szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Nem csak a zárt ülésen is bekapcsolva hagyott mikrofonok okoztak galibát a pénteki szlovén-magyar együttes kormányülésen.

A magyar delegáció három órás késéssel érkezett meg a Brdo pri Kranjuban tartott találkozóra, mivel gondok voltak a repülőgéppel.

„A sajtótájékoztatóra előkészített kamerán maradt bekapcsolva a mikrofon, s csak a miniszterelnöki nyitó beszédek után vettük észre az egészet. A találkozón nem hangoztak el meglepő dolgok, én egy idő után el is mentem a kamerától, a többiek, aki végighallgatták az egészet azt mondták, semmi olyat nem mondtak a felszólalók, ami ne hangozhatott volna el a kamerák előtt is. Az egész 30-40 percig tartott” – mesélte a HVG-nek az egyik, helyszínen tartózkodó szlovén újságíró.

Az viszont szokatlan volt, hogy a magyar küldöttség három órát késett, az ott lévő újságírók szerint azért, mert gondok voltak a magyar kormányt szállító géppel. Meg nem erősített források szerint a gépet Szlovéniából bérelték, s végül egy Budapestre küldött tartalékrepülővel érkeztek meg a magyar kormány tagjai.

A találkozóról beszámoló szlovén napilap, a Delo szerint a nem nyilvánosságnak szánt tárgyalások legérdekesebb pontja az volt, amikor Miro Cerar szlovén kormányfő köszönetet mondott Orbán Viktornak a menekültáradat megállításában nyújtott segítségért, s megállapította, hogy a magyar és szlovén hatóságok által megtett lépések – a kerítésépítés – fontos szerepet játszottak a menekültfolyam szabályozásában. Cerar szerint második védővonalat kell építeni, s meg kell erősíteni a görög-macedón határ ellenőrzését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!