szerző:
G. Tóth Ilda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Zűrös beruházások tucatja köthető Szabó Zsolthoz, a fejlesztési tárca államtitkárához. Hatvan városának udvari kivitelezőjeként a Fradi-tulajdonos Bástya Millennium Kft. jegyzi a fejlesztések jó részét.

Lehetetlen szállást foglalni a nógrádi Szuhán tavaly ősszel 32 millió forint uniós forrásból létrehozott „új falusi szálláshelyen”. Bár a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének honlapja szerint a Tasty Trade Kft. négyszobás, nyolc férőhelyes panziót húzott fel a palóc településen – amit az ingatlan előtt elhelyezett, a Darányi Ignác-tervről megemlékező tábla is jelez –, a neten nem lehet több információt szerezni a házról. A megadott telefonszámon a cég könyvelője jelentkezik, aki maga sem tudja, elkészült-e a szálláshely. Sőt Szuha polgármestere sincs képben, pedig az alig több mint 500 lakosú falu lényegében egyetlen utcából áll. A környéken azt rebesgetik, inkább pártrendezvényekre használják a részben brüsszeli forrásból kialakított „vadászházat”, amelynek megvalósítása mögött Szabó Zsoltot, a nemzeti fejlesztési tárca klímapolitikáért felelős fideszes államtitkárát sejtik. Szabó a HVG kérdésére cáfolta, hogy bármi köze lenne a Tasty Trade-hez.

Ha nem is személyesen hozzá, de a rokonságához elvezetnek a szálak. A cégadatok szerint a Szuhán építkező kft. tulajdonosa az Alba Fotó és Design Kft.-n keresztül Stolczenberger Róbert, Szabó Zsolt feleségének az unokatestvére. „Jó kérdés, nem tudnám végiggörgetni” – válaszolta a cég hátterét firtató kérdésünkre Kátai István, a Tasty Trade Kft. ügyvezetője. Stolczenberger a hatvani Aranyfácán Konzervgyár Kft. ügyvezetője is, míg az üzemet korábban működtető, tavaly felszámolt Aranyfácán 1934 Konzervgyár Kft.-t 2004-ig Szabó Zsolt jegyezte, majd stratégiai tanácsadóként maradt a társaságnál, amelyet a megszűnéséig az ő érdekeltségében lévő ALT-OP Közgazdasági Tanácsadó és Eszközhasznosító Kft. tulajdonolt. Mindkét Aranyfácán székhelye az egykori konzervgyári területen, a Radnóti tér 2. szám alatt van, illetve volt. Oda egyébként vagy 70 társaságot jegyeztek be. Többek közt Szabóék ALT-OP Kft.-jének is ez volt a székhelye 2007-ig, ott van Stolczenberger másik kft-je, az Azimut telephelye, sőt a Tasty Trade-é is. Érdekesség, hogy idén februárban ott nyitott fióktelepet az éppen kft-ből zrt-vé alakult, fideszes kötődésű Bástya Millennium nevű cég is, amely a hatvani uniós beruházások kedvelt kivitelezője. Ez a cég építette a rejtélyes, inkább magánlaknak kinéző szuhai panziót is.

©

Grandiózus terveket eszelt ki a konzervgyár szoros szomszédságában lévő cukorgyári területre is még polgármestersége idején a magát előszeretettel új városépítőnek tituláló Szabó: legutóbbi kampányában pazar sportközpontot ígért oda, de egyelőre az alapkőletételig sem jutott el a város. Amikor a német Nordzucker AG többségi tulajdonában lévő Mátra Cukor Zrt. 2013-ban kisebb telkekre osztotta a korábban öt helyrajzi számon nyilvántartott területét, a hatvani önkormányzat beruházó kft-je – még Szabó regnálása idején – azonnal megvett a cégtől öt telket, összesen 130 millió forintért, hogy kulturális és sportálmait megvalósíthassa. A földhivatali bejegyzés szerint a Stolczenberger nevén lévő Azimut Kft. is rögvest bevásárolt, méghozzá a hírek szerint jó áron. A Szabó-rokon telke, ha megvalósul a hatalmas sportfejlesztés, alaposan felértékelődhet.

