szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt hetekben egymásra mutogattak a kormány egykori és jelenlegi tagjai, hogy ki adott közpénzt az antiszemita Hóman Bálint szobrának székesfehérvári felállítására, azóta kiderült, hogy L. Simon László államtitkár kezdeményezte a szobor felállítását. A botrány óta Orbán Viktor is bejelentette, hogy nem támogatja a zsidóellenes Hóman Bálint szobrának felállítását, valamint a város polgármestere sem.

A fejér megyei múzeum egykori igazgatója, Fülöp Gyula régész szerint a székesfehérvári születésű L. Simon László kezdeményezte a Hóman-szobor felállítását - írja a nol.hu, azt is felelevenítve, hogy L. Simon már többször méltatta Hóman személyét, miszerint " van átjárás a politika és a kultúra között."

A Marosi Arnold Alapítvány elnöke szerint L. Simon azt követően kereste meg, hogy a városban a Bartók Béla téren felállították Klebersberg Kunó szobrát. Az államtitkár azt szerette volna, hogy a téren helyet kapjon Kornis Gyula és Hóman Bálint szobra is, mondván: "a pénz megvan rá." Azt is kérte L. Simon, hogy az alapítvány adja a nevét a szoborállításhoz.

A régész miután alaposabban körüljárta Hóman életútját és fény derült számára is az egykori miniszter zsidóellenes megnyilvánulásaira, visszalépett a megállapodástól. L. Simon ezt követőn fordult a Hóman Bálint Alapítványhoz, de a hivatalos papírok kitöltésében még Fülöp is segédkezett.

A portál megkereste a kulturális államtitkárságot, ahol mindössze azt a tájékoztatást kapták, hogy Orbán Viktor mindenről tájékoztatást nyújtott a parlamentben. Orbán az ellenzéki kérdésekre reagálva elmondta, hogy nem támogatja olyan személyek szobrának a felállítását, akik kollaboráltak a megszálló németekkel. Korábban Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András is arra kérte az alapítványt, hogy adják vissza a kormánytól kapott közpénzt és saját összegből finanszírozzák a szoborállítást, azonban nem vonták vissza a kiadott engedélyt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!