szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az internetes gyógyszerkereskedést ellenőrző nemzetközi Pangea akcióban több mint száz olyan magyar nyelvű oldalt azonosítottak, amelyeken valószínűleg hamis gyógyszereket forgalmaztak. A magyarországi szerverről működő weboldalakról vásárolt összes készítmény hamis, hatóanyag nélküli, illetve illegális volt.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hétfői közleményében beszámolt a június 9-e és 16-a között tartott nyolcadik Pangea akcióról. Az Interpol irányításával, 115 ország együttműködésének eredményeképpen 81 millió amerikai dollár értékű hamis gyógyszert foglaltak le, ami jelentős növekedést jelent a 2014-es 36 millió dolláros értékhez képest. Emellett világszerte összesen 429 nyomozás indult, 156 embert tartóztattak le, 550 online hirdetést függesztettek fel és 2414 weboldalt kapcsoltak le.

A nemzetközi összefogás segítségével két olyan weboldalt is sikerült bezáratni, amely az illegális webshopokban népszerű DNP (2.4-dinitrifenol) nevű fogyasztószert árusította.

A lefoglalt gyógyszerek legnagyobb része vérnyomás-szabályozó, potencianövelő vagy daganatellenes készítmény, illetve táplálkozáskiegészítő szer volt. Számos esetben a forgalmazók nemcsak az összetevőket és a hatóanyagokat tüntették fel hamisan, hanem a lejárati időket is.

Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a rendőrség működött együtt az akcióban. A gyógyszerészeti intézet 113 olyan weboldalt azonosított, amely magyar nyelven, vélhetően illegálisan gyógyszereket, illetve "gyanús" étrend-kiegészítőket forgalmazott. Ebből 90 külföldi, 23 pedig magyarországi szolgáltatónál bejegyzett szerverről működött.

Az intézet különféle termékeket rendelt a gyanús oldalaktól. A 12 szolgáltatótól postázott 13 termékből nyolc hamis gyógyszerkészítménynek bizonyult, kettő pedig nem engedélyeztetett gyógyszer volt. Hármat gyógyhatású szerként hirdettek, de étrend-kiegészítőként regisztrálták azokat.

A hamisított gyógyszert és étrend-kiegészítőt forgalmazó illegális weboldalak hamarosan elérhetetlenné válnak, emellett az OGYÉI feljelentést tesz az üzemeltetőik ellen a rendőrségen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Emelkedett a szennyvízben a koronavírus mennyisége, megugorhat a fertőzöttek száma

Emelkedett a szennyvízben a koronavírus mennyisége, megugorhat a fertőzöttek száma

A magyarok többsége kérne koronavírus elleni oltást

A magyarok többsége kérne koronavírus elleni oltást

A bukott ERP-projektek sötét titkai

A bukott ERP-projektek sötét titkai