szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Leszállás közben kisodródott a kifutópályáról kedden a magyar hadsereg egyik Gripen vadászgépe a csehországi Cáslav katonai repülőtéren. A pilóták katapultáltak, nem sérültek meg. A baleset okait vizsgálják. A gép viszont teljesen tönkrement.

©

A cseh köztévé szerint a magyar hadsereg egyik kétüléses, JAS-39 Gripen vadászgépe került bajba a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren. Úgy tudni, a gép a repülőtér mellett lévő szántóföldön állt meg.

Cáslavban május 11-től Lion Effort név alatt közös cseh-magyar-svéd légi hadgyakorlat zajlik. Mindhárom ország hadserege JAS-39 Gripen típusú vadászgépeket használ. A hadgyakorlaton Thaiföld pilótái is részt vesznek, de vadászgépek nélkül.

©

A Mlata Fronta Dnes című cseh lap híroldalán úgy fogalmaznak, hogy a vadászgép kisodródott a kifutópályáról, a pilóták katapultáltak. Petr Medek, a cseh honvédelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a balesetnek nem volt drámai kimenetele.

A balesetről a Cseh Televízió oldalán is írtak. A Honvédelmi Minisztérium kedd délutáni közleménye szerint a Magyar Honvédség Gripen típusú vadászgépe nem zuhant le, hanem földetérés után túlfutott a kifutópályán kedden a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren, és a pilóták valóban katapultáltak.

A személyzet a biztonsági protokollnak megfelelően döntött a katapultálás mellett. A két magyar pilóta, Ugrik Csaba dandártábornok és Gróf Gergely őrnagy az első információk alapján jól van. Az anyagi kár felmérését és az eset kivizsgálását megkezdték - tették hozzá.

JAS-39 Gripen - Még egyben
©

A hvg.hu egy repülési szakértőtől úgy tudja: az egyik katapultáló pilóta a kecskeméti légi bázis parancsnoka, társa pedig szintén gyakorlott oktatópilóta. Bár a kár felmérése még tart, az már az időközben beérkezett képek alapján is biztosnak tűnik, hogy a katapultálás miatt a gép orra a pilótafülkével és a hátsó pilótafülkével lényegében eltűnt, leszakadt a függőleges vezérsík - a gép használhatatlanná vált.

Az első Orbán-kormány 2001-ben döntött 14 darab JAS 39 Gripen gép tartós lízingjéről. Sokáig úgy tűnt, hogy a kormány F-16-osokat szerez be, de végül a magasabb ellentételezésre hivatkozva a svéd típus mellett döntöttek, melyeket a Medgyessy-Gyurcsány-kormány alatt alakítottak Nato-kompatibilissé. A 14 gép lízingje 2012 év eleji árfolyamszinten 340 milliárd forint értékű, a törlesztés 30 milliárd forinttal terheli a költségvetést (ami a honvédelmi büdzsé több mint 10 százaléka), további 2 milliárd az éves kanadai pilótakiképzés, melynek összértéke 58 milliárd forint. - írta az Index.hu, amely arról is beszámolt, hogy 2012-ben a kormány elérte a Bérleti Megállapodás módosítását - valamivel kedvezőbbek lettek a törlesztési feltételek.

Úgy tudjuk, a pilótáknak nagyon kevés lehetőségük van a gyakorlásra: míg egy közforgalmi pilóta egy évben 1200-1300 órát "könnyedén" repül, a katonai pilóták jó esetben ennek tizedét. A Gripen pilótái leginkább szimulátoron gyakorolhatnak, éles bevetésben még nem voltak, és nagyon kevés tesztrepülésen vehetnek részt. Ezért is volt jó alkalom ez a cseh légigyakorlat, melyen a magyar Gripenek nemzetközi környezetben szállhattak fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy 37 éves férfi volt a járvány legfiatalabb áldozata tegnap

Egy 37 éves férfi volt a járvány legfiatalabb áldozata tegnap

Hamarosan felszínre kerülhet a 74 éve lezuhant, gleccserbe szorult repülő

Hamarosan felszínre kerülhet a 74 éve lezuhant, gleccserbe szorult repülő

Szamizdat, balfácán, letiltás – furcsa közleményben reagált Orbán Manfred Weber szavaira

Szamizdat, balfácán, letiltás – furcsa közleményben reagált Orbán Manfred Weber szavaira