szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a TEK-főigazgató eddig nem említette, a Blikk arról számolt be, hogy Orbán Viktort vette volna célba a szombaton elfogott két férfi, akiknél gépfegyvert is találtak. A miniszterelnök sajtósa nem kommentálta az értesülést.

A Blikk azt állítja, hogy Orbán Viktort akarták megölni azok a szélsőségesek, akiket gépfegyverekkel együtt kapott el a Terrorelhárítási Központ szombaton. Erről a blikk.hu-n számoltak be, azzal a távolságtartó felcímmel, hogy: "Úgy tudjuk, ez a TEK legújabb érve az elfogásról".

Az értesülésről megkérdeztük Orbán Viktor sajtószóvivőjét, Havasi Bertalant is, aki azt közölte, hogy a miniszterelnök biztonságával kapcsolatos értesüléseket nem kommentálja, és az ezzel kapcsolatos intézkedésekről sem adhat tájékoztatást.

©

Az értesüléssel szembeni távolságtartó címadás azért is indokolt, mert míg egy Orbán Viktor elleni merénylet előkészítése komoly indok arra, hogy a TEK lecsapjon, a terrorelhárítás nem is említette, hogy emiatt kapcsolták le a két férfit, pedig Hajdu János TEK-főigazgató kedd este óta többször is nyilatkozott az ügyről a médiának, sőt a vezető sejtelmesen próbálta belekeverni a dzsihádista terrorszálat az elfogásokba: Hajdu a párizsi merényletek miatti intézkedésekről beszélt a hétvégi elfogások bejelentésekor, és amikor rákérdeztek újságírók, hogy dzsihádistákról van-e szó, azzal ködösített, hogy hadd adjon erre a TEK a következő napokban választ.

Most úgy tűnik, az iszlám szélsőségeseknek ezekhez a hazai ügyekhez nincs sok közük. A szombaton elfogott gépfegyveresek magyar radikálisok lehetnek (akiket ráadásul jól ismert a titkosszolgálat), a vasárnap bombákkal elkapott társaság pedig magyar és felvidéki, világháborús bombákat kutató fiatalok voltak. Ez utóbbi társaságot a bíróság nem is helyezte előzetes letartóztatásba, de erről is először az Index.hu cikkéből értesült a közvélemény.

Miután Hajdu János kommunikációját egyre több támadás érte, jól érezhetővé vált az a kormányzati törekvés, hogy a terrorelhárítók akcióját alapos indokokkal támasszák alá: Pintér Sándor belügyminiszter és államtitkára, Tasnádi László pénteken sajtótájékoztatón igyekeztek megvédeni a TEK hétvégi akcióját. Az emlékezetes kijelentéseket is hozó belügyminiszteri sajtótájékoztatón tettek említést arról, hogy "kormánytagot" akart kivégezni a szombaton elkapott két férfi, és nem kizárt, hogy a Blikkhez befutott információval is azt próbálják alátámasztani, hogy a TEK minden támadás ellenére profin eljárva, nyomós indokkal hajtotta végre a hétvégi akcióit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!