szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hivatalok szakemberei nem fognak büntetni, de ha valahol azt látják, hogy nem az új reformelőírásoknak megfelelően készítik el az ételeket, próbálnak segíteni, ajánlásokat tenni. A gyerekeknek adott ételekben az új szabályok szerint kevesebb lesz a zsír, a só és a cukor, ugyanakkor sokkal több rostban gazdag ételt, gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszert kapnak.

A járási hivatalok népegészségügyi szakemberei ellenőrzik az iskolákat, hogy a gyerekek étkeztetése megfelel-e a szeptember 1-jétől hatályos előírásoknak - mondta Fűrész Tünde, a család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár az M1-en szerda reggel.

A közétkeztetési rendelet célja, hogy a gyerekek egészségesebb ételeket kapjanak a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolai menzákon.

A hivatalok szakemberei nem fognak büntetni, de ha valahol azt látják, hogy nem az előírásoknak megfelelően készítik el az ételeket, próbálnak segíteni, ajánlásokat tenni - mondta a helyettes államtitkár.

MTI / Illyés Tibor

A főbb változások között említette, hogy a gyerekeknek adott ételekben kevesebb lesz a zsír, a só és a cukor, ugyanakkor sokkal több rostban gazdag ételt, gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszert kapnak.

Azt mondta, nem lesz teljes só- és cukor tilalom, de szeretnék elérni, hogy ezekből kevesebb kerüljön a gyerekek szervezetébe. Jelezte, így a jövőben is lesz "ovis tea", de sokkal kevesebb cukorral és nem lesz benne citrompótló sem.

Arra is felhívta a figyelmet, az iskolai büféknek is kötelezettsége, hogy minél több egészséges ételt tartsanak a kínálatukban, mert bizonyos szempontból rájuk is vonatkozik a rendelet.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!