Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egymást érik az iszlámgyűlölő atrocitások idehaza, miközben a muzulmán közösségek teli torokból próbálják közölni, elítélik és a vallásukkal súlyosan visszaélő szervezetnek tekintik az Iszlám Államot. Nehéz dolguk van, amikor a nagypolitika és olykor a közmédia ellenében kell a hangjukat hallatniuk.

''Alig várom, hogy Európában is eljöjjön a pillanat, amikor is a gyűlölettel teli szarotok ellen kiáll a nép. Az elsők közt dobom majd a fáklyát.” Naponta tucatjaival érkeznek ehhez hasonló levelek a Magyar Iszlám Közösséghez, mióta Párizsban 130 emberrel végeztek az Iszlám Állam terroristái. (Az azóta Brüsszelben is bevezetett legmagasabb fokú terrorkészültséggel kapcsolatos legfrissebb eseményeket itt követheti figyelemmel.) A rendkívül mély eszmefuttatások mellett fenyegetések is érkeznek, e-mail helyett leginkább hamis Facebook-profilokról. A budapesti muzulmánok megkapták első „szeretetcsomagjukat”: valaki egy dobozos sertészsír címkéjét ragasztotta fel a mecset bejáratára.

Amellett, hogy kisebb médiumok is teret engednek a gyűlölködésnek a vita álruhájába öltöztetve, a közmédia Híradója, és az egész M1 hírcsatorna is kever a menekültellenes hangvételű híradásaiba némi iszlámellenességet. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója és vezetője, Kozma Imre atya az iszlám integrálódásra való képtelenségéről beszélhetett úgy, hogy a köztévé szerkesztői nem látták okát az állítás korrigálására, kiegészítésére. De muzulmánellenes felhangú, az iszlámot és a Nyugatot élesen szembeállító publicisztikát tett közzé például a Mandiner is a terrorra reakcióként.

©

Nyílt vagy bújtatott iszlamofóbia a legfelsőbb szinteken is

A világon minden ország elítélte a terrort, térségünkben azonban ez a muzulmánok elleni félelemkeltéssel is párosul. Szlovákiában márciusban választások lesznek, ezért Robert Fico baloldali kormányfő – látván, hogy az idegenellenes retorika szavazatokat hoz – nem volt rest kijelenteni, hogy Szlovákiában a menekülttáborokban élőket és az országban legálisan élő muszlimokat is ellenőrizni kell. Ezzel kiváltotta természetesen a szlovák Iszlám Alapítvány felháborodását, amely a hír hallatán azt a kérdést tette fel, vajon a Dávid-csillag példáján zöld félhold hordására nem kötelezi-e őket majd a szlovák állam.

Itthon sem kell túl messzire menni egy jóízű kormányzati muzulmánellenességért. Orbán Viktor előszeretettel dicséri meg az iszlámot, ha potenciális arab befektetőkkel tárgyal, de amikor a menekültválságról van szó, az orbáni alaptétel az, hogy "az iszlám szellemi értelemben nem tartozik Európához", és hogy "az összes terrorista migráns". Kósa Lajos frakcióvezető sem aggályoskodik sokat, ha a menekültellenes szólamaiba iszlámellenesség vegyül: "az utóbbi évtizedekben a nyugatra érkező bevándorlók integrálása nem egyszerűen problematikus, hanem egyenesen reménytelen. (...) Ha Európában él egy muszlim közösség, annak jogában áll-e a többségitől eltérő, belső szabályokat vonatkoztatni önmagára? (...) Hogyan fogunk együtt élni egy mellettünk kiépülő, de bezárkózó társadalommal?"

Miközben nemrég a XI. kerületben még iszlám kulturális központ felépítéséről volt szó, korábbi iszlámellenes kijelentések miatt a magyarországi iszlám közösség egyszer már haramot is kiadott Orbánék ellen (vallási tiltás, amely értelmében magyarországi muzulmán nem működhet együtt a Fidesszel, nem szavazhat a pártra) – ezt utóbb visszavonták.

Nem tiltakozott a muzulmán világ?

Az, hogy az iszlám radikalizmust Magyarországon összemossák a muzulmán vallást követőkkel, a közösségek is felelősek, áll az iszlámellenes panelekben, mert nem tiltakoztak eléggé a különböző iszlamista szélsőségek akcióivalszemben. A valóság persze más: a világban egymást érik a muzulmán közösségek tiltakozó akciói és a szolidaritás kifejezése az iszalmista terror áldozatai iránt. Egész pontosan, a muzulmánok lépten-nyomon elhatárolódnak az ISIS-től, az iszlám kiforgatójának és eltorzítójának tartják.

Órák alatt a net sztárja lett az az ausztrál tévébemondó, aki levezette, hogy aki a szembeállítja a párizsi tragédia miatt az iszlámot a Nyugattal, épp az Iszlám Állam törekvéseit támogatja. A szervezet ugyanis épp azt akarja elérni, hogy a muzulmánoknak ne lehessen máshoz, mint hozzájuk fordulni, hogy teljesen elszigeteljék magukat. Franciaországban is a „fehér többségből” egyre többen fejezik ki a szolidaritásukat az 5 millió francia muzulmánnal – márpedig ennek ott még nagyobb súlya van, hisz a merényleteket (az eddig ismert információk alapján) muzulmán hitű francia és belga állampolgárok követték el. Egy iráni orvostanhallgató azt fejtegette a Jerusalem Postnak: "Kemény, ha muzulmánnak nézel ki. Az emberek máshogy néznek majd rád ezután, és az nem lesz kellemes. Néha még az is jobb, ha zsidónak néznek, mintha muzulmánnak, mert az kevesebb problémával jár."

Nem tettek máshogy a magyar muzulmánok sem, a Magyar Iszlám Közösség elnöke, Bolek Zoltán kijelentette az ATV-nek, hogy aki bármilyen célból ártatlan embereket gyilkol, az közönséges bűnöző, és nem tekinthető muzulmánnak. „A Hamász, az Iszlám Dzsihád, a Hezbollah mind ilyen. Mi egy kalap alá vesszük az összeset, teljesen mindegy, hogy síita, szunnita, akármilyen.” A szervezet közleményt is kiadott, amelyben az olvasható: „A gyáva terroristák ártatlan embereket mészároltak le, amelyre egyetlen vallás sem adhat igazolást. Béke, tolerancia, segítségnyújtás a szegényeknek, árváknak. Ezt parancsolja az iszlám. A világnak fel kell lépnie minden szélsőséges erő, rasszista, megkülönböztető gondolkodás, tevékenység ellen. Az Iszlám köntösébe bújt, de valójában nem muszlimok szélsőséges nézetei ellen is, hiszen vallásunk tanításából gúnyt űznek." A Magyarországi Muszlimok Egyháza szintén elítélte az erőszakot, és kifejezte együttérzését az áldozatokkal.

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Tihanyba is bevackoltak a kormányközeli üzletemberek

Tihanyba is bevackoltak a kormányközeli üzletemberek

Federerrel együtt edzett Fucsovics Márton

Federerrel együtt edzett Fucsovics Márton

Egy fa törzsében él a budapesti hajléktalan, Péter

Egy fa törzsében él a budapesti hajléktalan, Péter

Brexit: rövid halasztást kér Theresa May

Brexit: rövid halasztást kér Theresa May

Megszűnt a magyar netszolgáltató, az Externet

Megszűnt a magyar netszolgáltató, az Externet

Kutatók: az ember attól még nem felnőtt, hogy elmúlt húszéves

Kutatók: az ember attól még nem felnőtt, hogy elmúlt húszéves