szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Somlyódy László professzor kapta az idén az Európai Vízügyi Szövetség (EWA) legrangosabb elismerését, a Dunbar-díjat, a víz- és szennyvízkezelés tudományos, technológiai és kutatási területén elért, nemzetközi szinten is kimagasló szakmai munkájáért.

Az EWA Tudományos és Szakmai Bizottsága legjelentősebb kitüntetésére 2015-ben a nemzetközi szakmai zsűri egyhangú támogatásával Somlyódy László professzort javasolta. A díjat az Európai Vízügyi Szövetség elnöke, Kovács Károly adta át 2015. november 24-én a Magyar Tudományos Akadémia Kupolatermében. Díjátadó beszédében a kortárs valamint a jövő generációk nevében szívből gratulált a professzor úrnak szakmai tevékenységéért, kitartásáért, lelkesedéséért és megköszönte, hogy a példaképül a szakma segítségére volt a vízbe vetett hit ápolásában és megőrzésében, és hangsúlyozta a vízügyi szakmai összefogás, a vizeinkért való közös kiállás fontosságát és nélkülözhetetlenségét.

A professzorról a BME-n sétányt is elneveztek már
©

A MaSzeSz és az MTA Vízellátási és Csatornázási Szakbizottsága által szervezett ünnepélyes fogadáson elhangzott méltatásában Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Fenntarthatósági Igazgatója Áder János köztársasági elnök úr üdvözletét tolmácsolva kiemelte Somlyódy László példaértékű nemzetközi munkásságát, integrált világszemléletét, jövőt feltalálni igyekvő alkatát.
Józsa János a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora laudációjában megjegyezte, hogy Somlyódy László az oktatás és a tudásátadás fontosságát mindig szem előtt tartva nemcsak új technológiákat fejlesztett és követte végig megvalósulásukat, hanem képes volt lelkesíteni, motiválni a hazai és nemzetközi szakmai közélet tagjait, szakembereket, szakmai szövetségeket.

Somlyódy László 1943-ban született Kecskeméten, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vizi Közmű és Környezetmérnöki Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára volt. A Nemzetközi Vízügyi Szövetség (IWA) 2004-2006 közötti elnöke, és a Szövetségen belül sikerrel egyesítette a korábban külön működő ivó- és szennyvizes szakterületeket. 2006-2009 között az Európai Környezetvédelmi Ügynökség Tudományos Bizottságának elnöke volt. Tudományos és szakmai életútja során főigazgatóként több mint 10 évig vezette a VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézetet, alapító tagja és elnöke volt 2002-2012 között a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetségnek (MaSzeSz).

A professzor a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA Műszaki Tudományok Osztály elnöke és az Elnökség tagja (1999-2005); tagja a Magyar Mérnök Akadémiának, az Európai Környezettudományi Alapítványnak, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának, a Nemzetközi Vízügyi Szövetségnek (IWA), számos magyar, uniós és nemzetközi magas szintű tanácsadó testületnek és folyóiratok szerkesztőbizottságainak. Számos tanulmány vezetője illetve résztvevője volt Magyarországon, Közép- és Kelet-Európában, Európában, Brazíliában, Kínában és Szingapúrban. Tíz könyv és megközelítőleg százhúsz cikk szerzője, illetve közel negyven országban tart/tartott előadásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nálunk is bemutatják a Greta Thunberg életéről szóló filmet

Nálunk is bemutatják a Greta Thunberg életéről szóló filmet

Maruzsa szerint az őszi szünetben minden gyereknek otthon kellene maradnia

Maruzsa szerint az őszi szünetben minden gyereknek otthon kellene maradnia

Tóta W.: Fiúk a bitcoinbányában

Tóta W.: Fiúk a bitcoinbányában