szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Botka László szegedi polgármester utasította az önkormányzati cégeket, hogy vizsgálják meg, miben tudnak segíteni a migránsokat már napok óta támogató szegedi civileknek.

Nem sokat vacakolt a szegedi önkormányzat: tegnap egyeztettek a nemrégiben megalakult, migránsokat segítő csoporttal, szerdán délre már teljesítették azok kéréseit. Mobil vécéket, mosdókat, tárolásra alkalmas faházat helyeztek el az önkormányzati cégek a szegedi vasútállomás előtt, hogy a napok óta csak növekvő létszámú migránsokat segítő csoport munkáját segítség.

Botka László, a város polgármestere nem egészen egy nappal ezelőtt utasította az önkormányzati cégek vezetőit, hogy tekintsék át, milyen eszközökkel járulhatnak hozzá az önkéntesek tevékenységének gördülékenyebbé tételéhez, amivel a vasútállomásra érkező és a befogadó állomások felé igyekvő, de átmenetileg Szegeden rekedt menekültek itt tartózkodását komfortosabbá tehetik. Ezzel egyben a város lakóinak kellemetlenségeit is csökkentik, mert a migránsok kénytelenek a vasútállomáson tisztálkodni, étkezni, ezek pedig - eddig az infrastruktúra hiányában  –  óhatatlanul zavarhatták a szegedieket.

©

A több mint 1500 fős szegedi önkéntes csoport mindennapos szervezési munkájának és a szükséges felszerelések segítségével az okozott gondok egy jelentősebb része megszűnik. Az adományok elhelyezésére szolgáló faház, a mosdók felszerelésén kívül az önkormányzat gondoskodott wifiről is, de három mobil vécét is felállítottak az épület oldalában, az önkéntesekkel naponta hadakozó taxisok drosztjának szomszédságában.

A szegedi állomáson napok óta több tucatnyian gyűlnek össze magánszemélyek, hogy arra a pár órára, amíg a migránsok kénytelenek a szabad ég alatt várni az első hajnali vonatra, valamilyen segítséget adjanak a sokszor kisgyermekekkel érkezőknek, mivel rendre az utolsó vonat elindulása után szállítják őket ki a vasúthoz.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!