szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az uniós joghoz alkalmazkodva ezután szabad lesz az elítélteknek mobilt használni az itthoni börtönökben – írja a Bors. A lap szerint a rabok olyan speciális készülékeket kapnak, amelyeket nem lehet hívni, csak ők kezdeményezhetnek hívást, és csak az előre megadott számokat érhetik el. A beszélgetéseket lehallgatják.

Eddig szigorúan tilos volt a magyar büntetés-végrehajtási intézetekben mobiltelefont használni. Nemcsak a rabok, a látogatásra érkezők sem tarthattak maguknál telefont, beengedésnél mindenkinek le kellett adnia megőrzésre a mobilokat.

A Bors szerint azonban változás jön: igazodni akarnak az európai uniós gyakorlathoz, és az itthoni börtönökben is saját mobilt kapnak a fogvatartottak, méghozzá heteken belül. Az intézkedés mindenkire vonatkozik függetlenül attól, hogy ki milyen bűncselekményért tölti büntetését.

A lap úgy tudja, hogy speciális egyenkészüléket kapnak az elítéltek: olyan alaptelefonokat, amelyek törésállóak és elvileg szétszerelhetetlenek. A mobilokról kizárólag a kijelölt kapcsolattartó száma lesz hívható.

Azzal is szigorítják a rendszert, hogy a készülékek csak kimenő hívásokra lesznek alkalmasak, fogadásra nem. És akárcsak az eddigi, vonalas telefonon bonyolított beszélgetéseknél, a bv-intézet hallgatja a fogvatartottak mobilos beszélgetéseit is.

Azt nem tudni, mekkora költséggel jár a mobiltelefonok bevezetése. A lap úgy számol, hogy tizennyolcezer fogvatartott tölti most itthon jogerős büntetését, és ennek alapján az összeg több tízmillió forintra rúghat.

Végh József kriminálpszichológus szerint ez egy remek intézkedés, amely nemcsak az elítéltek, hanem a bv-dolgozók életét is megkönnyíti, mivel a rabok mindennapjaiban a kapcsolattartás a legfontosabb esemény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Száz delfin lelte halálát egy mozambiki sziget partján

Száz delfin lelte halálát egy mozambiki sziget partján

Lázár János: Megvan a kivitelező a makói fürdőre, már csak pénz kell

Lázár János: Megvan a kivitelező a makói fürdőre, már csak pénz kell

Nagymintás izraeli tanulmány bizonyítja a Pfizer vakcinájának 94 százalékos hatékonyságát

Nagymintás izraeli tanulmány bizonyítja a Pfizer vakcinájának 94 százalékos hatékonyságát