A helyieket azonban nem ez aggasztja a legjobban, hanem az eddigi zűrös pénzköltések. Éppen egy hónappal Szabó tavalyi államtitkári kinevezése előtt merült fel, hogy 42 millió forintot vissza kell fizetnie a városnak az egyik helyi uniós fejlesztés szabálytalanságai miatt. A Hatvantól Boldog felé vezető, 7,5 kilométeres bicikliút és a hozzá kapcsolódó kalandpark 1,1 milliárd forintos beruházásánál hiányosnak találta ugyanis a regionális fejlesztési ügynökség a leadott számlákat, s kifogásolta, hogy a korábban jelzettnél több alvállalkozót vontak be. Ráadásul az átadás is késett legalább egy évet, s a kerékpárút nagy részén máris végigrepedt az aszfalt, a mélyedésbe egyes helyeken félméteres mélységbe süllyed bele a kerék. A kalandpark pedig csupán egy fából készült bicikliútból álló, csupasz mező lett, ahol már gerinctöréses baleset is volt. Amiatt ezek után csak legyintenek a hatvaniak, hogy a Radnóti téri körforgalmat a több mint 26 millió forintból elkészült, ma már csak Plexinek nevezett szoborral – leánykori nevén Városjel – csúfította el az önkormányzat.

Vadászles

Szabó Zsolt 2014-ig volt Hatvan polgármestere, 2010 óta pedig parlamenti honatya. Ő is azon fideszes polgármesterek és képviselők között volt, akik szemrebbenés nélkül, jogtalanul vettek fel két helyről költségtérítést, amit vissza kellett fizetniük. Tavaly júniusban nevezték ki fejlesztés- és klímapolitikai államtitkárnak, s a környéken a hozzá tartozó Otthon melege program fantázianéven futó pályázatok miatt mostanság csak mosógépcsere-felelősnek hívják.

©

Schmitt Pál államfő 2012-es plágiumbotránya után több politikus között Szabó is az egyik szereplője volt a doktori fokozat nélküli PhD-s sztorinak: önéletrajzában a Newport Universityn szerzett PhD-fokozatával kérkedett, miközben kiderült, hogy valójában az Econovum Akadémián felnőttképzés keretében szerzett képesítést, ami a magyar törvények szerint nem jogosít fel a PhD megjelölés használatára.

Vadászszenvedélye miatt az államtitkár jó kapcsolatot ápol a kereszténydemokrata pártelnök Semjén Zsolttal és Pesti Imre kormánymegbízottal – talán ez a nexus is segítette a hatvani kastély Magyar Vadászati Múzeummá alakításában. Igazi mentorának azonban Kövér Lászlót tartják. Futballmeccsekre viszont Szabó leginkább csak kampányidőszakban jár, kezdőrúgást végezni. A gazdasági életbe a 2004-es paradicsombotránnyal írta be magát, amikor Aranyfácán-vezérként nem fizetett a termelőknek.

Bár lassan egy éve hivatalosan nem a város első embere, a beruházásokon keresztül ma is sok mindent ő dönt el Hatvanban. A nyár elején azonban párttársai is megelégelték a teljhatalmát, legalábbis erre utal, hogy Horváth Richárd polgármester megvált Szabó egykori kabinetfőnökétől, Tóth Csabától, akit a helyi politikai rossz nyelvek csak „komisszárként” emlegetnek, s más bizalmasainak a posztja is veszélyben van. Szabó neve állítólag szerepel a szeptemberben menesztendő államtitkárok listáján is.

Annyi bizonyos, hogy a hatalomközeli beruházók kiváló lehetőségeket kaptak Hatvanban: 2013 végén a Közgép és az A-Híd konzorciuma nyerte el a vasúti híd építésére kiírt, mintegy 7 milliárd forintos kivitelezői pályázatot, tavaly ősszel 228 millióért korszerűsíthette a helyi közvilágítást a kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak a cége. A város udvari kivitelezője azonban kétségkívül a fradis kötődésű Bástya Millennium, amely a napokban is nyert közbeszerzést: 125 millióból modernizálhatja a helyi Szent István Általános Iskola épületenergetikáját. Néhány hónapja pedig a Kodály Zoltán Általános Iskola felújítására sikerült nettó 148 milliós ajánlatával nyernie a meghívásos pályázaton, bár beadványa hibás volt.

