szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP és az Együtt is kiakadt Orbánnak azon a mondatán, hogy a halálbüntetést napirenden kell tartani.

Szakács László, az MSZP baranyai országgyűlési képviselő Orbán Viktornak a halálbüntetést érintő kijelentésére reagálva közölte, "a büntetésnek sohasem a mértéke, hanem az elmaradhatatlansága az, amely visszatart", ezért olyan szabályokat kell hozni, hogy nehezebb legyen bűncselekményeket elkövetni, a hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni. 

Szakács László azt mondta, Orbán Viktor kormánya volt az, amely átláthatatlan fóliával a bűnelkövetés kiváló terepévé változtatta a trafikokat. "A rossz szabályozás ide vezet, minél hamarabb változtatni kell rajta" – hangsúlyozta az MSZP-s politikus. Hozzátette: az erre vonatkozó kezdeményezések a parlament előtt vannak, azokat a szocialisták támogatni fogják.

Az Együtt közölte, Orbán Viktor a kicsinyes politikai haszonszerzés érdekében jobbikosabb lett a Jobbiknál is, és pártja népszerűségvesztését egyre szélsőségesebb kijelentésekkel próbálja megállítani. Az Együtt szerint Orbánnak vége, politikailag és erkölcsileg megbukott, ezért távoznia kell a közéletből.

Az Együtt hozzátette, Orbán Viktornak magának is tisztában kell lennie azzal, hogy a halálbüntetés visszaállítása beláthatatlan nemzetközi jogi következményekkel járna, gyakorlatilag hazánk kizárását jelentené Európából. "Orbán Viktor szégyellje magát! A Fidesz pillanatnyi népszerűsége mindennél fontosabb számára, nem tisztel már sem Istent, sem embert! Felelőtlenül szítja tovább a társadalomban amúgy is meglevő indulatokat. Nem fontosak neki sem a humanizmus elvei, sem a tízparancsolat. Ez lenne a kereszténydemokrata kormányzás?" – írta az Együtt, amely hangsúlyozta, elutasítják a halálbüntetés ismételt bevezetését, és azt is ellenzik, hogy bármilyen szinten mérlegeljék is azt.

A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint a témával Orbán "erkölcsileg még mélyebbre süllyedt" és újabb gesztust tett a Jobbiknak. Molnár Csaba ügyvezető alelnök azt közölte, hogy nem csak az Európai Unióban, de Európa egyetlen országában sem létezik ez a büntetési forma. Az Egyesült Államok azon államaiban, ahol még előfordulnak kivégzések, éppen felülvizsgálják a jogszabályt, ugyanis az elmúlt hetekben több esetben kiderült, hogy ártatlanul oltottak ki emberéleteket. Molnár kiemelte, hogy Magyarország több nemzetközi egyezményben is elfogadta, hogy nálunk nem lesz halálbüntetés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!