szerző:
hvg.hu

Első fokon megnyerte Mellár Tamás azt a pert, amit a Századvég indított ellene azután, hogy a céget pénzmodosának nevezte.

A Századvég politikai tanácsadócégként ugyanolyan közszereplő, mint egy politikus, és ebben a minőségében ugyanúgy tűrnie kell az esetleg túlzó véleményeket is, mint a többi közszereplőnek - ennek az érvelésnek adott helyet a Fővárosi Törvényszék abban a keddi polgári perben, amelyet a Századvég Gazdaságkutató Zrt. indított Mellár Tamás, a cég volt kutatási igazgatója ellen, és amelyet a most első fokon el is vesztett a Századvég.

©

A kormányközeli gazdaságkutató cégnél 2010-2011-ben dolgozó Mellár tavaly októberben egy Népszabadságnak adott interjúban a Századvégről azt mondta, hogy "az egész műhely csak egy pénzmosoda. Jöttek a megrendelések a minisztériumoktól, hogy csináljunk ilyen kutatást, meg olyant, én meg kutatási igazgatóként azt mondtam, hogy nem tudjuk megcsinálni, mert ehhez nem értünk. Ne törődj vele, mondták, akkor is meg kell csinálni, valamit kaparjatok össze, aztán majd úgyis ki fogják fizetni."

A Századvég jó hírnév védelme címén beperelte Mellárt, két kitételt kifogásolva: hogy ők egy pénzmosoda, illetve hogy érdemi munkát nem folytattak.

A védelmet az LMP-s Schiffer András ügyvédi irodája látta el, és úgy érveltek, hogy a fenti állítások nem tényállításokként, hanem véleményként értelmezendők, hiszen az egész Mellár-interjú az Orbán-kormány bírálásáról szól, és a közgazdász nem azt állította, hogy ténylegesen kimerítették ezeket a büntetőjogi tételeket.

A védőbeszédben Mellár ügyvédje, Pálvölgyi Miklós azt a korábbi esetet is felidézte, amikor Schiffer András TASZ-osként Orbán Viktort védte a Gyurcsány-kormány igazságügyi minisztériumával szemben. Az akkori Fidesz-vezetőt egy nyilatkozatáért szerették volna elmarasztalni, mivel azt mondta, hogy 2006 őszén politikai utasításra támadtak a rendőrök a tűntetőkre. A bíróság úgy látta, hogy közhatalmi szerveknek felfokozott helyzetben túlzó véleményeket is tűrniük kell.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyszerűen eltűnnek az SMS-ek a Google telefonjairól

Egyszerűen eltűnnek az SMS-ek a Google telefonjairól

Nagyon nem tetszik az Európai Parlamentnek a román büntetőjogi reform

Nagyon nem tetszik az Európai Parlamentnek a román büntetőjogi reform

Hasít a magyar gazdaság, rég volt ekkora növekedés

Hasít a magyar gazdaság, rég volt ekkora növekedés

Megháromszorozta a kormány az egyházi építkezések támogatását

Megháromszorozta a kormány az egyházi építkezések támogatását

Viszonylag átlátható, de néhol erősen hiányos a magyar közbeszerzési hatóság honlapja

Viszonylag átlátható, de néhol erősen hiányos a magyar közbeszerzési hatóság honlapja

Új önjáró trolikat kapott Budapest, egy közlekedési szervezet viszont más reformokat sürget

Új önjáró trolikat kapott Budapest, egy közlekedési szervezet viszont más reformokat sürget