szerző:
hvg.hu

Kisebb zendülés tört ki a röszkei befogadóállomáson a migránsok között – írja több újság. A hírek szerint a rendőrök megakadályozták a migránsokat abban, hogy a sajtó előtt fejezzék ki elégedetlenségüket, ebből lett balhé. Helyi civil forrás szerint a rendzavarás a tarthatatlan röszkei állapotok eredménye. A rendőrség megerősítette, hogy mintegy 200 fő lecsillapítására könnygázt is bevetettek. 11 órára enyhült a helyzet, az előző nap tömegesen érkezett menekülteket buszokkal szállítják tovább.

Zúgolódnak a menekültek a határon, a röszkei regisztrációs pontnál – írta a Délmagyar Csongrád megyei hírportál szerda délelőtt.

A rendőrök sorfalat állnak, a bejáratokat buszokkal zárják el, a sajtót elküldték a kerítés közeléből. A Délmagyar szerint a helyzetükkel elégedetlen menekültek rigmusokat skandálnak. A Hír Tv videókat is közzétett a történtekről, egyiken sem látszik, hogy könnygázt vetettek be, de a tudósító állítja, hogy ez történt.

Szenti Szabolcs, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy könnygázt vetettek be. Mint mondta, mintegy kétszáz főt kellett lecsillapítani, akik meg akarták tagadni az ujjlenyomatadást, és el akarták hagyni a regisztrációs pontot.

"Police, gun, shot"

A hvg.hu munkatársa a helyszínről közölte: egy Magyarország felé közelítő, a Szeged–Szabadka vasúti síneken érkező csoport nagyon izgatott lett a röszkei zendülésről szóló hírek miatt. "Police, gun, shot" – 10 perccel a magyar határ átlépése előtt ilyen hírt kapott telefonon egy fiatal szíriai férfi. A csoport tagjai a jelen levő újságíróktól szerették volna megtudni, hogy igaz-e, amit hallottak. Mivel a helyszínen, a határsávban erről senki nem tudott, mindenki kétkedve fogadta a hírt. Később azonban kiderült, hogy a röszkei hangárban, ahol már napok óta a csarnok befogadóképességén túl zsúfoltak be menekülteket, pattanásig feszült a hangulat.

©

A Hír Tv tudósítója szerint a zendülés azért tört ki a röszkei befogadóállomáson, mert a menekültek a sajtó előtt akartak hangot adni elégedetlenségüknek, amit a rendőrök nem engedtek, elállva a migránsok elől az utat. A Délmagyarnak más verziója van: információik szerint a migránsok körében az a hír keltett izgalmat, hogy Németország most nagy számban fogad szír menedékkérőket.

A röszkei hangárnál a zöldhatáron elfogott menekültek 24 órán át tartózkodnak, ezalatt felveszik az adataikat és ujjlenyomatot vesznek tőlük. A menekültek közül sokakban okoz feszültséget az ujjlenyomatvétel, feltehetően erről is szerettek volna beszélni a televíziós stábbal.

Szalai Balázs, a MigSzol Szeged munkatársa délután negyed 1 körül azt mondta, hogy a rendőrsorfal továbbra is áll, de aránylag csönd van. 2000 embert zsúfoltak be a hangárba, ahol igen rosszak a körülmények. A migránsoknak mindenféle hír és információ híján kell várakozniuk, nem tudják, hová kerülnek ez után – ecsetelte a helyzetet. 2000 embernek lehetetlen elmagyarázni, mi fog történni, nincs elég tolmács, a rendőrök sem tudnak segíteni.

A fő probléma Szalai Balázs szerint, hogy a macedón határon feltartóztatott, majd egyszerre továbbengedett migránsok miatt kialakult egy "dugó". A helyzet akkor sem volt rózsás, amikor 1000-1500 embert kellett ellátni, regisztrálni és tájékoztatni a gyűjtőponton, de a rendőrök akkor még elboldogultak. A menekültek ekkora tömegét azonban már nehezen tudja kezelni a rendőrség, egyszerűen nincs kapacitásuk arra, hogy minden pontra eljuttassák a megfelelő ellátmányt – mondta az önkéntes.

