szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felfüggesztik a fővárosi ideiglenes szociális blokk kialakítását a Verseny utcában. A döntés az után született, hogy a Keletiből rengeteg menekült elindult az osztrák-magyar határra.

A főváros felfüggeszti a Verseny utcai ideiglenes szociális blokk kialakítását - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szombatra virradó éjszaka az MTI-vel. Azok után született meg a döntés, hogy a menekültek elhagyták a Keleti pályaudvar tranzitzónáját. A közlemény szerint a főváros hatvan autóbuszt biztosított a menekültek szállításához. Ettől függetlenül sokan maradtak a pályaudvarnál, és további érkezőkre is lehet számítani.
Korábban a fővárosban a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron alakítottak ki tranzitzónákat a menekültek számára. A legtöbben a Keleti pályaudvaron voltak. A fővárosi vezetés a hatóságokkal és az önkéntesekkel folytatott konzultáció során úgy döntött, hogy egy új helyszínen alakítanak ki egy úgynevezett ideiglenes szociális blokkot a migránsok elszállásolására. Ennek helyszínét a Verseny utcában, egy egykori piac helyén jelölték ki.
A menekültek egy csoportja nem sokkal péntek 13 óra előtt indult el gyalog a Keleti pályaudvartól. A fővárost az M1-es autópálya felé hagyták el. Késő este a zsámbéki pihenőhelynél álltak meg, hogy aludjanak. Sokaknál Angela Merkelt ábrázoló kép volt. Még a menet elején egy szír fiatalember azt mondta, hogy a céljuk egyértelműen Németország.
Szombatra virradó éjszaka Werner Faymann osztrák kancellár Facebook-oldalán közölte: Angela Merkel német kancellárral való egyeztetése után Orbán Viktor miniszterelnököt is tájékoztatta, Ausztria és Németország megengedi, hogy a menekültek az országukba utazzanak.
Az első menekültekkel teli busz hajnali fél 3-kor érkezett meg a magyar-osztrák határra. Az osztrák vöröskereszt azt közölte: 800-1500 migránsra számítanak, akiket a nickelsdorfi (Miklóshalma) menekültfogadó központban fognak elhelyezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem fekete-fehér történet: a szereplők bőrszíne miatt került össztűz alá a Netflix sikersorozata

Nem fekete-fehér történet: a szereplők bőrszíne miatt került össztűz alá a Netflix sikersorozata

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát

Müller: A jövő héten kevesebb Pfizer-vakcina érkezhet

Müller: A jövő héten kevesebb Pfizer-vakcina érkezhet