szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar miniszterelnök szerint az elmúlt napokban szabályos lázadás volt a Magyarországra érkező illegális bevándorlók között, fellázadtak a jogrend ellen azzal, hogy nem hajlandóak együttműködni a hatóságokkal, sőt, meg is támadták őket. Orbán Viktor erről azután beszélt, hogy egyeztetett Manfred Weberrel, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetőjével. Egyben köszönetet mondott azoknak a rendőröknek, akik részt vettek eddig a menekültkrízis kezelésében.

Orbán Viktor úgy látja: kevés országban lenne képes a rendőrség arra, hogy fizikai erőszak nélkül kordában tartson egy ilyen lázadást. Arra a kérdésre, hogy szerinte mi változik szeptember 15-étől, az új menekültügyi szabályok életbelépésével, azt válaszolta: keddtől nem lehetnek elnézőek a hatóságok az illegális határátlépéssel szemben, amely bűncselekmény lesz.

Szerbiában már elindult a menekültek elriasztását célzó kampány, azokat pedig, akik hajlandóak legális úton belépni Magyarországra és együttműködni a hatóságokkal, táblákon tájékoztatják majd arról, hol találhatóak a kijelölt átkelőhelyek.

A miniszterelnök azt mondta, hogy Magyarország álláspontja változatlan: továbbra is a schengeni szabályokat akarják betartani. A görög nyilvánvaló jogsértéseitől függetlenül mi továbbra is az európai értékék és a jog talaján állunk – fogalmazott. Orbán Viktor kritizálta a görögöket, amiért szerinte továbbengedik a menekülteket, és a probléma közelebb kerül ezzel Európa belsejéhez.

Ha Görögország nem védi meg a határait, akkor "nekünk kell megvédeni" azokat – mondta, de szerinte ennek hiányoznak a jogi alapjai, ezért ezeket gyorsan meg kellene teremteni, ez az első és legfontosabb feladat, amelynek végrehajtását javasolni fogja európai kollégáinak.

Manfred Weber is megemlítette Görögországot, szerinte Orbán Viktor jogosan utalt arra, hogy Görögországnak meg kellene védenie az EU külső határait. Magyarország arra törekszik, hogy betartsa az európai jogot, és emellett még a menekültek regisztrálásával kapcsolatos kötelezettségének is próbál eleget tenni – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megállította az olasz jobboldal a gendertörvényt

Megállította az olasz jobboldal a gendertörvényt

Lombikbébiprogram után autómúzeum a Balaton-felvidéken

Lombikbébiprogram után autómúzeum a Balaton-felvidéken

3000 éves labdákat találtak

3000 éves labdákat találtak