szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összesen 9 és fél milliárd forintba kerül a tavaly májusban összetört Gripen pótlása. Ezért egy használt, jelenleg a svéd légierő szolgálatában álló gépet vesz a kormány. A Honvédelmi Minisztérium államtitkára az RTL Híradónak azt mondta, hogy már idén hadrendbe állhat a vadászrepülő. A Demokratikus Koalíció szerint azzal, hogy ezt a pénzt a Honvédelmi Minisztériumnak kell kifizetnie, az ország harckészültségét veszélyezteti a kormány. Még nem tudni, hogy mi lesz a gép balesetét okozó pilótával.

Az egyik magyar kétüléses Gripen május 19-én tört össze Csehországban, a pilóták katapultáltak.

Simicskó István honvédelmi miniszter egy novemberi meghallgatáson beszélt arról, hogy a balesetet a pilóta okozta. A gép javíthatatlan, és pótlásáról a magyar kormánynak kell gondoskodnia, mivel a szerencsétlenség nem a gyártó hibájából történt.

Ráadásul a tizennégy magyar Gripenből csak kettő volt kétüléses, kiképzésre is használható gyakorlógép.

A kormány úgy döntött, hogy legfeljebb 9,5 milliárd forintért pótolják a tönkrement gépet, de ezért a pénzért nem egy újat vesznek.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára azt mondta, hogy az év második felében érkezhet egy ugyanolyan típusú, kétüléses, használt Gripen.

A balesetet okozó pilótával egyelőre nem tudni, mi lesz, a kormány megvárja a vizsgálatok eredményeit – ez februárra várható.

A DK-tól Vadai Ágnes úgy nyilatkozott, hogy szerintük veszélybe kerülhet a magyar honvédség harckészültsége, mert a tönkrement Gripen pótlását a kormány a honvédelmi tárca költségvetéséből fedezi, és újabb fejlesztésekre így már nem lesz pénz.

Volt egy másik Gripen-baleset is, tavaly június végén, Kecskeméten. Ott ugyancsak katapultált a pilóta, ő megsérült, de megműtötték, és fel fog épülni. Ez a vadászgép javítható, és a kormány arra számít, hogy ennek költségét viszont a svéd gyártó fizeti majd, mert a baleset nem a gép üzemeltetése miatt történt. Úgy tervezik, hogy ez a gép is hadrendbe áll még idén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre több sportoló van a külügy körül, és egyre titokzatosabb, mit csinálnak

Egyre több sportoló van a külügy körül, és egyre titokzatosabb, mit csinálnak

Több mint tízezren álltak az ünnepen a színművészeti hallgatói mellé

Több mint tízezren álltak az ünnepen a színművészeti hallgatói mellé

Serf András: Miért tiltsuk be Petőfit?

Serf András: Miért tiltsuk be Petőfit?