szerző:
Kálmán Attila

A megengedett határértékek több tízezerszeresét mérték veszélyes vegyi anyagokból az Illatos út környékén. A közeli lakótelepek és a szomszédos ebtelep talaja is szennyezett a vegyiművek telepéről származó mérgekkel. A kutyáknak lehet, hogy menniük kell.

Egy gyomirtószerből kétszáztizenkétezerszeresét, klór-benzolból tizenkilencezerszeresét, benzolból hétezerszeresét mérték a határértéknek az Illatos úti ebtelep talajában. Korábban megírtuk, hogy a Vegyiművek közeli telephelyéről kijuthattak a mérgek, úgy tudjuk, ezt most megerősítették a ferencvárosi önkormányzat egyelőre nem nyilvános mérései.

Baranyi Krisztina, az Együtt önkormányzati képviselője hívta fel a figyelmet a Ferencvárosban ketyegő vegyi bombáról. A képviselő a maga vett minták alapján figyelmeztetette az illetékes hatóságokat is, miután májusban elszállítottak a BVM-telepről 110 tonnányi mérget. Csakhogy ezzel már nem sikerült megelőzni a súlyos talaj- és vízszennyezést.

©

Az önkormányzat még júliusban végezte el a saját méréseit a környéken, ennek futottak be most az eredményei. Ezek alapján az extrém mértékű szennyezettség nem áll meg a BVM-telep kerítésénél: az aszódi úti lakótelepen, a József Attila lakótelepen, az Illatos-árokban és a közeli ebtelepen is kiugró értékeket találtak. A talajvízbe és a talajba került mérgek a közelben levő cégek telepei alatt is ott lehetnek, így a fehérjefeldolgozó ATEV Zrt. is érintett lehet, aminek súlyos botrányáról korábban írtunk.

Az is felmerült, hogy evakuálni kell a kutyatelepet, mert a talajba került mérgek veszélyesek lehetnek az ott tartott állatokra. Ez ügyben kerestük az ebtelepet, akik az állategészségügyi szolgálatot is ellátó Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósághoz (FÖRI) irányítottak minket kérdéseinkkel.

A FÖRI sajtóreferense azt mondta, ők még nem kapták meg az önkormányzattól a talajminta eredményeit. De azt ígérte, hogy hétfőn válaszolnak kérdéseinkre, amikor már látták a kimutatást. Az Illatos úti ebtelep sorsáról azonnal beszámolunk, amint megkaptuk a válaszokat.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A TEK videóján az Iszlám Állam Magyarországon elfogott harcosa

A TEK videóján az Iszlám Állam Magyarországon elfogott harcosa

Videó: végül Orbán Viktor is befutott az EU-csúcsra

Videó: végül Orbán Viktor is befutott az EU-csúcsra

Surján: Minket nem lehet jegelni

Surján: Minket nem lehet jegelni

Lebukott az egyik leghíresebb vegán youtuber, évek óta átvágta a követőit

Lebukott az egyik leghíresebb vegán youtuber, évek óta átvágta a követőit

Hamvay Péter: Elszállóág

Hamvay Péter: Elszállóág

Puzsér: Mi szükség van Momentumra?

Puzsér: Mi szükség van Momentumra?