szerző:
Magyar Nemzet / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vasárnap állatvédők tartanak tüntetést a borsodi Deteken. Lesz ellentüntetés is az érintett alpolgármester védelmében, a Jobbik feljelentést tett, a civilek ragaszkodnának a politika- és rasszizmusmentességhez - ez utóbbi nem biztos, hogy összejön.

Egy háromszáz fős borsodi falu, Detek alpolgármesterének, Gulyás Erzsébetnek a lemondását követelik, immár tízezrek. Vasárnap, tüntetés is lesz, igaz ennek célja eredetileg az állatvédelem lenne. Az ügy háttere, hogy Detek alpolgármesterének fia egy videómegosztóra került felvételen agyonvert egy kutyát. Mint azt a Magyar Nemzet megírta, Gulyás elnézést kért a fia nevében is minden jóérzésű embertől, ugyanakkor kijelentette, nem mond le az alpolgármesteri tisztségről. Gulyás mellett kiállt a falu polgármestere, Szikora Csaba is. A település vezetője ugyanakkor hangsúlyozta: K. István tettére nincs mentség, azt elítéli.

Az ügyre ráugrott a Jobbik is, feljelentést tett az elkövetővel szemben, másrészt csütörtökön Egyed Zsolt, országgyűlési képviselő a településre látogatott, hogy elbeszélgessen Szikora Csabával és Gulyás Erzsébettel. Egyed az alpolgármester lemondását szerette volna elérni.

Az interneten is aláírásgyűjtés indult az alpolgármester lemondatásáért, eddig több mint 35 ezren írták alá. A Facebookon pedig egy közel 20 ezer fős csoport alakult, akik „példás büntetést” kérnek a „deteki mészárosnak”. Budapesten is lesz tüntetés majd a deteki eset miatt, a Tetovált Állatmentők, az Állatmentő Szolgálat és az Állatmentő Liga február 20-ára kért engedélyt a Nyugati tértől a Parlamentig tartó vonulásos demonstrációjukra.

A holnapi tüntetésre azonban Lakatos Attila Borsod megyei cigányvajda ellentüntetést szervez, hogy kiálljanak Gulyás Erzsébet és családja mellett. Lakatos a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott, állatszerető emberként ő sem érti, hogy K. István hogy tehetett ilyet, de semmi értelmét nem látja, hogy mindezek kapcsán tönkretegyék őt és meghurcolják a családját. A vajda elmondta azt is, hogy nem tart az atrocitásoktól és a rendbontásoktól, mert biztos benne, hogy a rendőrség kellő szakértelemmel kezeli majd vasárnap a helyzetet.

A hvg.hu szerkesztőségét megkereste Révai Ildikó. a deteki tüntetés szervezője. Levelében azt írta, hogy demonstrációjuk békés, és nem K. István és családja ellen irányul, hanem a jelenleg is érvényben lévő állatvédelmi törvényre és annak szigorítására szeretnék felhívni a társadalom figyelmét. „Csoportunk közzétette, nem ad teret sem rasszizmusnak, sem a politikai állásfoglalásnak!”- hangsúlyozzák közleményükben. Hozzátéve a demonstráción kimondottan civil állatvédőként jelenik meg mindenki, a magyarországi állatvédelmi helyzet javítása érdekében és minden megtesznek azért, hogy kerüljék az atrocitásokat. Ugyanakkor azt üzenik Lakatosnak, hogy az ellentüntetéssel azt sugallja, hogy nem pártolják a törvény szigorítását, illetve nem állnak a magyarországi törvények betartatása mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amikor beütnek a látomások és a rémálmok: David Lynch 75 éves

Amikor beütnek a látomások és a rémálmok: David Lynch 75 éves

Elkezdték törölni az SZFE-hallgatók korábbi jegyeit és gyakorlati eredményeit

Elkezdték törölni az SZFE-hallgatók korábbi jegyeit és gyakorlati eredményeit

A szenátus republikánus frakcióvezetője szerint is Trump provokálta ki a Capitolium ostromát

A szenátus republikánus frakcióvezetője szerint is Trump provokálta ki a Capitolium ostromát