szerző:
Kálmán Attila

A Jobbik kongresszusán Vona Gábor arról beszélt, hogy a náci romantikát ne a Jobbikban keressék, akik erre vágynak. Erősen hangsúlyozta, hogy a pártot tovább akarja vinni a néppártosodás útján, és reméli, hogy 2018-ban kormányra kerülhetnek ezzel a stratégiával.

Jelenleg is tart a Jobbik kongresszusa, ahol megválasztják a párt országos választmányának elnökét. A zárt ajtós szavazás előtt Vona Gábor mondott beszédet, amiben azt hangsúlyozta, hogy szerinte már Orbán Viktor is látja, hogy a Jobbik a Fidesz igazi kihívója. "Meg fogjuk nyerni az országgyűlési választást, veszünk egy nagy levegőt és újjáépítjük a hazánkat" − mondta a pártelnök, reménykedve abban, hogy 2018-ra beérik a Jobbik néppártosodása. Azonban azt is elismerte, hogy látja, hogy a párton belül nem mindenki örül a néppártosodásnak, de szerinte ezen kár vitatkozni, mert a Jobbik így sem veszíti el alapeszméit és eredeti célkitűzéseit.

Vona Gábor
©

Vona újra elismételte, hogy le fogja nyesegetni a vadhajtásokat, végig hangsúlyozta, hogy a párt újabb sikerei a népszerűségnövekedéstől a Tapolcán nyert első egyéni országgyűlési mandátumig mind ennek az iránynak köszönhetőek. A tapolcai győzelem óta már sokszor elmondta Vona, így most is, hogy a Veszprémben a Fidesz kétharmados többségének végét jelentő Kész Zoltán győzelem azt mutatta, hogy az országban kormányváltó hangulat van, Tapolca tanulsága viszont az, hogy már kormányváltó erő is van.

A pártelnök másik újabban kedvenc eszmefuttatása is előkerült a XX. század, illetve a XXI. század pártjairól. Eszerint a narratíva szerint a Fidesz és az MSZP a múlt erőiként egymással hadakoznak, miközben az ország tönkremegy. Pedig az igazi törésvonal a múlt és a jelen pártjai között húzódik Vona szerint, így ezt az idejemúlt szekértáborharcot csak úgy lehet meghaladni, ha egy XXI. századi erő veszi át az irányítást, és kivezeti az országot a lövészárkokból.

Vona rögtön ezután gyakorlatban is megmutatta, hogy ez hogy néne ki, és a Pázmányon bevezetett kötelező holokauszt-oktatásról beszélt. Szerinte eddig az egyik oldalon náciztak, a másik oldalon zsidóztak; de ezek olyan leegyszerűsítések, amelyek idejemúltak. Majd kijelentette, hogy, aki náci romantikára vágyik, az ne a Jobbikban keresse azt.

 

©

Arról is értekezett, hogy a "túlfeszült lényeglátás", illetve a "hamis realizmus" a magyarok két nagy problémája. Előbbi az, aki elveszíti realitáésérzékét a túlzott lényeglátás miatt, utóbbi pedig a mindennapok realitás miatt nem foglalkozik a lényeggel. Előbbinek felelnek meg a rétegpártok, utóbbiaknaka  tucatpártok, mint például a Fidesz. De a Jobbikból lényeglátó realista pártot faragna az elnök, ami már pont jó kombináció

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kigyógyult a rákból a kisfiú, aki Batkidként mentette meg San Franciscót

Kigyógyult a rákból a kisfiú, aki Batkidként mentette meg San Franciscót

275 milliárd forintot utaltak Magyarországra a tartósan külföldön élők

275 milliárd forintot utaltak Magyarországra a tartósan külföldön élők

Iron Maiden, Depeche Mode, Limp Bizkit – itt a VOLT-aftermovie

Iron Maiden, Depeche Mode, Limp Bizkit – itt a VOLT-aftermovie

Megint kitalált valamit Zuckerberg, visszaszorulhatnak az álhírek

Megint kitalált valamit Zuckerberg, visszaszorulhatnak az álhírek

Újra a CEU-ért tüntettek Budapesten - fotók

Újra a CEU-ért tüntettek Budapesten - fotók

És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja

És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja