szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Hálózat a Tanszabadságért közleményben jelentette be, hogy csatlakozik a miskolci Hermann Ottó Gimnázium nevelőtestületének és diákjainak felhívásához.

Mint korábban írtuk a miskolci gimnázium először az oktatásvezetőknek írt hosszú, a közoktatási rendszert bíráló levelet, majd miután onnan választ nem kaptak, nyilvánosságra hozták annak tartalmát. A levélben többek között úgy összegezték a mondandójukat, hogy „most már a gyerekeink, s így az ország jövője forog kockán!”.

Az oktatási szakembereket, kutatókat, egyetemi tanárokat, gyakorló pedagógusokat tömörítő Hálózat a Tanszabadságért egyetért a levélben foglaltakkal, mert az olyan, a nevelő munkát ellehetetlenítő problémákat részletez, amelyek hosszabb ideje okoznak gondot. Úgy vélik, ez egy újabb egy jaj-kiáltás, amivel a pedagógusok felhívják a figyelmet munkájuk lényegi elemeinek ellentmondásaira, a munkakörülményektől kezdve szervezeti kérdéseken át a munka tartalmi elemeiig bezárólag.

Mint írják, a hálózat örül annak, hogy a miskolci kollégákban volt bátorság kiállni a nyilvánosság elé, szakmai észrevételeiket nemcsak az oktatásügy irányítóival ismertették meg, hanem az iskolai munka „megrendelőivel”, a szülőkkel, diákokkal, az érdekelt és érintett magyar polgárokkal. Kifejezetten pozitívnak tartják, hogy a levélben foglaltakat az iskola diákjai is támogatják, és e támogatáshoz a Független Diákparlament is csatlakozott. Több más iskola és pedagógus is beállt a kezdeményezés mögé.

A HAT ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az oktatásirányítás e jaj-kiáltást sem veszi komolyan, reakcióik, vagy éppen azok hiánya azt mutatja, hogy érzéketlen a nevelő munka első vonalában dolgozó pedagógusok kritikai észrevételeire. Úgy vélik, hogy – amint azt évek óta hangoztatják - a magyar nevelésügy rendszere rossz pályán mozog, nem fejlődik, hanem visszarendeződik, és egy régmúlt világ korszerűtlen nevelési gyakorlatát jeleníti meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!