szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Századvég Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint a bármilyen színű politikai ellenfelek leginkább a meglévő politikai trend megszilárdulásától és a magyar politika unalmassá válásától tarthatnak. Lánczi András azt is mondta, hogy "amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája".

Unalmas lesz a magyar politikai élet, ha megszilárdulnak a jelenlegi trendek, ugyanakkor a balliberális pártok intellektuális háttere talaját vesztette – mondta a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnöke a Magyar Idők hétfői számában közölt interjúban.

Lánczi András szerint kifulladt egy olyan intellektuális, szellemi, morális trend, ami valahol a 60-as években indult el, ennek képviselői azonban már nem tudnak jól reagálni a mai világ kérdéseire.

Az elnök arra számít, hogy a választásokig hátralévő időben valamilyen jobbközép, jobboldali politikai alternatíva tud még újat mutatni gazdasági, kulturális, társadalmi értelemben. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a bármilyen színű politikai ellenfelek leginkább a meglévő politikai trend megszilárdulásától és a magyar politika unalmassá válásától tarthatnak.

Az interjúban arról is beszélt, hogy szerinte Orbán Viktor nem köztársasági elnök szeretne lenni, hanem a mozgását, gondolkodásmódját tekintve inkább egy nemzetközi színtéren jelentős politikus válhat belőle. "A magyar miniszterelnök – ezt még az ellenfelei sem szokták tagadni – igen tehetséges politikus, pontosan látja a trendeket. Az elmúlt egy-két évtizedben például elmosódott a határ a nemzetközi és a belpolitika között. Ez különösen Európára igaz" – fejtette ki.

Lánczi szerint amit Orbán a menekültválság idején tett, az minden európai uniós országot, az egész európai politikát érintette, sőt még ezen túl is voltak kihatásai. Szerinte ezzel magyarázható, hogy a Fidesz így áll.

"Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája" – mondta az interjúban Lánczi, aki ez alatt azt érti, hogy olyan célokat tűzött ki a kormány, mint a hazai vállalkozói réteg kialakítása, az erős Magyarország pilléreinek a kiépítése vidéken vagy az iparban. "Például minden külföldit, aki termelő beruházást valósít meg, tárt karokkal várunk. Erre mondják azt, hogy 'de hát ez maga a korrupció!'. Ez politikai nézőpont, itt valójában a korrupció szó mitikussá tételéről van szó" – fogalmazott.

A Századvégről szólva azt mondta: az Orbán-kormány megalakulása óta támadják az alapítványt, ugyanis ők "az orbáni kormányzás egyik fontos támasza". "Ezt a miniszterelnök nyíltan el is mondta. Tehát aki a miniszterelnököt akarja támadni, az akár kezdheti a Századvég támadásával is" – tette hozzá a kuratóriumi elnök.

"Eddig sem volt titkolnivalónk"
Lánczi András nyilatkozott azzal a bírósági döntéssel kapcsolatban is, mely szerint betekintést kell biztosítani a Századvég szakértői anyagainak egy részébe. Azt mondta, a Századvégnek eddig sem volt titkolnivalója, az általuk készített anyagok a Miniszterelnökség tulajdonában vannak, és akkor sem adhatták volna ki, ha akarták volna. Hozzátette: az elmúlt 25 évben nem fordult elő egyszer sem, hogy hazai, vagy nemzetközi multicég által készített tanácsadói, kormányzati döntés-előkészítő tanulmányok nyilvánosságra kerültek volna. A mostani bírósági döntés szerinte példátlan és felháborító is, mert az anyagaik nyilvánosságra hozatala "a magyar nemzeti érdekeket sértheti" és "tönkretehet későbbi alternatív döntéseket". Hozzátette: azért szerezték meg a titkosított iratokhoz a hozzáférést, mert bármikor érkezhet olyan felkérés, aminek a teljesítéséhez minősített anyagokba való betekintés is szükséges.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

Amerikában is vannak mesterfokozatú horrorkaravánok

Amerikában is vannak mesterfokozatú horrorkaravánok

Horvátország részben fedezné a hazatérő turisták Covid-tesztjeit

Horvátország részben fedezné a hazatérő turisták Covid-tesztjeit