szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága közleményében aggodalmát fejezte ki a bevándorlásos nemzeti konzultáció megfogalmazása miatt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közleményben emelte fel a szavát az idegengyűlölet egyre gyakoribb megnyilvánulásai ellen Magyarországon, és aggodalmát fejezte ki a magyar kormány azon törekvése miatt, hogy az úgynevezett nemzeti konzultáció rávezető jellegű kérdéseiben a menekülteket veszélyforrásként tüntesse fel.

"Mély aggodalommal tölt el bennünket, ahogyan a magyar kormány egyre erőteljesebben rágalmazza azokat az embereket, akik Szíriából, Afganisztánból, Irakból és más háborús övezetekből menekültek el, és akiknek kétségbeesett szükségük van biztonságra és védelemre Magyarországon" – mondta Montserrat Feixas Vihé, az UNHCR budapesti székhelyű Közép-európai Regionális Képviseletének vezetője.

Mint közölte, az ENSZ-szervezet tiszteletben tartja minden ország jogát, hogy a polgáraival bármely általa választott módon konzultáljon, viszont aggódik a mintegy 8 millió 18 év feletti magyar állampolgárnak címzett kérdőív szövegezése miatt. Az ENSZ menekültügyi szervezete úgy látja, a kérdéssor "szándékosan keveri a menekülteket és menedékkérőket az úgynevezett gazdasági bevándorlókkal, miközben tévesen hibáztatja a menekülteket számos állítólagosan Magyarországra és Európára leselkedő veszély miatt".

©

Külön felhívták a figyelmet, hogy a nemzeti konzultáció kilencedik kérdése például azt sugallja, hogy Magyarországnak lehetőséget kellene kapnia, hogy a határait nem szabályosan átlépő embereket a lehető leghamarabb visszaküldje a hazájukba, de nem szabad elfelejteni, hogy a Magyarországra érkezők között számos menekült is van, akinek az élete a saját hazájában veszélyben forog. "Ezeknek az embereknek ma ugyanúgy menekülniük kell az országukból, ahogyan 1956-ban kétszázezer magyarnak kellett" – emlékeztetett az ENSZ-szervezet.

"Felszólítjuk az ENSZ 1951-es Menekültügyi Egyezményét aláíró Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot, amelyet saját elhatározásából ismert el kötelezőnek magára nézve. Magyarország egyszerűen nem küldhet vissza embereket olyan országokba, ahol az életüket veszély fenyegetheti” – szögezte le Montserrat Feixas Vihé. "A menekülteknek ritkán van ideje, hogy útlevelet vagy vízumot szerezzenek, amikor az életük veszélyben forog, vagy üldözik őket. Ez azonban semmiképpen sem érvényteleníti a menedék iránti kérelmüket, és nem akadályozhatja a hozzáférésüket a tisztességes és hatékony menekültügyi eljáráshoz” – fűzte hozzá az UNHCR Regionális Képviseletének vezetője.

Az UNHCR szerint 2015-ben eddig mintegy 13 ezer menedékkérő érkezett Magyarországra a háború sújtotta Szíriából, Afganisztánból és Irakból. "Nem szabad elfelejtenünk, hogy szerte a világon nem a menekültek jelentenek fenyegetést, hanem éppen ők vannak veszélyben” – mondta Montserrat Feixas Vihé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A társas vadászatokra nem vonatkozik a gyülekezési tilalom

A társas vadászatokra nem vonatkozik a gyülekezési tilalom

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

Prieger Zsolt: Operettországban a merész farkasból bármikor lehet engedelmes kutya

Prieger Zsolt: Operettországban a merész farkasból bármikor lehet engedelmes kutya