szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Helsinki Bizottság személyiségi jogi perben követeli, hogy Kocsis Máté és a VIII. kerületi önkormányzat a nyilvánosság előtt kérjen bocsánatot a polgármester Facebook-bejegyzése miatt, és ismerje el: megsértette a migránsok emberi méltóságát, s ezzel a hatályos magyar törvényeket is.

Pert indít a Magyar Helsinki Bizottság Kocsis Máté Facebook-bejegyzése miatt – közölte kedden a jogvédő szervezet.

Mint arról beszámoltunk: a II. János Pál pápa téren sok menekült várakozik, a józsefvárosi polgármester pedig augusztus 4-én a közösségi oldalra azt írta ki többek között, hogy a "népvándorlók sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak", ennyi emberi ürülék pedig "még soha nem volt közterületen". A játszótérre kitettek egy "építési terület" feliratú táblát is, lezárva azt.

©

A józsefvárosi önkormányzat egy nappal később közleményt adott ki, miszerint a téren a játszóteret a nem ők, vagy Kocsis Máté záratta be azzal a céllal, hogy a gyerekek ne tudjanak játszani, hanem a Főkert Zrt. hozta meg az erre vonatkozó döntést és intézkedést, "figyelemmel a játszótéren lévő emberi ürülék mennyisége miatti fertőzésveszélyes helyzetre". (A Népszabadság munkatársának a hatóság zöld telefonszámán azt mondták, azért zárták le a játszóteret, mert pótolják a kerítést, valamint, hogy "a migráns gyerekek ne tudjanak játszani" ott – a szerk.)

A Magyar Helsinki Bizottság keddi közleménye szerint Kocsis "durván általánosító, gyűlöletkeltő kijelentéseket tett" a II. János Pál pápa téren tartózkodó migránsokkal kapcsolatban. Felhívják a figyelmet, hogy az egyenlő bánásmódról szóló törvény tiltja a zaklatást, azaz a megfélemlítő, ellenséges, megszégyenítő környezetet kialakító magatartásokat. 

A jogvédő szervezet személyiségi jogi pert indít a polgármester és az önkormányzat ellen, és azt követeli, nyilvánosan kövessék meg a méltóságukban megsértett menedékkérőket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!