szerző:
Szlavkovits Rita
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miközben Lázár János mintagazdaságról vizionál, Mezőhegyesen a magyar agrárexport egyik zászlóshajója eshet áldozatul a kormány földbirtokrendszer-átalakítási terveinek. De nemcsak az üzem kerül kritikus helyzetbe, hanem a vele szimbiózisban élő település is. A helyi fideszes országgyűlési képviselő, akinek az ismerősei tavaly elnyertek itteni földeket, hallgat.

„Mezőhegyes, a ménesbirtok az marad”, hajtogatta rendületlenül Jakab István, a Magosz elnöke a Magyarul – Baló Györggyel egyik múlt heti adásában. Két nappal később Lázár János a Kormányinfón már arról beszélt, hogy Mezőhegyest, egy mintagazdaságot létrehozva, újraalapítják. Bár némileg zavaros a kommunikáció, amely összemossa az állami tulajdonban maradt ménestelep, valamint a legnagyobb helyi munkáltató sorsát, mégis minden kormányközeli szereplő azt sugallja: minden a legnagyobb rendben, nincs itt semmi látnivaló.

A Ménesbirtok marad
©

Márpedig nagyon is van: a harmadik Orbán-kormány épp szétverni készül egy olyan gazdaságot (Mezőhegyesi Ménesbirtok – MM –  Zrt.,), amely a magyar agrárkivitel 0,25 százalékát adja, a világ harmadik legnagyobb vetőmag-előállítója, Magyarország jelentős tejtermelője, és egy 200 éves fejlett üzemi kultúra örököse. A „mintagazdaság”, amivel helyettesítenék, méreteiben jóval kisebb, szervezeti, irányítási szempontból és földjei elhelyezkedését tekintve sokkal széttagoltabb. Miközben a kormány egyik mozdulatával alávág egy saját lábon álló, versenyképes, exportorinetált mezőgazdasági nagyvállalatnak, a másikkal egy olyan gazdaságot teremt, amely állami segítségnyújtással sem lesz képes ugyanolyan teljesítményre. A lényeg mégis mintha az lenne, hogy a 2004-ben privatizált MM Zrt.-t ellehetetlenítsék. (A történet nem előzmények nélküli: a Ménesbirtok Zrt. körüli visszásságokról korábban itt és itt és itt írtunk.)

Kincsem

Az MM Zrt. – melyről a privatizációt megelőzően leválasztották az állami tulajdonban maradó ménest – közel 8000 hektáron gazdálkodik. 2017 januárjától 6000 hektár az elmúlt évek állami földpályázatainak eredményeképp már más bérlők használatában lesz, a maradékot pedig a kormány szeretné bevonni egy új alapítású mintagazdaságába, hozzácsapva az Állami Ménes Kft. kezelésében lévő – 200 hektár mezőhegyesi és 800 hektárnyi telekgerendási – földeket.

©

Arról egyelőre pontos információk nincsenek, hogy milyen gazdálkodás folyna a mintagazdaságban. Csak sejteni lehet, hogy feltehetőleg a Kincsem Nemzeti Lovas Programot porolják le úgy, hogy Szilvásváradon, Bábolnán és Mezőhegyesen is úgynevezett minta-ménesbirtokokat hoznak létre. A 2012-ben elkészített tervezetben a szerzők már említést tesznek arról, hogy ezeket a lovas gazdaságokat szükséges ellátni megfelelő mennyiségű állami termőfölddel.

Nem jön ki a matek

Lázár János úgy számolt, hogy az új mintagazdaságnak 4000 hektár földje lesz, de a mezőhegyesi térképet tanulmányozva az összevonás után sem találtunk többet 2800 hektárnál. De még ha össze is jönne a 4000 hektár, akkor is csak fele akkora terület lenne, mint amekkora a Ménesbirtok Zrt.-nél majd 500 ember állandó, közel 1000 időszaki foglalkoztatását lehetővé tette.

Az állami ménesbirtok (Állami Ménes Kft.) árbevétele 250 millió forint körül mozog, míg a Ménesbirtok Zrt.-é hozzávetőleg 6 milliárd forint. Az előbbi tízmillió, az utóbbi 80 millió forintot fizet iparűzési adóként az önkormányzatnak. Az Állami Ménes Kft. jelenleg 67 embert foglalkoztat, az MM-nél viszont időszakosan a félezret is dolgozhatnak egyszerre – a munkavállalóknak egy évben 1,7 milliárd forintot fizetnek ki. Az új mintagazdaság földjeinek harmada több mint 50 kilométerre lesz a központtól (emiatt a mezőhegyesieknek sokkal többet kell majd utazniuk, vagy elvesztik munkájukat), míg az MM Zrt. helyben, a településsel "együtt lélegezve" gazdálkodhatott. Ha az állami ménesre alapozva megindul a mintagazdaság működése, aligha valószínű, hogy ennyi munkavállaló foglalkoztatása és ilyen mértékű árbevétel-növekedés megoldható.

