szerző:
Rácz Tibor
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hónapok óta zajlik a helyi háború a hatvani Fideszen belül: Szabó Zsoltot, a fejlesztési tárca államtitkárát, választókerületi elnököt már régóta le akarták váltani a párton belüli ellenfelei. Erre az alkalom az után adódott, hogy Szabót múlt kedden súlyos autóbaleset érte.

Múlt pénteken leváltották a hatvani Fidesz éléről Szabó Zsoltot, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárát, aki egyben a párt választókerületi elnöke is.

Mint a hvg.hu is beszámolt róla, múlt kedden Pásztó közelében Szabó Zsoltot súlyos autóbaleset érte. Az autója elé kikanyarodott egy erőgép, és ő már nem tudott megállni, az államtitkár a Honvédkórházba került.

Szabó Zsolt
©

A Fidesz helyi szervezete péntekre tisztújító közgyűlést írt ki, ám – értesülésünk szerint – nem jutott be a saját irodájának épületébe, mert Tóth Csaba, Szabó egykori kabinetfőnöke, a Heves Megyei Közgyűlés egyik alelnöke kicseréltette a zárat. Ezért a gyűlést a közeli 5-ös Számú Általános Iskolában kellett megtartani, ahol a fő napirendi pont Szabó leváltása volt. Helyette végül Papp István önkormányzati képviselőt választották meg a Fidesz-alapszervezet vezetőjének.

Régi huzavona

Az ügy hátterében persze nem Szabó balesete van: átmeneti akadályoztatása ellenére is simán elpörögne a helyi alapszervezet. Valójában régóta tart a huzavona a hatvani Fideszben. A korábbi polgármester, a magát városépítőnek tituláló Szabó ugyanis egy ideje fel akarta oszlatni a helyi alapszervezetet, hogy aztán az ellenlábasai eltávolításával újból megalakítsa.

Ha a baleset nem történik, valószínűleg meg is kísérli ezt – így viszont a tagság előzött be. Információink szerint a 38 helyi fideszes közül csak néhányan nem vettek részt a szavazáson, de ők Szabó emberei. Sokan úgy tudják, Szabó Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének politikai patronáltja – és hogy a kilövésére már a nyár elején megjött az engedély.

Horváth, az új seprű

A tavalyi önkormányzati választások előtt Szabó polgármesterként és választókerületi elnökként még „élet-halál ura” volt Hatvanban. A háború azzal indult, hogy Horváth Richárd újonnan megválasztott polgármester nem Szabó bábjaként értelmezte magát, és eltávolította a város önkormányzati kabinetjéből „Szabó embereit”. Így Tóth Csabát, az expolgármester egykori kabinetfőnökét és Földesi Gyulát, az önkormányzati médiavállalkozás, a Média Hatvan Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetőjét is. A helyükre Horváthoz hű vezetők kerültek, ahogy Papp Istvánt is a polgármesterhez lojális politikusként jellemezték forrásaink.

Szabó Zsolt (balra) és Horváth Richárd (jobbra)
©

Annak, hogy a hatvani belharcba eddig nem avatkozott be a központi vezetés, egy helyi forrás szerint az lehet a hátterében, hogy az elnökségnek mérlegelnie kell: ha egy nem túl ismert államtitkárt áldoznak be, az aligha árt a pártnak, de ha egy helyi polgármestert buktatnak meg, akkor egy esetleges időközi önkormányzati választáson a város vezetőjének a széke kerülhet át a Jobbikhoz.

Legutóbb a HVG írt néhány olyan beruházásról, melyekkel kapcsolatban Szabó egyes rokonai is felbukkannak: például egy olyan vadászlakról, amely uniós pénzekből épült, de leginkább magáncélokra használják, valamint a helyi sportközpont-fejlesztésről, melynek tőszomszédságában az egyik rokon is földet vásárolt.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Több ezer választópolgár tűnt el Csepelről

Több ezer választópolgár tűnt el Csepelről

Merkel megfejtette, mi a 2015-ös menekülthullám tanulsága

Merkel megfejtette, mi a 2015-ös menekülthullám tanulsága

Váratlanul lemondott Nurszultan Nazarbajev kazah elnök

Váratlanul lemondott Nurszultan Nazarbajev kazah elnök

Megmutatták picit az új Mercedes GLC Coupét

Megmutatták picit az új Mercedes GLC Coupét

Elengedték az utrechti lövöldözés két gyanúsítottját, már csak az elkövetőt tartják fogva

Elengedték az utrechti lövöldözés két gyanúsítottját, már csak az elkövetőt tartják fogva

Már három halottja van az utrechti lövöldözésnek

Már három halottja van az utrechti lövöldözésnek