, hogy végül senki sem jelent meg tüntetni. Ez a kudarc sem vette el a markáns javaslatairól elhíresült egyesület kedvét, amely 2015 elején újabb különadók kivetését és a segélyből élők mobiltelefontól és internettől való eltiltását szorgalmazta a Péleusz-nyelviskola mellett immár a Civil Összefogás Fórum váci szervezetével karöltve. A kormánypárti civilek gyorsan elhatárolódtak a hajmeresztő petíciótól, amely cikkünk írása idején 358 támogató aláírásnál tart, ám a JGE és a Péleusz-nyelviskola emelte a téteket.

Márciusban hazai pályán, a váci Madách Imre Gimnázium körül kialakult botrányban hallattak magukról – mint az ismert, a gimnázium tanára kara a helyi fideszes polgármester haragját is magára vonta, amikor nem küldte fel a diákokat az állami forradalmi megemlékezésre. A JGE és a Péleusz-nyelviskola ennek nyomán a váci CÖF-fel karöltve (utóbbi létéről nem tud a szervezet országos vezetése) a „haza áruló” tanári gárda besorozását követelte a polgári védelembe. A közlemény óriási felháborodást váltott ki a kormánnyal nem szimpatizálók körében, ám értékét nagyban csökkentette, hogy az Origónak sikerült elérnie a JGE állítólagos elnökét, Egres Bélát, aki saját bevallása szerint semmilyen egyesületet sem vezet, és valamelyik ismerőse tréfálhatta meg őt.

Egres szerint nem elképzelhetetlen, hogy a JGE és a Péleusz nevében nyilatkozók vagy nem is tudnak arról, hogy nyilatkoznak, vagy pedig teljes egészében fiktív személyek, és erre utal, hogy az egy évvel ezelőtt még az angolérettségi ügyében lelkesen nyilatkozó Csongrádi Eszter e-mail címe ma már nem is él. A több éve bezárt Péleusz-nyelviskola és a nem bejegyzett Jövő Generációja Egyesület internetes karrierje jelen állás szerint tehát a néhanapján saját maguktól is igen sajátos nyilatkozatokat tevő kormánypárti szervezetek parodizálásának tűnik, mégpedig igen nagy sikerrel: a jelenlegi közhangulatban az egyes oldalak hívei a jelek szerint majdnem mindent hajlandóak elhinni a másikról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Traktorral fogalmazta meg gondolatait a Brexitről egy brit gazda

Traktorral fogalmazta meg gondolatait a Brexitről egy brit gazda

Megint átjárhatatlan lesz a Hősök tere a hétvégén

Megint átjárhatatlan lesz a Hősök tere a hétvégén

Kína Gorbacsovja lehetett volna, de kihúzta a gyufát Teng Hsziao-pingnél

Kína Gorbacsovja lehetett volna, de kihúzta a gyufát Teng Hsziao-pingnél

Megerősítették a német határok ellenőrzését

Megerősítették a német határok ellenőrzését

A CEU-tól Orbán Ráhel pelenkájáig: Így nyírja tovább a független sajtó lehetőségeit Kövér László

A CEU-tól Orbán Ráhel pelenkájáig: Így nyírja tovább a független sajtó lehetőségeit Kövér László

Az amerikai hadsereg 2019-ben eljutott oda, hogy kukázza a floppy lemezeket

Az amerikai hadsereg 2019-ben eljutott oda, hogy kukázza a floppy lemezeket