szerző:
hvg.hu

Az iskolák mellett, és a boltok bezárása ellen gyűltek a József nádor téren. Ezután magánszemélyek útlezárást rendeztek az Andrássy úton. Dulakodás lett a Hyde Parkból, majd érdeklődés hiányában véget ért. Az Emmi közleményt adott ki, amelyben szintén saját magával dulakodik.

Két-háromszáz résztvevő gyűlt össze a Szabad Oktatást nevű csoport tüntetésének kezdetére a budapesti József nádor téren. A demonstrálók az iskolabezárások, szakok megszüntetése, valamint a vasárnapi zárvatartás ellen is tiltakoznak. Azt is elvárják, hogy az oktatás ügyében legyen párbeszéd, és ne az érintettek megkérdezése nélkül döntsenek. Követeléseik között szerepel továbbá Polt Péter lemondása.

©

A helyszínen tudósítónk szerint jelentős rendőri készültség tapasztalható.

A szervezők a Facebookon közzétett felhívásukban jelezték, hogy pártzászlókat és -szimbólumokat nem látnak szívesen. Megjelent azonban a jobboldali tüntetésekről régóta ismert zászlóbiznisz: magyar zászlót ezer, uniósat pedig 1500 forintért lehet venni az árusoktól.

A tüntetésen megjelent Mécs Imre 56-os forradalmár, volt parlamenti képviselő, valamint Szabó "Tuareg" Gábor tüntetésszervező aktivista.

A hvg.hu tudósítója tanúja volt, ahogy egy idős férfi azt követelte a szervezőktől, hogy azonnal kapcsolják ki a hangosítást, mert nem tud megmaradni a lakásában "a mocskos kommunista bandától."

 

©

Horváth Szilveszter, a bezárásra ítélt Neptun Általános Iskola tanára beszédében Svejket idézve azt mondta, "hé, ide ne lőjetek, itt iskolák és gyerekek vannak." Elmondta, hogy szolidárisak a tegnap tüntető ápolókkal, és nem hátrálnak meg.

A tüntetés része, hogy egy-egy perces felszólalások erejéig bárki megkaphatja a mikrofont. Ennek keretében egy néni elénekelt egy népköltést Felcsútról.

Beszédet mondott volna két diák a szintén bezárással fenyegetett Raoul Wallenberg iskolából, de őket az igazgatójuk nem engedte el. Ezután fél perc csend következett a Kaposváron leszúrt trafikosért.

Az egyre színesebb egyvelegben Molnár Péter slam poetry előadása volt az újabb színfolt, ő ugyanis a roma-magyar együttélésről és a Kúria szerdai, a nyíregyházi szegregált iskolát megvédő döntéséről verselt.

Egy órával a kezdés után kezdtek hazaszállingózni a Neptun iskola tanulói. Ekkor még elhangzott egy beszéd a bevándorlóellenes konzultációról is.

Negyed hatra már csak körülbelül százan maradtak a téren a hvg.hu tudósítója szerint. A hangszórólból felcsendült a Baszódjál meg, KDNP című dal cenzúrázott változata. A szervezők hamarosan bejelentették, hogy a tüntetésnek vége, és a még a helyszínen tartózkodók hazaindultak.

Útlezárás és belviták az Andrássyn

 

©

A Szabad Oktatást-demonstráció végén a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út sarkán megállt egy hangszórós furgon, elzárva a forgalom elől az utat. A kocsi körül körülbelül tízen csoportosulnak, tábláikon a közmunka és a szegénység ellen tiltakozó jelszavakkal. Közöttük van Mécs Imre és a Szabad Oktatást hálózat egyik szervezője is, valamint egy ismert DK-s aktivista. A rendőrség itt is biztosítja a helyszínt. (Korábbi értesülésünkkel ellentétben ez is törvényes tüntetés, amelyet egy magánszemély jelentett be.)

A tüntetők beindítottak egy áramfejlesztőt, és újabb hangszórókat helyeztek el. Időnként skandálni kezdenek "demokráciát, jogállamot" jelszavakkal.

Az új helyszínen folytatják az előző tüntetésen bejáratot Hyde park-módszert: a mikrofon körbejár, a résztvevők Orbán Viktort szidják. Beszélt Mécs Imre is.

 

©

Valószínűleg itt is érvényes a korábbi tüntetésre kiírt elvárás, miszerint pártokat nem látnak szívesen. Amikor ugyanis az egyik tüntető az MSZP és a DK alkotmányossági tárgyalását kezdte fejtegetni, egy másik jelenlévő kirángatta a kezéből a mikrofont. Ekkor dulakodás kezdődött, aminek a végén mégis elhangozhattak a baloldali pártok vívmányai.

Negyed hétkor végül elhangzott, hogy a tüntetést érdeklődés hiányában befejezik.

Emmi: nem az utcán kell tárgyalni, hanem

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), ahogyan eddig is, úgy továbbra is készen áll arra, hogy szakmai párbeszédet folytasson a felsőoktatást érintő kérdésekben. Ennek párbeszédnek viszont nem az utcákon, hanem a szakmai fórumokon van a helye - reagált a tárca felsőoktatásért felelős államtitkársága vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében a Szabad Oktatást Facebook-csoport megmozdulására.

A minisztérium szerint a "demográfiai folyamatok" miatt kevesebb tanárra van szükség, így kevesebb gyakorlóiskolára is. Ezért kerülnének át a vitatott intézmények az egyetemek fenntartásából a KLIK-hez. Az Emmi szerint egyébként nem is akarják bezárni ezeket az iskolákat - írják.

A minisztérium ezt annak ellenére írja közleményében, hogy a szervezetéhez tartozó tankerület igazgatója április 15-én a Neptun utcai általános iskola jogutód nélküli megszüntetéséről tájékoztatta az érintett gyerekek szüleit.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Tesco nevében ígérnek csalók tízezres kupont

A Tesco nevében ígérnek csalók tízezres kupont

Ha kedveli a repülőket, a Microsoft új játékát képtelen lesz letenni

Ha kedveli a repülőket, a Microsoft új játékát képtelen lesz letenni

A külföldi vendégek lendítették fel a turizmust szeptemberben

A külföldi vendégek lendítették fel a turizmust szeptemberben

Kén- és foszfortartalmú gáz terjeng Mészáros Lőrinc erőművének telephelyéről Visontán

Kén- és foszfortartalmú gáz terjeng Mészáros Lőrinc erőművének telephelyéről Visontán

Kósa Lajos meglátogatta a győri Fideszt – és egy szót sem szólt Borkai Zsolt utódjáról

Kósa Lajos meglátogatta a győri Fideszt – és egy szót sem szólt Borkai Zsolt utódjáról

Elloptak egy győri érmegyűjteményt, hamisítványokat állítottak ki helyette

Elloptak egy győri érmegyűjteményt, hamisítványokat állítottak ki helyette