szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Korábban letöltendő szabadságvesztéssel sújtották azt a két férfit, akiket Budapesten vett őrizetbe a TEK, mert fegyvereket találtak a csomagtartójukban.

Korábban kábítószerrel is visszaélt, a lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés mellett, annak a két férfinak az egyike, akiket a Terrorelhárítási Központ (TEK) november 21-én a fővárosban fogott el és vett őrizetbe, mert csomagtartójukban géppisztolyokat talált – írja a Magyar Idők pénteken.

A lap igaz­ságügyi forrásokból úgy tudja, a terrorcselekmény előkészületével gyanúsított férfiakat – B. Gy.-t és M. P.-t – az ellenük hozott egykori ítéletekben letöltendő szabadságvesztéssel sújtották. Ők azok, akik a Blikk szerint Orbán Viktor kormányfő kivégzésére készülhettek, ám ez utóbbit eddig még senki nem erősítette meg, Havasi Bertalan nem kívánta kommentálni a hvg.hu-nak a blikkes értesülést.

Magyar Idők szerint a két férfit a 2000-es években külön eljárásokban marasztalták el. Egyikük 2,5 év felfüggesztett, másikuk 7,5 év letöltendő börtönbüntetést kapott. Az azóta előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottak a Magyar Nemzeti Hadsereg (más hírek szerint a Magyar Nemzeti Arcvonal) nevű szélsőséges szervezethez köthetők.

Hajdu János TEK-főigazgató múlt hét kedd este óta többször is nyilatkozott az ügyről a médiának, sőt a vezető sejtelmesen próbálta belekeverni a dzsihádista terrorszálat az elfogásokba: Hajdu a párizsi merényletek miatti intézkedésekről beszélt a hétvégi elfogások bejelentésekor, és amikor rákérdeztek újságírók, hogy dzsihádistákról van-e szó, azzal ködösített, hogy hadd adjon erre a TEK a következő napokban választ.

Miután Hajdu János kommunikációját egyre több támadás érte, jól érezhetővé vált az a kormányzati törekvés, hogy a terrorelhárítók akcióját alapos indokokkal támasszák alá: Pintér Sándor belügyminiszter és államtitkára, Tasnádi László múlt pénteken sajtótájékoztatón igyekeztek megvédeni a TEK hétvégi akcióját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!