szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor alaposan ráerősített a kormány bevándorlóellenes irányvonalára szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában. Szerinte azok a migránsok, akik Magyarországra érkeznek, egytől egyig gazdasági menekültek, mert a biztonságos Görögország, Szerbia, illetve Macedónia érintésével érkeznek ide. Vissza kell tehát küldeni őket. A kormányfő azt is elmondta, hogy új nemzeti konzultáció készül, de erről nem árult el többet. Beszélt arról is, hogy a közeljövőben a kormány radikálisan átírja az építésügyi rendszer és az adóeljárás szabályait.

"Ha az ember komoly látleletet akar felállítani: nem úgy élünk, ahogy szeretnénk. Nincs elég megtakarítása az embereknek, a közbiztonság is hagy kívánnivalókat maga után. A válságkezelés, a rendszerváltás helyett most az okos, higgadt munka ideje jött el az előttünk álló másfél évben" - hangzott el a miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A riporter az interjú elején a múlt pénteki ötév-értékelő beszéd alapján arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy milyen hibákat követett el a kormány.

©

"Tíz éve vagyok miniszterelnök: ha fölsorolnám az összes hibát, amit elkövettem, itt ülhetnénk órákig. De a kormánynak van annyi esze, hogy ne ragaszkodjon a hibáihoz, hanem kimondja ki és kijavítsa azokat" - válaszolta erre Orbán, aki szerint egyébként az ellenzék dolga, hogy ezekre rámutasson.

"Mind megélhetési bevándorló"

Orbán azt mondta, különbséget kell tenni a bevándorlók és a menekültek között, utána viszont ezzel ellentétesen fogalmazott. Az interjúban a szokásosnál is keményebben beszélt erről a témáról, és látható szándékossággal újra és újra visszatért a témára, amikor a riporter már váltott volna.

Orbán azt mondta: "Nem vagyunk olyan maflák, mint az sokan gondolják. Értjük, hogy vannak veszélyes válságövezetek. Görögországban viszont már nincsenek veszélyben, sem Macedóniában, sem Szerbiában", amelyek fontos tranzitországok a migránsok útvonalain. "Mire Magyarországra érkezik, már mind megélhetési bevándorló" - fogalmazott.

(Orbán arra utalt, hogy a menedékkérőket a nemzetközi szabályozás szerint az első biztonságos országba kell visszaküldeni, ahol bekerültek a rendszerbe. Csakhogy Görögországban és az embercsempészek balkáni lerakataiban a migránsok ritkán kerülnek a hatóságok látókörébe.)

Lakók a debreceni menekülttáborban
©

Magyarország Orbán szerint saját erőből megoldaná a bevándorlás problémáját, ha nem kényszerítenének rá életszerűtlen szabályokat az unióban. ''Azért kell beengednünk őket, mert az uniós szabályok köteleznek" - mondta Orbán Viktor. A bevándorlásproblémára két megoldás van szavai szerint: az egyik: vissza kell küldeni ezeket az embereket oda, ahonnan jöttek. A másik pedig, hogy megváltoztassák az uniós szabályozást, ehhez azonban még keresik a partnereket.

A bevándorlásról szóló nemzeti konzultációs kérdőív szerinte "korrekt, nyitott, fair", bár tényleg nem bevándorlópárti. "De miért is kellene szeretnünk a bevándorlókat?" - tette fel a kérdést.

Újabb konzultáció készül

Orbán elmondta, hogy újabb nemzeti konzultáció készül, ennek részleteiről azonban még semmit nem árult el. A miniszterektől azt kérte, hogy összpontosítsanak a lényegre, többet konzultáljanak.

A kormányfő elmondta: két nagy üggyel foglalkozik lassan háromnegyed éve, amiből semmit sem látnak az állampolgárok, pedig az ideje nagy részét ezzel tölti. Az egyik az építésügyi rendszer szabályozása, ami szavai szerint egy átláthatatlan, "kafkai rendszer". Ezen a területen tehát radikális adminisztrációs csökkentést készült végrehajtani a kormány.

A másik nagy téma az adóeljárás. Itt is túl nagy a bürokrácia a miniszterelnök szerint, és van bőven javítanivaló.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!