szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két évvel a botrányos Horthy-szobor-avatás után jogerősen elmarasztalta a Magyarországi Református Egyház bírósága Hegedűs Loránt lelkészt és volt MIÉP-képviselőt. Határozatuk szerint Hegedűs beszédéből hiányzott a biblikus üzenet, miközben a prédikációt saját céljainak rendelte alá.

Első ízben marasztalta el egyháza Hegedűs Loránt református lelkészt és volt MIÉP-es országgyűlési képviselő. Az Átlátszó értesülése szerint jogerős határozat született arról, hogy Hegedűs megsértette a Magyarországi Református Egyház törvényeit a Horthy-szobor avatásához kapcsolódó prédikációval.

A lelkészt írásbeli megrovásban részesítették. A Tiszáninneni Református Egyházkerület Bírósága október 20-i határozatával helyben hagyta a megismételt elsőfokú eljárás határozatát.

A határozat szerint nem a szobor 2013. novemberi felállításával volt a baj, hanem Hegedűs beszédével.

©

A beszkennelt határozatban olvashatók szerint az egyházi bíróság leginkább azt kifogásolta, hogy Hegedűs akkori prédikációját saját céljainak rendelte alá, miközben hiányoztak a beszédből a biblikus üzenetek. Hegedűs, miközben az igehirdetésben értékítéletet alkotott, nem fordított kellő figyelmet az ige tartalmára, sőt, elhanyagolta a textus és a lectio alapvető üzenetét – olvasható a dokumentumban. Emellett felkészületlennek is minősítették a prédikátort.

Az ominózus instentiszteleten a Jobbik képviselője – a parlamentben a zsidó közszereplők listázására vonatkozó javaslatával botrányt kavaró –, Gyöngyösi Márton méltatta Horthy Miklós érdemeit. Továbbá felszólalt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnökségi tagja, Magvasi Adrián is. A szobor körül második világháborús egyenruhára emlékeztető katonai öltözékű fiatalok álltak.

Az Átlátszó a birtokába került dokumentumok alapján azt írja, hogy korábban ügyek áthelyezésével és szabályok negligálásával akadályozták egyes egyházi szervek Hegedűs Lóránt felelősségre vonását. Az egyházon belüli feszültségekről, amit a szoborállítás és a hozzá kapcsolódó istentisztelet kiváltott, a hvg.hu is részletesen írt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Petr Kellner halála adhat lökést a telekompiac fideszes bekebelezésének

Petr Kellner halála adhat lökést a telekompiac fideszes bekebelezésének

Nem vártak a kormányra, önálló járványügyi intézkedéseket hoztak a hajléktalanellátásban

Nem vártak a kormányra, önálló járványügyi intézkedéseket hoztak a hajléktalanellátásban

A világjárványban is ütésállónak bizonyult a nemzetközi műtárgypiac

A világjárványban is ütésállónak bizonyult a nemzetközi műtárgypiac