szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Visszavesz a közoktatás központosításából a kormány, néhány dologban ismét lejjebb viszik a döntési szinteket – ezt mondta legalábbis Balog Zoltán, a terület felelőse az RTL Klubnak adott nagyinterjúban. A miniszter maga is úgy értékeli: "túltolták a biciklit egy kicsit".

"Túlhúztuk a dolgot egy kicsit. Ez mindig természetes része annak, hogy ha az ember elmegy egy változtatásba, mindig továbbmegy egy kicsit, mert tudja, hogy majd vissza kell jönni. Tehát valóban, szlengben,

túltoltuk a biciklit egy kicsit,

és szerintem abban vissza kell jönni" – mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a kormányzati oktatáspolitikáról az RTL Klub Házon kívül című műsorában, amiből részleteket adtak le az esti Híradóban.

Balog szavai szerint a tervezett változtatások része lesz, hogy ismét lejjebb viszik a döntési szinteket, hogy például ne a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) döntse el, mennyi kréta kell, hanem kerületi vagy akár igazgatói feladat legyen a beszerzés. A riportban előzőleg megszólaltattak egy tanárt, aki elmondta, hogy iskolájában napi egy kréta tanáronként a keret.

A miniszer már a jövő tanévtől új szabályokat vezetne be, de a változásoknak nem lesz része a Klik megszűnése.

A tiltakozó akcióról elhíresült miskolci Herman Ottó Gimnázium egyik tanára Balog nyilatkozatára úgy reagált:

inkább úgy látom, hogy van egy mező, ami tele van szórva biciklikkel

– utalva arra, hogy a rendszer már túl van azon a szinten, hogy kozmetikázni lehessen, teljesen új szisztéma kell.

Mint arról beszámoltunk, a miniszter még a pedagógus-szakszervezetek által meghirdetett fáklyás felvonulás előtt Miskolcra utazik, hogy a tanárokkal egyeztessen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!