szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miközben kint figyelnek a bevándorlásellenes kormányzati hirdetések, Orbán Viktor olyan szöveggel állt elő az arab befektetők előtt, amelyben Magyarországot barátságos országként jellemzi, ahol él a tisztelet kultúrája az iszlám világból érkezettekre, és nem fenyegetésként tekintenek rájuk.

Magyarország nyitott és barátságos ország, ahol nincsenek akadályok a befektetések előtt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, az Arab Bankok Szövetségének éves közgyűlésén. Azt is mondta, hogy a külföldi befektetők munkahelyeket teremtenek Magyarországon, ezért a barátaink.

Magyarországon kiemelkedően jó a közbiztonság, emellett megvan "a tisztelet kultúrája", miközben a világnak ezen a felén kezd eltűnni a tisztelet – tette hozzá. Magyarországon azonban mindenkit tisztelettel fogadnak, az iszlám világból érkezett emberekre sem úgy tekintenek, mint akik fenyegetést jelentenek, hanem egy fejlett civilizáció képviselőiként, "és nem szégyellünk időnként tanulni is tőlük" – fogalmazott a miniszterelnök.

©

Orbán Viktor akkor mondja ezt, amikor a kormány éppen azt vette a fejébe, hogy a nagyrészt az iszlám világból érkezett menekülteket visszaküldi oda, ahonnan jöttek, és lezárja előttük a déli határainkat. Mindeközben a kormányzat plakátkampánnyal igyekszik üzengetni a menekülteknek, hogy ne vegyék el a magyarok munkáját.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy csak azok az országok lehetnek sikeresek, amelyek nyitottak, együttműködőek, barátságokat, kapcsolatokat építenek ki távoli országokkal is. Az arab világgal való politikai és gazdasági együttműködés a mi sikerünk egyik záloga is – mondta Orbán Viktor.

Magyarország saját devizán alapuló stabil pénzügyi rendszere is vonzó lehet az arab világból érkező befektetőknek – hangsúlyozta Orbán, leszögezve, hogy ez nem is változik, Magyarország nem fog kétes csatlakozási kalandokba bocsátkozni a következő időszakban.

©

"Azt látjuk, hogy Európában azok a sikeresebb országok, amelyek nem részei az eurózónának" – mondta. Magyarország ezért meg fogja őrizni stabilitását a saját pénznemén keresztül, nincs napirenden a csatlakozás az euróövezethez – jelentette ki a miniszterelnök.

Az arab befektetők figyelmébe ajánlotta a miniszterelnök az ingatlanszektort, a turizmust, az egészségipart, a vízgazdálkodást, az energiaszektort, valamint az agrár- és élelmiszer-ipari lehetőségeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két évet kapott a kecskeméti férfi, aki meg akarta ölni az ismerősét

Két évet kapott a kecskeméti férfi, aki meg akarta ölni az ismerősét

Vádat emeltek a halálos újpesti rendőrautó-baleset ügyében

Vádat emeltek a halálos újpesti rendőrautó-baleset ügyében

A korábbinál is rosszabb állapotban vannak Európa természetes élőhelyei

A korábbinál is rosszabb állapotban vannak Európa természetes élőhelyei