szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

724 ezerért golyóstoll, hastáncos-előadás, százezrek Balázs Fecónak, napi többszöri tankolás – az Átlátszó bírósági úton megszerezte, mire költötték el az egyéni képviselőjelöltek az államtól kapott pénzeket a tavalyi kampányban.

A tavalyi országgyűlési választáson minden egyéni képviselőjelölt egymillió forint költségvetési támogatást kapott a kampányához, amelyről elszámolást kellett benyújtania a Magyar Államkincstárhoz (MÁK). Az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki az adatokat, de mivel a MÁK nem volt hajlandó kiadni, végül bírósági úton szerezték meg a számlaszintű összesítéseket.

Mint írják, feltűnő különbség mutatkozik az egyes jelöltek között nemcsak az elszámolt költségek szerint – 170 ezer forinttól a felső határt jelentő egymillióig szóródnak az összegek –, de abból a szempontból is, hogy ki mennyire vette komolyan az elszámolást, többen mindössze egyetlen tételben számolták el a kampányra kapott pénzeket például "reklám" címszóval. A "Nemzeti Érdekekért Párt" egyik jelöltje, Engler Ildikó viszopnt például egy olyan cégnek fizetett közel egymilliót, amelybnek ő maga volt az ügyvezetője.

Az Átlátszó összesítéséből kiderült, a Fidesz inkább a Publimontot és a MAHIR-t, az MSZP az ESMA-t preferálta, de jobbikosok is szerződtek a MAHIR Cityposterrel, Hiller István pedig a Publimonttal. Feltűnően sok Jobbik-jelölt dolgoztatott a Mester-Ker Kft.-vel, amelynek óriásplakátbérlésért fizettek.

Az összesítőkben több furcsaság is feltűnik: Béres József (Magyar Gazdaság Párt) például szinte csak üzemanyagszámlát adott le, tavaly márciusban volt, hogy naponta többször is tankolt. Csenger-Zalán Zsolt Pest megyei fideszes jelölt 724 ezer forintért vett Ball golyóstollat, Subicz István, a Seres Mária-féle SMS hevesi jelöltje pedig 50 ezer forintért számolt el táplálékkiegészítőt, de vett gyógyszert is a pénzből.

Harrach Péter 381 ezer forintot fizetett művészeti tevékenységéért a Balázs Fecó tulajdonában lévő Újjászületés 60 Művészeti Kft.-nek, Vona Gábor, a Jobbik elnöke pedig megpróbálta elszámolni Koi Eszter hastáncos előadását, amelyet a MÁK viszont végül nem engedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megroggyant a forint, de kell emiatt aggódni?

Megroggyant a forint, de kell emiatt aggódni?

Bájos fotóval jelentette be a Wonder Womant játszó Gal Gadot, hogy újra terhes

Bájos fotóval jelentette be a Wonder Womant játszó Gal Gadot, hogy újra terhes

Hibrid Golden Globe ide vagy oda, a káprázatos szettek idén sem maradtak el

Hibrid Golden Globe ide vagy oda, a káprázatos szettek idén sem maradtak el