szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még idén jön az e-kártya, új híd épül a Dunán, csökken a bürokrácia.

1 2
Sorrend megfordítása

Az állami egészségügyben privát tőke ne legyen

Egészségügyben az állami szerepvállalás növelése. Mit értenek ez alatt – kérdezte a Magyar Hírlap újságírója. Állami pénzből állami eszközökkel működtetett egészségügyben nem szerencsés, ha a privát tőke ott van – válaszolta Lázár. Ezen kívül senkit nem korlátoznak, hogy a piacon megjelenjen, csak ne az állami egészségügyi intézményeknél.

Habony üzlettársa Lázár előtt nem ismert

Milyen kapcsolat van a kormány, a Fidesz és Habony angliai üzlettársa között? – vetették fel. Lázár János azt felelte, hogy nincs tudomása Arthur J. Finkelsteinről, ő nem ismeri.

Megtörtént az M4-es szerződéseinek felbontása

Az M4-es autópályával kapcsolatban a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szerződést felbontották. A kormány május 31-ig megtárgyalják, hogy Szolnokot milyen nyomvonalon köti össze az autópályával. Erről a miniszterelnök a következő hetekben tárgyal majd a város vezetőivel.

Lázár szerint a reklámadó is rendben van

Arra a felvetésre, hogy reklámadóval kapcsolatban több elemzés megjelent, ami szerint nagyon súlyosan érintheti a piacot, annak szereplői ellehetetlenülhetnek, Lázár János kijelentette, hogy a javaslat világosan fogalmaz, 100 millió forint felett 5,3 százalék lesz, amiről az Európai Bizottság is azt mondta, hogy mindenki számára megfizethető.

Lázár: megakadályozzák a menekültek szétdobását

A következő újságírói kérdés arra vonatkozott, hogy a 307 migráns befogadása miatt nem vált-e okafogyottá a nemzeti konzultáció. A menekültek kvóta alapján történő szétosztását Magyarország meg akarja akadályozni – jelentette ki Lázár. Szó nem lehet erről, nem így lesz, ennek a rendszernek a keretében nem fog senki idejönni – hangsúlyozta Lázár János. Tavaly 43 ezer, 2012-ben 2500 menekültkérelmet adtak be – ismertette a számokat a Miniszterelnökség vezetője.

Transzparencia érdekében nemzetközi menedzserek vennék át Paks 1. vezetését

2026-ig mennyi pluszzsetont kell a Paks 2.-be beletolnia az országnak – így szólt a következő újságírói kérdés. Lázár azt mondta, hogy Paks 1. működési költségeit a kormány szeretné tisztázni, hogy az ott bemutatott árképletek milyen költségekkel vannak megterhelve. A transzparencia növelése érdekében, hogy Paks 1.-et gazdaságosabban működtessék, a kormány arra az elhatározásra jutott, hogy nemzetközi menedzsereket vonnak be, pénzügyi, személyzeti vezetőt és vezérigazgatót keresnek. Paks 1. működtetése hatással lesz Paks 2.-re is, amely 12 milliárdos beruházás.

Lázár: igaza van Vargának és Matolcsynak is

A bankadó következő évekbeli csökkentésére a kormány ígéretet tett, az EBRD-vel erről megállapodott, ettől nem lehet eltérni – mondta Lázár a Matolcsy György és Varga Mihály között kialakult vitáról. Hozzátette, ugyanakkor Matolcsy meglátásai alapján az Erste Bankkal 500 millió forint hitelkihelyezésben egyeztek meg.

Aki a Balatonhoz megy, nem vásárolni megy

A kivándorlók aránya 1993 óta nem volt olyan magas, mint most. Mit tesznek ez ellen? – vetette fel a Tv2 riportere, aki a vasárnapi zárva tartás enyhítéséről is érdeklődött. Egymillió munkavállaló dolgozik vasárnap – ezen akar enyhíteni a kormány – válaszolta Lázár János. Megjegyezte: az enyhítésen nem gondolkodnak. Aki a Balatonhoz megy, nem vásárolni megy, hanem pihenni, így nem látom a sérelmüket – tette hozzá. A vasárnap dolgozók érdeke is az, hogy ne kelljen dolgozniuk. A kivándorlással kapcsolatban a miniszter azt hangsúlyozta, hogy akik kint dolgoznak átmenetileg – önmaguk kizsákmányolásával – mintegy 2 milliárd eurót küldenek haza. A határát mi magunk nyitottuk meg – jegyezte meg.

Megújul a közigazgatási rendtartás

Új közigazgatási rendtartást vezetnének be. Célja a bürokrácia csökkentése, társadalmi egyeztetés lesz benne. Érinteni fogja a bírósági struktúrát is. A választópolgárok számára garancia lenne arra, hogy az ügyeik rövid idő alatt lezáruljanak. A költséges állami ügyvédi megbízások helyett bevezetnék azt, hogy az állam képviselete az állam kötelessége lenne. Ezt a Kincstári Jogügyi Igazgatóság munkatársai végeznék el.
1 2

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!