szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A romeltakarítás után a polgári berendezkedés ideje jön el, de a bevándorlás kérdését rendezni kell – mondta el Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádió péntek reggeli, 180 perc című műsorában adott interjúban. Azt is mondta, hogy vissza akarja adni a jogot a nemzetállamoknak arra, hogy maguk dönthessenek a halálbüntetés bevezetéséről. Ha úgy látják, hogy az állam nem képes megvédeni ártatlan polgárait halálbüntetés nélkül, akkor bevezetnék – mondta.

Nemzedéki problémáról kezdett el beszélni Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjúban, azt mondta, nehéz a mai fiataloknak elmesélni, hogy milyen volt a rendszerváltás előtt.

2015-re sikerült eltakarítani a 2008-as válság romjait, most a polgári berendezkedés következik, a polgári életminőség megvalósítása. Ennek nem lesz esélye, ha a bevándorlás problémáját nem oldjuk meg – mondja Orbán. Azt mondta, hogy meghússzorozódott a bevándorlók száma Magyarországon, és bár ma még átszaladnak rajtunk az illegális bevándorlók, de ha Németország és Ausztria lezárja a határait, akkor a menekültek itt maradnak, és veszélyt jelentenek a munkahelyeinkre.

Orbán elutasítja azt az ötletet, hogy a bevándorlókat az európai államok között osztják szét, azt mondja, mindenki védje meg a határait. Az embercsempészek hajóját el kell kobozni, mondja, de ha már itt vannak a partjainknál a hajók, akkor szerinte nincs mit tenni, hiszen mégiscsak európai állam vagyunk. Magyarország esetében inkább Koszovóval és Szerbiával való együttműködésről lehet szó, amelyet a magyar belügyminiszter eddig is jól kezelt – mondta Orbán. Mindenkit, aki tiltott határátlépést követ el, törvénysértést követ el, így őrizetbe kell venni, és így kell a menedékkérelmüket elbírálni – mondja Orbán, aki szerint a többség az megélhetési bevándorló, nem igazi menekült.

©

Magyarország az egyetlen ország, amely nyíltan beszél erről a problémáról, és ez azt jelenti, hogy meg akarja oldani – mondta Orbán. Arról, hogy a terroristákat összemossák a bevándorlókkal a nemzeti konzultációban, Orbán azt mondta, hogy a nemzeti konzultációra érkező vélemények azt jelzik, hogy nálunk van ilyen konzultáció, míg a kritikus országokban nincs. Számít, hogy az emberek összekapcsolják-e a bevándorlást az őket veszélyeztető dolgokkal – mondta.

Orbán boldog

Nagy-Britanniában a bátor politika győzött – mondta David Cameron csütörtöki győzelméről. Ennek ellentéte a mismásoló, médiavezérelt politika a magyar miniszterelnök szerint, de ő örül annak, hogy a bátor kormányok is újra bizalmat kapnak Európában.

Miért kell a halálbüntetést napirenden tartani?

Orbán szerint amikor a brutális bűncselekmények megjelennek, akkor az emberek nem érzik magukat biztonságban. Azt mondja, vita van arról, hogy van-e visszatartó ereje a halálbüntetésnek, mert fontos, hogy mit gondolnak erről az emberek. Szerinte az erről vitázóknak bele kell gondolniuk, hogy mi van, ha az ő családtagjukat ölik meg.

Politikai értelemben az a kormány terve, hogy olyan európai közvéleményt szeretnének kialakítani, amely eléri, hogy a halálbüntetésről minden nemzetállam önmaga dönthessen. Én az élet pártján vagyok – mondta a műsorvezető azon kérdésére, hogy halálbüntetés-párti-e. Azt mondja, ha halálbüntetés nélkül meg tudják védeni magukat megvédeni nem képes embereket, akkor nem lesz halálbüntetés, ha nem tudják megvédeni, akkor kell halálbüntetés.

Az emberek mindig többet szeretnének

A devizahiteles elszámolásról azt mondta, az emberek mindig jobbat szeretnének, miközben történelmileg példátlan, hogy az erőfölényével visszaélő hatalom, a bankok arra kényszerülnek, hogy 1000 milliárd forintot visszaadjanak a családoknak. Ettől persze még vannak családok, akik többet reméltek, de a határokat bírói döntés jelölte ki, a kormány elment a falig.

A kormány megvitatta a magáncsőd kérdését, és úgy látják, hogy vitára alkalmas, és a KDNP be is vezeti a parlament elé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!