A zendülés lecsillapítása után egyébként rögtön 3 busz indult el a gyűjtőpontról migránsokkal. A szerb határ felől pedig továbbra is tömött sorokban érkeznek a menekülők.

 A Hír Tv szerint a felzúdulás azzal kezdődött, hogy egy anya gyerekével az esőben ázott, és ezt jelezte a rendőröknek. Egyre többen gyűltek köré, elégedetlenségüket kifejezve. Mint a tudósító elmondta, ő reggel óta nem látta, hogy valaki enni-inni adott volna a menekülteknek a röszkei regisztrációs ponton. A rendőrök helyszíni információira hivatkozva hozzátette, igazából a feszült, szinte kezelhetetlen helyzet miatt tört ki rendbontás.

Őzgidákként szökkentek át a kerítésen

Őzgidákként szökelltek át a gyodán a menekültek szerda hajnalban, bakot tartva dobálták át egymást a másfél méteres drótakadályon. A mostanra már szinte „határátkelőként” funkcionáló Szeged–Szabadka-vasútvonal síneit elkerülve többtucatnyian választották a "klasszikusabbnak" számító alul bújós módszert, az éles pengék lefedésével.

A felig kész határzár mellett posztoló rendőrök alig mozdultak az áttörési kísérletekre, mivel egyfelől őrizniük kell a drótakadály már korábban szétvágott réseit, másfelől pedig hiábavaló is lett volna megakadályozni az áthatolást, mivel az átjutók a határsáv melletti mezőn átvágva is a rendőrség által ellenőrzött gyűjtőpontnál lyukadtak ki.

A vasúti sínektől a röszkei határátkelő felé eső drótszakaszon átszökellők akár el is kerülhették a rendőrségi ellenőrzést, ám ezen a területen egyenesen az átkelőhöz közel eső benzinkúton tömegesen gyülekező embercsempészek karmai közé kerülhettek.

Kedden 2200 körüli menekültet regisztráltak Csongrád megyében, sokan már azok közül érkeztek a zöldhatárhoz, akik farkasszemet néztek a macedón rendőrökkel és hadsereggel pár nappal ezelőtt. Szerda hajnalban ismét megindultak a csapatok, de többen közülük nem értették, miért vesznek tőlük Magyarországon ujjlenyomatot, mivel szinte egyikőjük sem szeretne az országban maradni, ezért sokan visszafordultak még a határkőnél, miután meggyőződtek arról, hogy ezt nem kerülhetik el. Terveik szerint más útvonalon próbálnak eljutni úti céljukhoz, ami elsősorban továbbra is Németország.

A helyzet enyhülni látszik

Bár a helyzet enyhülni látszik, 10 óra után még folyamatosan érkeztek a rendőrautók, és egyre sűrűbb sorfalat álltak a menekültek előtt. A Hír Tv tudósítója szerint 11 órára lecsillapodtak a kedélyek, de továbbra is erős a rendőri jelenlét. Rövidesen táborokba szállítják tovább az előző nap és éjszaka tömegesen érkező menekülteket.

Kérdéseinket elküldtük a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnak.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Nyitott tetős élvezetek: itt a legújabb Mercedes SL

Nyitott tetős élvezetek: itt a legújabb Mercedes SL

Így ír a kormányoldali sajtó a venezuelai kimentett magyarokról

Így ír a kormányoldali sajtó a venezuelai kimentett magyarokról

Késsel támadt az emberekre egy elmeháborodott férfi Kínában

Késsel támadt az emberekre egy elmeháborodott férfi Kínában

Horrorsztori egy használt autóval: „Megszúrlak, ha nem adod el”

Horrorsztori egy használt autóval: „Megszúrlak, ha nem adod el”

A munkamánia 7 figyelmeztető jele

A munkamánia 7 figyelmeztető jele

Nyugtalanítóan rossz gumik végeztek a 2019-es nyárigumi-toplista végén

Nyugtalanítóan rossz gumik végeztek a 2019-es nyárigumi-toplista végén