A magyar föld nem eladó címmel meghirdetett demonstráció a Kossuth téren októberben
©

Ellenben a 100 részre szabdalt birtokon a sok mezőgazdasági termelő – a tervezett integrációjuk ellenére – aligha lesz képes olyan minőségű vetőmagtermesztésre, mint amit az MM produkált. Főleg úgy, hogy a szétpályáztatott 6000 hektárból a földárverések meghirdetésével 2500 eladóvá is vált. Hiányozni fog az itteni vetőmag az ország hibridkukorica-termelőinek is, mivel azok fele az MM-től vásárolt vetőmagot. A Csányi-féle Sole-Mizónak is pótolnia kell majd a kieső évi 50 ezer kilogramm tejet, amelyhez a tenyészállományt a gazdaság 60 év alatt tenyésztette ki úgy, hogy a tej hazai viszonylatban különlegesen magas beltartalmú.

Tönkreteszi a települést

A gazdálkodás a 2017-ig még a Ménesbirtok Zrt használatában levő földterületeken is lassan csökkentett üzemmódba vált, hiszen a bizonytalanságot nem kedveli a piac. Kun Mihály, a Zrt vezérigazgatója még korábban eladta a vetőmagüzemét a nemzetközi hírű francia cégnek, a Limagrainnak, amely egy 5 milliárd forintos beruházást helyezett kilátásba, ám a bizonytalanságra való tekintettel az egyébként munkahelyeket is teremtő terveket felfüggesztette.

A Ménesbirtok Zrt. által üzemeltetett gazdaság gyakorlatilag úgy működik, mint egy kisváros: mivel a működése ellehetetlenülhet, legkésőbb jövő nyárra kénytelen megszüntetni majd ezer ember ivóvízellátását. A városnak és a helyi vízközmű cégnek közel egymilliárd forintba kerülne az MM Zrt. által működtetett hálózat átvétele, saját rendszerre való átkötése, ám még ebben a kérdésben sem kapott a kormány részéről senkitől biztatást Mezőhegyes vezetése. Így aztán hiába a hivatalos kommunikáció, hogy „marad a ménesbirtok és alakul új mintagazdaság”, a mezőhegyesieknek fő a fejük, hogy hol fognak dolgozni egy év múlva, a majorban élők honnan kapnak majd vizet, és a település miből pótolja a kieső milliárdos bevételét.

Kik kapják a földeket?

Az is kételyeket ébreszt a szakemberekben, hogy kiknek a kezében landolnak a még idén eladásra kerülő környékbeli földek. Mezőhegyesen, még egy 50 hektáros terület esetén is, 15-20 millió forint önerő minimum kell a vásárláshoz – ilyen tőkeerős vállalkozó, végignézve a földpályázatokon nyertesek listáját, aligha akad. „Marad a spekuláció, mondta érdeklődésünkre Raskó György agrárvállalkozó, az Antall-kormány egykori államtitkára, mivel a föld hosszú távon jobb befektetés, mint az államkötvény.”

Kerestük a térség országgyűlési képviselőjét, Simonka Györgyöt is, aki későbbre ígért tájékoztatást. Mint ismeretes, Simonka több ismerőse, egykori alkalmazottja, dinnyetermelő kollégája, sőt rokona is nyert a környékbeli földekből. Korábban többször kijelentette, hogy a pályázaton földhöz jutók képesek lesznek olyan fokú integrációra, amellyel biztosítani tudják a megfelelő szintű vetőmagtermeléshez is az utánpótlást. Helyi forrásainktól viszont éppenséggel úgy tudjuk, az integrációt szorgalmazó gyűléseken alig jelentek meg az érintettek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Halálos kór tesztje is hiányzik: összeírták a leálló vizsgálatokat a járványügyben

Halálos kór tesztje is hiányzik: összeírták a leálló vizsgálatokat a járványügyben

Kódolva volt, hogy mindenki Meghan Markle hasát nézi

Kódolva volt, hogy mindenki Meghan Markle hasát nézi

A Huawei letette az asztalra a legjobb androidos telefont

A Huawei letette az asztalra a legjobb androidos telefont

Az Apple figyelmezteti a rendőröket: szó szerint rá se nézzenek az iPhone-okra

Az Apple figyelmezteti a rendőröket: szó szerint rá se nézzenek az iPhone-okra

Csak most vette észre a Pentagon, hogy hónapokkal ezelőtt ellopták 30 ezer katonájuk személyes adatát

Csak most vette észre a Pentagon, hogy hónapokkal ezelőtt ellopták 30 ezer katonájuk személyes adatát

Figyeljen erre az új ikonra a Messengerben, hasznos segítség lehet a beszélgetéseknél

Figyeljen erre az új ikonra a Messengerben, hasznos segítség lehet a beszélgetéseknél