A Bástya már Szabó polgármestersége idején beépült Hatvan életébe: nyert például 2013-ban az utóbb pazarlás miatt botrányt kavart Öveges program keretében a város által kiírt természettudományos labor építészeti kialakítására meghirdetett, 41 millió forintos kivitelezői pályázaton, továbbá bölcsődét újíthatott fel 38 millióért, és gyermekorvosi rendelőt is építhetett 75 millióért. A cég fideszes kötődése ismert: vezetője Urbán Szabó Sándor egykori angyalföldi fideszes önkormányzati képviselő, aki korábban a Zuglóban elhíresült közberuházó és Fradi-támogató Ligetsor-Bau Kft.-nek is a tulajdonosa volt. A Bástya Millennium ma is az FTC Brand Management Kft. egyik tulajdonosa, amely együtt birtokolja a Ferencvárosi Torna Clubbal az FTC Kézilabdasport Nonprofit Kft.-t. Ez utóbbiban Urbán Szabó elnökségi tag, a társelnök Pesti Imre kormánymegbízott, míg a Ferencvárosi Torna Clubot a fideszes Kubatov Gábor elnökli.

Szabó Zsolt fejlesztés-és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár
©

A Bástya Millenniumnak a jelek szerint könnyen megelőlegezik a bizalmat Hatvanban. A városnak pedig a fejlesztési tárcánál: a Szabó vezette államtitkárság tavaly év végén 800 millió forintos kiemelt tervet agyalt ki Környezeti és energetikai nonprofit információs központ kialakítása Hatvan városában címmel. A város a cukorgyár területén lévő, lepusztult állapotú, úgynevezett „szárazmalom” épületében alakít ki az EU pénzén környezetbarát megoldásokat népszerűsítő bemutatóházat, hogy – mint Horváth Richárd a HVG-nek fogalmazott – „a társadalmi szemléletet kedvező irányba formálja”. A helyiek kétlik azonban, hogy a majdani kiállítás sok érdeklődőt fog Hatvanba csábítani. A 2014-ben, szintén uniós pénzből létrehozott helyi vadászati múzeum esetéből kiindulva indokolt is a szkepszis: a 3 milliárd forintból felújított Grassalkovich-kastély igencsak gyengére sikerült kiállítása nem vonz tömegeket. Nem csoda, hogy nem terjed az új múzeum jó híre: abban Magyarország vízi élővilágát például csak pár akvárium és egy kétméteres gumiharcsa jelképezi.

Bár a szárazmalom felújítására kiírt közbeszerzés akkor még nem zárult le, a Bástya már tavasszal felállványozta a házat. Az önkormányzat hirtelen szükségét látta ugyanis, hogy kárelhárítási munkálatokat végeztessen az épületen, közvetlenül az uniós forrásból megvalósítható rekonstrukció megkezdése előtt. Erre áprilisban vállalkozási szerződést kötött a Bástyával, amely „a mozgó elemek eltávolítása” címen a tetőből csak a gerendákat hagyta meg. Július végén lebontotta ugyan az állványzatot, ahogyan azt a szerződésben vállalta, ám hamarosan folytathatja a munkákat, immár kivitelezőként, miután hétfőn – a versenytárs visszalépése után – nyertesnek nyilvánították. Bár 541 milliós kivitelezői ajánlata 100 millióval meghaladja a pályázati forrásból rendelkezésre álló összeget, az önkormányzat előteremti a különbséget: bruttó 140 millió forintos hitellel gyarapítja az amúgy sem szerény tartozásállományát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy férfi elfelejtette, hogy házas, ezért újra elvette a feleségét

Egy férfi elfelejtette, hogy házas, ezért újra elvette a feleségét

Nem csak az erdőtüzeket, most már Bolsonarót is meg akarják állítani

Nem csak az erdőtüzeket, most már Bolsonarót is meg akarják állítani

Megvan az első szerződés, jövőre már 80-90 repülőt gyártana a magyar cég

Megvan az első szerződés, jövőre már 80-90 repülőt gyártana a magyar cég

Macron fog tárgyalni Iránnal a G7 nevében

Macron fog tárgyalni Iránnal a G7 nevében

Több száz új tüzet észleltek Brazíliában

Több száz új tüzet észleltek Brazíliában

Kunetz a Honvédkórházban meghalt betegről: Komoly rendszerhibák vannak

Kunetz a Honvédkórházban meghalt betegről: Komoly rendszerhibák vannak