szerző:
hvg.hu

Visszavesz a közoktatás központosításából a kormány, néhány dologban ismét lejjebb viszik a döntési szinteket – ezt mondta legalábbis Balog Zoltán, a terület felelőse az RTL Klubnak adott nagyinterjúban. A miniszter maga is úgy értékeli: "túltolták a biciklit egy kicsit".

"Túlhúztuk a dolgot egy kicsit. Ez mindig természetes része annak, hogy ha az ember elmegy egy változtatásba, mindig továbbmegy egy kicsit, mert tudja, hogy majd vissza kell jönni. Tehát valóban, szlengben,

túltoltuk a biciklit egy kicsit,

és szerintem abban vissza kell jönni" – mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a kormányzati oktatáspolitikáról az RTL Klub Házon kívül című műsorában, amiből részleteket adtak le az esti Híradóban.

Balog szavai szerint a tervezett változtatások része lesz, hogy ismét lejjebb viszik a döntési szinteket, hogy például ne a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) döntse el, mennyi kréta kell, hanem kerületi vagy akár igazgatói feladat legyen a beszerzés. A riportban előzőleg megszólaltattak egy tanárt, aki elmondta, hogy iskolájában napi egy kréta tanáronként a keret.

A miniszer már a jövő tanévtől új szabályokat vezetne be, de a változásoknak nem lesz része a Klik megszűnése.

A tiltakozó akcióról elhíresült miskolci Herman Ottó Gimnázium egyik tanára Balog nyilatkozatára úgy reagált:

inkább úgy látom, hogy van egy mező, ami tele van szórva biciklikkel

– utalva arra, hogy a rendszer már túl van azon a szinten, hogy kozmetikázni lehessen, teljesen új szisztéma kell.

Mint arról beszámoltunk, a miniszter még a pedagógus-szakszervezetek által meghirdetett fáklyás felvonulás előtt Miskolcra utazik, hogy a tanárokkal egyeztessen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!